Από σπίτι σε σπίτι ο Αγιασμός στα Πουλάτα

Κυριακή 5 Γενάρη σήμερα, παραμονή των Θεοφανίων, και όπως επιτάσσει η εκκλησιαστική μας παράδοση, ο εφημέριος του χωριού μας Πατέρας Σπυρίδωνας, άγιασε από νωρίς το πρωί πόρτα πόρτα με το Σταυρό και ένα κλωνάρι βασιλικό όλα τα σπίτια των Πουλάτων, ψάλλοντας το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις».

Ο Αγιασμός που τέλεσε σήμερα ο παππάς μας παρά την έντονη βροχόπτωση που έφερε στα μέρη μας ο… στρατηγός Ηφαιστίων, αποκαλείται και Μικρός Αγιασμός, ή Πρωταγίαση, ή Φώτιση και τον πραγματοποίησε προκειμένου να ευλογήσει τους κατοίκους και τα σπίτια του χωριού μας, σε ανάμνηση της βάπτισης του Σωτήρα Χριστού και της φανέρωσης των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας.

Σημειολογικά, ο βασιλικός χρησιμοποιείται τόσο κατά τον Αγιασμό, όσο και σε άλλες εκδηλώσεις της εκκλησίας μας, καθώς σύμφωνα με την Ιερή Παράδοση η Αγία Ελένη ανακάλυψε το 326 μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα τον Τίμιο Σταυρό, χάριν στο έντονο άρωμα του φυτού που είχε φυτρώσει ακριβώς στο σημείο που ήταν θαμμένος.

Χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους!

Πηγή: poulatakefalonias.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις