Ο Δήμος Σάμης ενημερώνει ότι προέβει σε απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Ο Δήμος από την πρώτη στιγμή και ειδικά μετά και από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ανέλαβε πρωτοβουλίες και προέβει στις απαραίτητες ενέργειες:
Ενημέρωσε τους υπαλλήλους και εφοδίασε τις υπηρεσίες με απαραίτητο υλικό προφύλαξης. (Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).
Αποκέντρωσε τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες προστασίας για τους υπαλλήλους.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες έχουμε αναστείλει τη λειτουργία κοινόχρηστων χώρων από όπου θα μπορούσε να προκληθεί μεγάλη διασπορά και έχουμε ακυρώσει κάθε εκδήλωση του Δήμου προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.
Με Δελτία Τύπου ο Δήμος ενημερώνει τους δημότες σχετικά με τις διαδικασίες για την εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων με την οδηγία να προσέρχονται στις υπηρεσίες σε έκτακτη ανάγκη και κατόπιν ραντεβού.
Με Δελτία Τύπου γίνεται συνεχής ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προφύλαξης καθώς και επαναλαμβανόμενες προτροπές για αυτοπεριορισμό και αποφυγή οποιουδήποτε συνωστισμού.
Έχουν πραγματοποιηθεί απολυμάνσεις όλων των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων στον δήμο, των κάδων απορριμμάτων καθώς και στο Κέντρο Υγείας Σάμης. Οι απολυμάνσεις θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι απολυμάνσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, 24 Μαρτίου, δεν θα γίνουν λόγω των καιρικών συνθηκών, θα προχωρήσουμε πάραυτα σε αυτές αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Έχουμε αιτηθεί για προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού προφύλαξης (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) τόσο για τους υπαλλήλους του δήμου όσο και για τους συνδημότες μας, καθώς παρ΄όλες τις προσπάθειες μας, είναι σε μεγάλη έλλειψη στην εγχώρια αγορά.
Κατόπιν και της Εγκυκλίου στις 18.03 καταγράψαμε τις ανάγκες σε υπαλληλικό προσωπικό και μετά και από υπηρεσιακό σχεδιασμό, με την έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ζητήσαμε να μας δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης υπαλλήλων για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες Πρόνοιας και Καθαριότητας.
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου με ανακοινώσεις και με τη συμβολή εθελοντικών ομάδων (Πυλάρου και Ερίσου) ενημέρωσε και προέτρεψε τους συνδημότες μας σε όλα τα χωριά καθώς και τους επισκέπτες να τηρούν τις απαγορεύσεις που ορίζονται
Με τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Σάμης παρεμβήκαμε ώστε οι επισκέπτες από το εξωτερικό να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς επίσης και ενεργήσαμε ώστε μεμονωμένα άτομα και ομάδες χωρίς τη δυνατότητα διαμονής στις καλύτερες συνθήκες υγιεινής να απομακρυνθούν επιστρέφοντας ο καθένας στο μέρος του
Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από τις πρώτες ημέρες έχει δοθεί το αναγκαίο υλικό προφύλαξης και για τους υπαλλήλους και για τους ωφελούμενους. Το πρόγραμμα λειτουργεί απρόσκοπτα και θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό
Στα πλαίσια επίσης της προφύλαξης του πληθυσμού έχουν δοθεί οδηγίες μέσω Τύπου και διανομής φυλλαδίων σε μοναχικά άτομα με ιδιαίτερη ανάγκη και παρέχεται κατάλληλη φροντίδα. Επιπλέον έχουν κληθεί οι συμπολίτες μας να ενημερώσουν τις υπηρεσίες σχετικά με μοναχικούς συναθρώπους μας που αδυνατούν να έρθουν οι ίδιοι σε επαφή με αυτές.
Από την πρώτη στιγμή είμαστε σε συνεχή επαφή και ενημέρωση για τις ανάγκες που προκύπτουν και που πιθανόν θα προκύψουν στο Κέντρο Υγείας Σάμης, έχοντας ήδη αποστείλει σχετικά έγγραφα προς τους αρμόδιους φορείς. Σε αυτό το σημείο, να ενημερώσω πως είχαν οριστεί συναντήσεις ενημέρωσης μαθητών από τους γιατρούς του Κ.Υ. αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς ακολούθησε το κλείσιμο των σχολείων
Ανταποκριθήκαμε στην οδηγία της 6ης ΥΠΕ για διαμόρφωση ειδικού χώρου στο ΚΥ Σάμης.
Προχωρούμε σε ορισμό Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας για διαχείριση κρίσεων.
Με τη σημερινή συνεδρίαση, πρέπει να νομιμοποιήσουμε και για τον Δήμο μας την απαλλαγή των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα, όπως ορίζονται από την Π.Ν.Π 20.03.2020 (ΦΕΚ τ.Α’ 68/20.03.2020) στο άρθρο 37 παρ.8 και 9 (τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού).
Δημιουργήθηκε «Τράπεζα Αιμοδοσίας του Δήμου Σάμης» όπου υπάρχει μέριμνα για τη συγκέντρωση φιαλών αίματος τόσο για την τρέχουσα ανάγκη του κορονοϊού αλλά και για τις μελλοντικές ανάγκες των δημοτών μας.
Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους των κοινοτήτων για την καταγραφή των αναγκών.

Κάθε πρόταση, άποψη και προτροπή από τις Δημοτικές Παρατάξεις και τους Συμβούλους για επιπλέον δράσεις είναι ευπρόσδεκτες γιατί όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία καθώς πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία του λαού.
Παράλληλα ο Δήμος και οι υπηρεσίες του ενεργούν για να ανταπεξέλθει τόσο στις καθημερινές ανάγκες όσο και στο μετέπειτα σχεδιασμό.
Ευχαριστίες ανήκουν στους υπάλληλους του Δήμου, το υγειονομικό προσωπικό καθώς και τις εθελοντικές ομάδες για την συνεισφορά τους σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Γραφείο Τύπου
Δήμου Σάμης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις