Επιπτώσεις Covid-19 στην τουριστική βιομηχανία

Κατά πλειοψηφία πέρασε η εισήγηση του επικεφαλής της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» Αλέξανδρου Αλεξάκη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τη λήψη απόφασης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων του τουριστικού κλάδου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αφού συζήτησε διεξοδικά τις επιπτώσεις του Covid-19 στην τουριστική βιομηχανία, έκρινε αναγκαία την συμπαράσταση του στις εποχιακές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Πέρα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και βαδίζουν προς την σωστή κατεύθυνση, το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι αναγκαία η άμεση θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό. Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, προτάσσονται τα παρακάτω αναγκαία μέτρα:

 1. Προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό ώστε να μην χαθεί το εποχικό επίδομα λόγω λιγότερων ενσήμων, από όσων απαιτούνται από τη νομοθεσία για τη λήψη του.
 2. Προστασία για όσους δεν καταφέρουν να εργαστούν φέτος στον κλάδο, προσφέροντας στους εποχικούς εργαζόμενους παρατεταμένο επίδομα ανεργίας.
 3. Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας η οποία θα διασφαλίσει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα δει το εισόδημα του να μειώνεται εξαναγκαζόμενος σε άδεια άνευ αποδοχών ή απειλούμενος με απόλυση.
 4. Ο επαγγελματίας ξεναγός χαρακτηρίζεται εδώ και δεκαετίες ως ο «πρεσβευτής μιας χώρας» προς τους επισκέπτες της, ως εκ τούτου πρέπει και οι Ξεναγοί της Ελλάδας να λάβουν την έκτακτη επιδότηση, ως άμεσα πληττόμενοι.
 5. Καμπάνια προβολής της Περιφέρειας στο εσωτερικό και εξωτερικό με έμφαση στην υγειονομική ασφάλεια.
 6. Αναστολή πληρωμών σε τράπεζες και μη σφράγισμα επιταγών (Τειρεσίας)
 7. Οι εποχιακές επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται με απόφαση ένταξης σε πρόγραμμα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ή σε ΕΣΠΑ, με απλή διαδικασία αίτησης να λαμβάνουν το 50% του επιχορηγούμενου ποσού ως προκαταβολή.
 8. Να δύναται στις εποχιακές επιχειρήσεις που δεν έχουν αρνητικά στοιχεία (σφραγισμένες επιταγές και δανειακά ενήμερες μέχρι 31/12/2019) η καταβολή από τις τράπεζες δανείου κίνησης ισόποσου των επιταγών που απαιτείται για την κάλυψη τους στο προσεχές τετράμηνο με μηδενικό επιτόκιο και η αποπληρωμή να πραγματοποιείται στα επόμενα δυο έτη.
 9. Οι εποχιακές επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε επαναλειτουργία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επιχορηγούνται στην εργασιακή και ασφαλιστική δαπάνη στο πρώτο τρίμηνο της λειτουργίας τους με ποσοστό 70% εφόσον κατά την έναρξη λειτουργίας τους εξασφαλίσουν το 80% των εργαζόμενων που είχαν την προηγούμενη εποχιακή χρήση.
 10. Μείωση ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στο χαμηλότερο συντελεστή.
 11. Μείωση των τελών αεροδρομίων ώστε η Fraport να προσελκύσει περισσότερες πτήσεις.
 12. Στήριξη στα ξενοδοχεία που έμειναν ανοικτά κατόπιν κυβερνητικής απόφασης.
 13. Τα ιδιαίτερα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δημοσιονομικές διευκολύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να στηρίξουν τον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις.
 14. “Moratorium” χρονικού διαστήματος ενός τουλάχιστον έτους, με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που αφορά σε δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες μικρών, μεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή είναι εξαρτώμενες εποχιακά από αυτόν, οι οποίες προ του χαρακτηρισμού της κατάστασης ως πανδημίας ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Από το Γραφείο Τύπου
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις