«Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται»!-Ανάπτυξη Τουρισμού

Γράφει ο Ανδρέας Κολαϊτης (Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού)

«Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται»!

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πολιτιστικός Τουρισμός είναι εκείνη η μορφή τουριστικής δραστηριότητας στην οποία το βασικό κίνητρο του επισκέπτη είναι η επίσκεψη σε πολιτιστικά αξιοθέατα προκειμένου να μάθει, να ανακαλύψει και να βιώσει την πολιτιστική κληρονομιά του εκάστοτε τουριστικού προορισμού.

Αυτά τα πολιτιστικά αξιοθέατα σχετίζονται με μια ομάδα διακριτών υλικών, διανοητικών, πνευματικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών μιας κοινωνίας που περιλαμβάνει τέχνες και αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, γαστρονομική κληρονομιά, λογοτεχνία, θέατρο, μουσική, φωτογραφία, δημιουργικoύς τομείς και ζωντανούς πολιτισμούς με τους τρόπους ζωής τους, τα συστήματα αξιών τους, τα πιστεύω και τις παραδόσεις τους.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗ – ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

Τα μεσάνυχτα της 15ης προς την 16η Αυγούστου 1960 η αγγλική σημαία υπεστάλη από τον ιστό της στο αποικιακό Βρετανικό Κυβερνείο στη Λευκωσία και στη θέση της αναπετάστηκε η κυπριακή σημαία, με τον χαλκόχρωμο χάρτη της Κύπρου σε λευκό φόντο και με κλωνάρια ελιάς εκατέρωθεν, σύμβολα ειρήνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ (1913 – 1977) εξέφρασε την επιθυμία του να μην αποκαθηλωθεί ο Βρετανικός θυρεός από την πρόσοψη του Κυβερνείου /σημερινό Προεδρικό Μέγαρο,  θεωρώντας τον  λάφυρο απ’ την Αγγλοκρατία  (1878 – 1960) σύμφωνα με αρχαίο Ελληνικό έθος /συνήθεια!

Η  Αγγλοκρατία στην Κύπρο παρότι διήρκεσε 82 χρόνια (1878 – 1960) ήταν και αυτή σαφώς μια περίοδος σκλαβιάς, όπως τόσες άλλες στη μακρά ιστορία του ελληνισμού.

Τρόπον τινά δύναται να εκληφθεί ανάλογη με την  Αγγλοκρατία και στα Επτάνησα με το Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων (1815 – 1863).

Όμως, παρά τα πάμπολλα όσο και σημαντικά αρνητικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλες τις σκλαβιές, η εποχή της Αγγλοκρατίας είχε και μερικά ευεργετικά για το  νησί της Αφροδίτης αποτελέσματα.  Το σημαντικότερο από αυτά είναι ότι διαδέχτηκε μια μεγάλη περίοδο «σκοταδιού», την Τουρκοκρατία, κατά την οποία η Κύπρος είχε βυθιστεί στην ανέχεια, στην αμορφωσιά, στη δυστυχία, στην εγκατάλειψη και στην ερήμωση και έφερε πίσω τον αέρα και τη νοοτροπία της Ευρώπης. Εισήγαγε ξανά στην Κύπρο τον πολιτισμό, από τον οποίο οι Κύπριοι είχαν αποκοπεί για περισσότερους από τρεις αιώνες (1571 – 1878).

Κατά τα τέλη Ιουλίου του 1879, όταν έφτασε στη Λευκωσία ο πρώτος Άγγλος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου Υποστράτηγος Sir Garnet Joseph Wolseley, ο  Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Σωφρόνιος Γ΄ Αντωνίου, (1826 – 1900) ως εκκλησιαστικός και εθνικός ηγέτης του Ελληνικού πληθυσμού της Μεγαλονήσου, τον προσφώνησε «κατά χρέος» το «ευ παρέστης», βεβαιώνοντάς τον ότι:

«η Κύπρος οικείται υπό λαού φιλησύχου και ευαγώγου, όστις δεν αρνείται την καταγωγήν και τους πόθους του, και επιθυμεί να εθισθή εις την οδόν την ευθείαν, εις την οδόν δηλονότι της αληθείας, του καθήκοντος και της ελευθερία. Αποδεχόμεθα την μεταπολίτευσιν τοσούτω μάλλον καθ΄ όσον έχομεν την πεποίθησιν ότι η Μεγάλη Βρεταννία θα βοηθήση την Κύπρον, ως έπραξε και περί των Ιονίων Νήσων να ενωθή με την μητέρα Ελλάδα, με την οποίαν φυσικώς συνδέεται».

Ουσιαστικά η παραπάνω δήλωση του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου Γ΄ αποτέλεσε και την πρώτη επίσημη δήλωση για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ / ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 

Η προαναφερθείσα ιστορική παράθεση κρίθηκε σκόπιμη και θα φανεί στην συνέχεια η χρηστικότητά  της.

Αφορμή υπήρξε ενημερωτικό 4πτυχο εντύπο που αφορά στην Ελληνική Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων (The European Cemeteries Route in Greece) που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης  (Council of Europe).

Το εν λόγο έντυπο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία δύο Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού: (α) Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και (β) Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτυπώθηκε το 2018 σε 10.000 αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα  και  απεστάλει  σε 17 Δήμους της Ελλάδας, (ανάμεσα στους οποίους και της Κεφαλονιάς) των οποίων τα κοιμητήρια έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να  ενταχθούν στην Ένωση των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries of Europe) – ASCE.

Kατά την Ετήσια  Συνάντηση της ASCE, που πραγματοποιήθηκε στις 20 – 22 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων,  του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αρχαιολόγος Δρ. Αναστασία Λαζαρίδου διατύπωσε εύλογα ότι:

 «Κάθε ταφικό κατάλοιπο, από το πλέον ταπεινό ταφικό κτίσμα έως το περίτεχνο ταφικό μνημείο αποτελεί μία σημαντική μαρτυρία και αναδεικνύει την πολυσημία του θέματος σχετικά με τις ιστορικές, φιλοσοφικές, κοινωνικές και ανθρωπολογικές αντιλήψεις της εκάστοτε εποχής και κοινωνίας για τον ανθρώπινο κύκλο ζωής και θανάτου, προσφέροντας στους μελετητές ένα ευρύ πεδίο έρευνας και γνώσης. Η μνήμη κατισχύει της λήθης και από τις αρχαίες νεκροπόλεις έως τα χριστιανικά κοιμητήρια οι μεταθανάτιες αυτές κοινότητες –σιωπηλοί μάρτυρες– συγκροτούν τη ζώσα ιστορία μιας πόλης, μιας χώρας και συνθετικά της ίδιας της ευρωπαϊκής κοινότητας».

Με αυτό  το γνώμονα και το Βρετανικό Κοιμητήριο στο Αργοστόλι (Δράπανος) οφείλει ν’ αναδειχθεί περαιτέρω είτε με την ένταξη του στο προαναφερθέν Δίκτυο, European Cemeteries Route είτε μέσω της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων, (Commonwealth War Grave Commission) – CWGC.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Οι περιοχές του νησιού της Κεφαλονιάς μέσω των πολιτιστικών διαδρομών αναδεικνύονται και δικτυώνονται. Ταυτόχρονα, τα ποικίλα πολιτιστικά τους αγαθά εντάσσονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο, εντός του οποίου αλληλεπιδρούν, μεγιστοποιώντας την αξία τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι πολιτιστικές διαδρομές και ειδικότερα οι καινοτόμες δράσεις τους δημιουργούν  τις προϋποθέσεις  για  (τουριστική)  ανάπτυξη των περιοχών ολάκερης της Κεφαλονιάς !!

ΠΗΓΕΣ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις