Ουσιαστική παρέμβαση της Ρόδης Κράτσα στο συνέδριο της CRPM στις Βρυξέλλες για την «πράσινη και γαλάζια οικονομία»

Τον κώδωνα του κινδύνου, για τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής που θα πλήξουν ιδιαίτερα τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές «έκρουσε», αναφερόμενη κυρίως στις προκλήσεις για την νότια Ευρώπη, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στο συνέδριο της CRPM (Διάσκεψης των Παραθαλάσσιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης), που διεξάγεται στις Βρυξέλλες με θέμα την «πράσινη και γαλάζια οικονομία»,.

«Η Μεσόγειος, που αποτελεί το μεγάλο οικοσύστημά μας και οι λαοί της θα «πληρώνουν» όλο και περισσότερο την αύξηση της θερμοκρασίας και τις συνέπειες στην ποιότητα ζωής στον φυσικό, παραγωγικό και πολιτισμικό πλούτο, στο κόστος αποκατάστασης αλλά πρόληψης των συνεπειών, όπως επίσης και τις συνέπειες από τις αναμενόμενες ροές «κλιματικών προσφύγων». Οι συνθήκες των νέων ανισοτήτων στην Ευρώπη είναι ήδη εδώ και εμάς, ως Ιόνια νησιά, μας αφορούν ιδιαίτερα» τόνισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της «στροφής» προς την «πράσινη» ενέργεια.

«Η στροφή στην «πράσινη» ενέργεια και οικονομία είναι απαραίτητη και συνδυάζεται άμεσα με την καινοτομία, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και νέες ευκαιρίες δραστηριότητας. Απαιτούνται όμως ιδιαίτερα χρηματοδοτικά εργαλεία από δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς. Η ΕΕ πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις ανάγκες των νοτίων Ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα των νησιωτικών για σχετικά επενδυτικά ενεργειακά σχέδια και χρηματοδοτήσεις.

Το σύγχρονο πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη προσφέρεται για να λάβουμε υπ’ όψιν τις νέες συνθήκες και να προωθούμε την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή με νέα δεδομένα. Έχουμε μία νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προτεραιότητα την “Πράσινη Ευρώπη”. Παράλληλα, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αρχίζει, ενώ το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο 2021 – 2027 διαμορφώνεται. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες προς όφελος της χώρας μας και της Περιφέρειας μας» δήλωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις