Η επόμενη ημέρα στην αυτοδιοίκηση -Οι νέοι συσχετισμοί

Γράφει ο *Νίκος Παπαδάτος

– Άλλο το «φαίνεσθαι» και άλλο το «είναι» (= βασική αρχή της Φιλοσοφίας). Όθεν: Θερμοί εναγκαλισμοί Διονύση Λυκούδη (Κανάλε) με Θεόφιλο, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας  του νέου δημάρχου!  Για πολλούς αυτό ήταν μία πρώτης τάξεως έκπληξη, αλλά για όσους γνωρίζουν καλά τα εν Κεφαλληνία …υπόγεια ρεύματα, οι εναγκαλισμοί αυτοί ήταν κάτι το απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο, αφού οι δύο  μεγαλοεπιχειρηματίες – και πολιτικοί παράγοντες –  συνδέονται με ακατάλυτη φιλία ετών!…
Η σχετική φωτογραφία είναι …όλα τα λεφτά!

-Όσο για τους ισχυρισμούς του Διονυσίου ότι «Η ισχυρή Κεφαλονιά» είναι αετός που πετάει μόνο ψηλά…» – και άλλα τέτοια παρεμφερή – θα του υπενθυμίσουμε εν προκειμένω τη ρήση του Περικλέους: «Πάντα γάρ πέφυκε και ελαττούσθαι». Δηλαδή,

Όλα τα πράγματα έχουν ακμή και παρακμή. Όλα έχουν από τη φύση τους και το σπέρμα της παρακμής, του τέλους. Τουτέστιν, ένα είδος ανορθολογισμού και απρόβλεπτου ενυπάρχει στην ίδια την φύση των πραγμάτων και των ανθρώπινων πράξεων. Κι έτσι ότι είναι μεγάλο τείνει να γίνει μικρό και το αντίθετο. Ειδικά στο χώρο της πολιτικής!

Αυτά πρέπει πάντα να τα έχει κατά νου ο Διονύσιος!.. Ειδικά αν ετοιμάζεται να διαδεχθεί – «σε βάθος χρόνου» – στην «Ισχυρή Κεφαλονιά» τον Παρίση…

– Ο οποίος Παρίσης δεν έχει ούτε τον τίτλο του δημάρχου, ούτε τον τίτλο του βουλευτή. Εχει τον τίτλο του «Κεφαλληνιάρχη»! Διότι υπήρξε επί έντεκα χρόνια Κεφαλληνιάρχης! Ρεκόρ μοναδικό!

Όθεν: Η όλη πολιτική διαδρομή του ανδρός τον καθιστά ως μία από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες στη Κεφαλονιά τις τελευταίες δεκαετίες… Είτε αρέσει αυτό σε κάποιους είτε δεν αρέσει, η πραγματικότητα αυτή είναι και κανείς δεν μπορεί να την παραχαράξει!

– Αρκετοί από τους νέους δημοτικούς συμβούλους είχαν κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου ένα υφάκι λες και ήταν στο …Μέγαρο Μαξίμου και επρόκειτο να αναλάβουν …υπουργεία! Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί οι κύριοι αγνοούν πλήρως τη σημασία του «γνώθι αυτόν» που οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν γράψει στην είσοδο του Μαντείου των Δελφών!..

Πρόσφατα στην ΕΣΤΙΑ ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Αν ζούσε ο Τρίτσης…». Αν ζούσε ο Αντώνης Τρίτσης, μια ξεχωριστή πολιτική μεγαλοφυϊα, εντελώς διαφορετική θα ήταν στις μέρες μας η πολιτικοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, λέω εγώ.
Αλλά δυστυχώς και για την Κεφαλονιά και για την Ελλάδα ο Αντώνης έφυγε νωρίς, μόλις στα 55 του χρόνια… Και κάτω από πολύ παράξενες συνθήκες!

-ΕΙΠΕ: «Η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων». Αριστοτέλης.

– Πολύ σημαντικό: Και φέτος στη Κεφαλονιά και το Αργοστόλι, γίνανε πολλές και ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Με κορυφαία βέβαια, η εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη στα Φαρακλάτα με τον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη. Ηταν μία ανεπανάληπτη μουσική βραδιά! Μπράβο και στην ΚΕΔΗΚΕ και σε όσους άλλους Φορείς συνέβαλαν να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις αυτές.

Να διευκρινίσουμε κάτι: Δεν έχουμε και δεν θα μπορούσε να έχουμε καμία απολύτως προσωπική αντιδικία με οποιοδήποτε πολιτικό παράγοντα στην Κεφαλονιά. Είτε βουλευτής είναι αυτός, είτε δήμαρχος, είτε,…. Οι όποιες διαφορές είναι πολιτικές διαφορές και πηγάζουν από την «οπτική γωνία» με την οποία ο γράφων βλέπει τα τοπικά πολιτικά πράγματα και γεγονότα, όπως αυτά διαδραματίζονται στην πορεία του χρόνου…

-Αντιγράφω από τον ιστότοπο της Ναυτεμπορικής:
Μεγάλος είναι ο όγκος επισκεπτών που κατευθύνεται στα νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα και φέτος να κρατάει τα ηνία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων. Ειδικότερα, η Κέρκυρα προσέλκυσε 502.795 επιβάτες, η οποίοι όμως αντιστοιχούν σε πτώση 2,9% σε σχέση με το 2018, ενώ με τη σειρά τους, η Ζάκυνθος πέτυχε 278.539 αεροπορικές αφίξεις επιβατών εξωτερικού και άνοδο 1,6%, ενώ η Κεφαλονιά 111.476 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και πτώση 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν ανάγλυφα το πόσο πίσω είμαστε στον τουρισμό. Αλλά παράλληλα δείχνουν και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν, με δεδομένο ότι η Κεφαλονιά είναι το πιο όμορφο νησί του κόσμου!
– Με ευρωπαϊκές προδιαγραφές ο φωτισμός του γύρου του Κουτάβου! Όποιος τοπικός παράγοντας «έβαλε το χεράκι του» προς τούτο, του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο!
– Δύσκολες στιγμές για το Θόδωρο. Παρέδωσε την ΠΙΝ στην Κράτσα, …μετά δακρύων! Ομως έτσι είναι η πολιτική: έχει τα πάνω της έχει και τα κάτω της… Οπως και η ζωή βέβαια. Κι όπως έλεγε και ο τραγικός ποιητής Αγάθων «Οι άρχοντες πρέπει να θυμούνται ότι δεν κυβερνούν για πάντα…».., Ιδού και το σχετικό ρητό επακριβώς: «Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι: Πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμον άρχει. Τρίτον: ότι ουκ αεί άρχει».
Βέβαια, το «άρχειν ήδιστον» (Αριστοτέλης), αλλά είπαμε…

-Όμως πέντε χρόνια που ήταν περιφερειάρχης ο Θόδωρος, ωραία τα πέρασε! Με τα «μεα» του και τα «σεα» του!…

– Όσο για την κα Κράτσα, «η καλύτερή της» είναι! Ήταν η σειρά της Ζακύνθου να έχει τον «δικό της» Περιφερειάρχη! Μετά τον Σπύρου (Κέρκυρα) και τον Θ. Γαλιατσάτο (Κεφαλονιά). Είναι αυτό που λένε: Η ζωή κάνει «κύκλους»!..

 

Και τώρα …μαθήματα δημοσιογραφίας by Giannis Varouhas!  Προσοχή: Το Giannis με δύο n!..

– Και δύο λόγια για το BREXIT:  Ο Ουϊνστων Τσώρτσιλ τόχε πει: «Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια. Δεν έχει σημασία να ξέρεις το λόγο. Τον ξέρουν αυτοί.»

Αυτά για σήμερα. Και συνεχίζουμε.

 

*Ο Νίκος Παπαδάτος είναι οικονομολόγος, συνταξιούχος τραπεζικός
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις