Με το «φεύγα» του κ. Τσίπρα από την Ιθάκη, το Υπουργείο Παιδείας αποχαρακτήρισε ΟΛΑ τα σχολεία του νησιού από δυσπρόσιτα!!!

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης

της ΑΔΕΔΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το «φεύγα» του κ. Τσίπρα από την Ιθάκη,

το Υπουργείο Παιδείας αποχαρακτήρισε ΟΛΑ τα σχολεία του νησιού από δυσπρόσιτα!!!

Την επόμενη του διαγγέλματος του κ. πρωθυπουργού από την Ιθάκη περί «τέλους των μνημονίων», το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε την από 7/8/18 απόφασή του (ΥΑ) σχετικά με την κατάταξη σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αξιολογικές κατηγορίες και τον καθορισμό των δυσπρόσιτων. Σύμφωνα με αυτήν ο Νομός μας εντάσσεται στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή αποχαρακτηρίζεται πλήρως και δεν περιλαμβάνει ΚΑΝΕΝΑ δυσπρόσιτο σχολείο ούτε στην πρωτοβάθμια ούτε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η αθλιότητα της κυβέρνησης, η οποία από την αρχή μεθόδευση την εξέλιξη αυτή, βρίσκει το απόγειό της στην περίπτωση της Ιθάκης. Εκεί, μετά τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από πλευράς μας και από πλευράς του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τα μόρια των σχολείων τα οποία είχαν μειώσει στην αρχική τους πρόταση (πχ στο Βαθύ από 10 στο 8) δίνοντας, τελικά, 10 μόρια σε όλα (επαναφέροντας την κατάταξη των σχολείων αυτών στην κατηγορία Ι). Αλλά, ώ του θαύματος, όπως πάλι είχαμε προειδοποιήσει, ανέβασαν την κατηγορία κατάταξης για τα δυσπρόσιτα από Ι (10 μόρια) που ήταν μέχρι σήμερα σε ΙΑ (11 μόρια). Το αιτιολογικό αναφέρεται στην ΥΑ: «Με την υπό στοιχείο 2 πράξη του το ΚΥΣΔΕ πρότεινε προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να καθοριστούν ως δυσπρόσιτες οι σχολικές μονάδες που κατατάσσονται στις κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ, ενώ με την υπό στοιχείο 2 πράξη του το ΚΥΣΠΕ πρότεινε αντίστοιχα προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να καθοριστούν ως δυσπρόσιτες οι σχολικές μονάδες που κατατάσσονται στις κατηγορίες ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ. Επειδή οι ανωτέρω προτάσεις δεν συμφωνούν, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε να αποδεχθεί εν μέρει την πρόταση του ΚΥΣΔΕ και εξ ολοκλήρου την πρόταση του ΚΥΣΠΕ, καθώς τα ανωτέρω αποτελούν τις κοινές κατηγορίες που προτείνονται από ΚΥΣΠΕ και το ΚΥΣΔΕ». Ποια μεγαλύτερη «μαεστρία» μπορούσε να υπάρξει για να πουν πως άλλοι έκαναν (και μάλιστα μέσα από «δημοκρατικές διαδικασίες») τη βρώμικη δουλειά!!!

Η ΕΓ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την εξέλιξη αυτή. Είναι μία ακόμη απόδειξη για ποια έξοδο από τα μνημόνια μιλά η κυβέρνηση. Είναι μία ακόμη απόδειξη της ικανότητας που έχει απέναντι σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο να «πάει το γράμμα» του κεφαλαίου, της ΕΕ, των αναδιαρθρώσεων. Να υλοποιήσει όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όλων των συμπαρομαρτούντων αλλά και τις δικές της που παραμένουν σε ισχύ μέσα από τους 700 μνημονιακούς νόμους. Στα σχολεία, έτσι, πλήττεται η οργανικότητα, η στελέχωσή τους, δυσκολεύει περαιτέρω η δυνατότητα συγκρότησης ολιγομελών τμημάτων (αφού είναι πιο ευνοϊκές οι προϋποθέσεις στα δυσπρόσιτα), ανοίγει δρόμος για νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων.

Η ΕΓ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία του δημοσίου, από κοινού με το τοπικό Εργατικό Κέντρο, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στη συνέχιση του αγώνα. Για τον επαναχαρακτηρισμό της Ιθάκης ως δυσπρόσιτης και την επαναφορά και των άλλων σχολείων που αποχαρακτηρίστηκαν (πχ Μεσοβούνεια) ή που μειώθηκε η μοριοδότηση και η κατηγορία στην οποία ανήκαν. Να μην υπάρξει καμία αυταπάτη πως θα σταματήσει η βάρβαρη πολιτική. Πιο οργανωμένα, πιο δυναμικά για την επαναφορά του συνόλου των δικαιωμάτων μας, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού και των παιδιών του.

Αργοστόλι 22/8/2018

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Διονύσης Γεωργόπουλος

Σοφία Μισαηλίδου
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις