Ανδρέας Κολαΐτης: Ζητεῖται Ἐλπίς!

Γράφει ο Ανδρέας Κολαΐτης (Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού)

Το επισυναπτόμενο βίντεο (πηγή 1) είναι απόσπασμα απ’ την ελληνική ταινία με τίτλο: “Υπάρχει και φιλότιμο”, με τον αξέχαστο ηθοποιό Λάμπρο Κωνσταντάρα που γεννήθηκε το 1913 και σαν σήμερα “έφυγε” το 1985. Ερμηνεύει το ρόλο ενός Υπουργού, ονόματι Ανδρέας Μαυρογιαλούρος.

Η ταινία γυρίστηκε το 1965, σε μια περίοδο που ο Βασιλεύς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος “καθοδηγούμενος” από την Βασιλομήτωρ Φρειδερίκη “ανεβοκατέβαζε” κυβερνήσεις κατά το δοκούν και βουλευτές άλλαζαν κομματικό σχηματισμό εν μία νυκτί! Στο επισυναπτόμενο απόσπασμα παρακολουθούμε τον εν λόγο υπουργό, να ‘χει “τσιμπήσει” έναν ομοιδέατη (του) κομματάρχη ονόματι Γκρούεζα με μπόλικο … “μέλι” (διασπάθιση δημοσίου χρήματος) στα δάκτυλα του!

Μισό και πλέον αιώνα μετά, δυστυχώς τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στην Ελλάδα. Κι ας περάσαμε μια δικτατορία, κι ας αποκαταστήσαμε τη δημοκρατία, κι ας ψηφίσαμε νέο Σύνταγμα, κι ας φέραμε την Αλλαγή, κι ας ψηφίσαμε την Απαλλαγή και την κάθαρση, κι ας ψηφίσαμε τον εκσυγχρονισμό, κι ας ψηφίσαμε την επανίδρυση του Κράτους, κι ας “σκίσαμε” μονομιάς τα Μνημόνια … πάλι σε μια απ’ τα ίδια καταλήξαμε να έχουμε!

Δηλαδή ένα σαθρό ή καλύτερα “σάπιο” πολιτικό σύστημα, όπως το 1965. Μπορούμε να αλλάξουμε; Υπάρχει ελπίς; Πάντως σίγουρα για το αύριο της πατρίδας … “Ζητεῖται Ἐλπίς” όπως σοφά την αναζητούσε ο Έλληνας πεζογράφος Αντώνης Σαμαράκης (1919 – 2003) στο ομώνυμο έργο του.

Πηγές: 1) https://www.youtube.com/watch?v=97jnN5U4MXs&feature=youtu.be

2) http://users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/antonis_samarakis_zhteitai_elpis.htm
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις