Συνέχεια σε αγώνα και αλληλεγγύη για τους πυρόπληκτους της Αττικής

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης

της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ χαιρετίζει την αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους της Αττικής, από εργαζόμενους, φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις του Νομού, που άμεσα πήραν πρωτοβουλίες για μάζεμα ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για αίμα.

Για το έγκλημα που έγινε υπεύθυνη είναι η διαχρονική πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ, η οποία αφήνει έκθετο το λαό σε πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, αφού θεωρεί τις σχετικές δαπάνες «μη επιλέξιμες». Θυσιάζουν το λαό για τα κέρδη και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η εμπειρία της Κεφαλονιάς από τους διπλούς σεισμούς του ’14 στο Ληξούρι και το σεισμό του ’15 στη βόρεια Κεφαλονιά αλλά και τις πλημμύρες, είναι πως οι εργαζόμενοι που επλήγησαν πρέπει να είναι σε διαρκή επιφυλακή, να οργανώσουν την πάλη τους, να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στα κούφια λόγια που ξεστομίζουν οι κυβερνήσεις περί αποζημιώσεων κλπ.

Στη Κεφαλονιά, όταν έφυγαν τα φώτα της δημοσιότητας, οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δέσμευσαν τα λεφτά των κωδικών των σεισμόπληκτων και τα έκαναν δόσεις για τους δανειστές. Οι πληγές σε κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, πολιτιστικά μνημεία, οδικό δίκτυο κλπ. ακόμη και τώρα δεν έχουν επουλωθεί. Ούτε βέβαια έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα για μια νέα ενδεχόμενη φυσική καταστροφή. Ωστόσο, η κυβέρνηση, στο όνομα μιας επίπλαστης «κανονικότητας» αποχαρακτήρισε το Νομό από σεισμόπληκτο, ενώ τον εξαίρεσε σχεδόν στο σύνολό του, από τις περιοχές της χώρας που χρήζουν αντιπλημμυρικής προστασίας!!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 1. Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

 2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δημόσιων δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

 3. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

 4. Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

 5. Την άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

 6. Να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

Συγκεκριμένα, να υπάρξει:

 • Πλήρης κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω των πυρκαγιών. Άμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.

 • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

 • Για τα τραπεζικά δάνεια πλήρης διαγραφή των δανείων των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.

 • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.

 • Επιδότηση ενοικίου για κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους για κατοικία και επαγγελματική στέγη.

 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή για οφειλές σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

Ειδικά για τους επαγγελματίες:

 • Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων. Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για όλες τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.

 • Άμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας – Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί σε συνέχεια της αλληλεγγύης. Όποιο σωματείο του δημοσίου θέλει να προσφέρει να έρχεται σε επαφή με τα τηλέφωνα της αρμόδιας επιτροπής στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, που συντονίζει τη βοήθεια, η οποία θα ενημερώνει σε τι είδος υπάρχει έλλειμμα (τα τηλέφωνα της επιτροπής είναι: 6977120661, 6984928944, 6986659312). Τα είδη θα συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης στο Αργοστόλι, που ήδη έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία (παραλιακή οδός Αντώνη Τρίτση 119, τηλ. επικοινωνίας 26710 22290), καθημερινά, από τις 9.00 πμ έως τη 1.00 μμ.

Αργοστόλι 01/08/2018

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Διονύσης Γεωργόπουλος

Σοφία Μισαηλίδου
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις