Αίτημα από Παναγιώτη Ποζίδη για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κέρκυρα, 28.4.2020

Προς τον κ. πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

ΚΟΙΝ: Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

(δια της Γραμματείας του Συλλογικού οργάνου)

Θέμα: “Αίτημα διεξαγωγής συζήτησης”

Κύριε πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε έχει εισαχθεί και ήδη συζητείται στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας… κ.λπ».

Στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου που έχει τίτλο «Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά» προβλέπεται ότι για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, στον οποίο μετέχουν υποχρεωτικά η οικεία Περιφέρεια και όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας.

Οι Ειδικοί Περιφερειακοί Διαβαθμιδικοί ΦΟΔΣΑ συνοπτικά είναι αποκλειστικά αρμόδιοι για την υλοποίηση μέτρων και έργων που προωθούν την ιεράρχηση των δράσεων και των εργασιών διαχείρισης. Η συμμετοχή των Δήμων στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των Ειδικών Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ ανέρχεται σε 60%, και κατανέμεται ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ η συμμετοχή της Περιφέρειας ανέρχεται σε 40% του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.

Κύριε πρόεδρε,

Η κυβέρνηση σε ένα δύσκολο κοινωνικό περιβάλλον με τον κόσμο στο σπίτι, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να επικεντρώσει όλο το ενδιαφέρον της στην ενίσχυση των κοινωνικών, δημόσιων αγαθών και στη στήριξη του πολίτη, βιάζεται ανεξήγητα να νομοθετήσει, σε πολύ περιορισμένο χρόνο, επικαλούμενη μια ανάγκη που μόνο αυτή αντιλαμβάνεται.

Πέρα από τις γενικότερες αρνητικές για το περιβάλλον πολιτικές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου προκαλεί εντύπωση η αρνητική εξέλιξη της νομοθετικής παρέμβασης στην περιφέρειά μας, στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων λες και η κυβέρνηση λειτουργεί τιμωρητικά, αφού δε λαμβάνει υπόψη το νησιωτικό χαρακτήρα της, για τον οποίο θα έπρεπε να λαμβάνει ειδική μέριμνα και να αναπτύσσει πολιτικές ενίσχυσης και οικονομικής στήριξης.

Διαμορφώνει, τελικά, μια πολιτική έκτρωμα χωρίς κανένα πειστικό επιχείρημα για την αναγκαιότητά της. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και πρέπει να βρει απέναντί της σύσσωμη όλη τη θεσμοθετημένη έκφραση της κοινωνίας και τους πολίτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια ανάλογων αιτημάτων που υποβλήθηκαν από παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου σας καλώ να συγκαλέσετε άμεσα και έγκαιρα, σε σχέση με την εσπευσμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, σε έκτακτη συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο για να εκφράσει και να συντονίσει τη βούληση του επτανησιακού λαού.

Ήδη στο ζήτημα αυτό τοποθετήθηκαν με αποφάσεις τους οι Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Λευκάδας, αύριο συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας, ενώ απόφαση έχει λάβει και η Π.Ε.Δ.Ι.Ν και άμεσα θα εκφραστούν και τα άλλα Δημοτικά Συμβούλια των Ιονίων Νήσων.

Σε περίπτωση που δεν είναι στις προθέσεις σας, ερμηνεύοντας τη βούληση μέρους των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, να συγκαλέσετε το Συμβούλιο παρακαλώ να προσμετρήσετε το αίτημά μου σε ενδεχόμενο αίτημα που θα υποβληθεί από συναδέλφους, σε εφαρμογή του άρθρου 167 παρ.3 του Ν. 3852/2010 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), για τη συζήτηση του θέματος.

Τέλος, θεωρώ αυτονόητη την πρόσκληση στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των φορέων έκφρασης της τοπικής κοινωνίας (Δήμαρχοι, πρόεδρος Π.Ε.Δ.Ι.Ν).

Ο περιφερειακός σύμβουλος

Παναγιώτης Ποζίδης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις