Μηνύματα κατά των ναρκωτικών έστειλαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ Κέρκυρα, 23-06-2018

Τηλ.: 26613.61506

email:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μηνύματα κατά των ναρκωτικών έστειλαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο της κοινής εκδήλωσης με τον τίτλο «Χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά»

Μηνύματα κατά της χρήσης των ναρκωτικών έστειλαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων, Ταξίαρχος Ιωάννης Ματσούκας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπό τον τίτλο «Χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά» που πραγματοποιήθηκε χθες (Παρασκευή), το βράδυ, στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου, στην Κέρκυρα .

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Σύλλογο Στήριξη – Κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών και του Aids, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους , ο εορτασμός της οποίας έχει καθιερωθεί να γίνεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 26 Ιουνίου κάθε έτους.

Κατά το χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτροπή των παιδιών και των νέων από τη χρήση τους, ενώ τόνισε ότι μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, με τους λαούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να ταλανίζονται από γενικευμένη λιτότητα, κρίση αξιών και θεσμική έκπτωση, η προσπάθεια που γίνεται στα Ιόνια νησιά για να χτισθούν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ της ΠΙΝ, της Αστυνομικής Δ/νσης και της κοινωνίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

«Μέσα από τη χείρα συνεργασίας που απλώνουμε, μέσα από το δικό μας παράδειγμα και την απόφασή μας να βάλουμε στην άκρη όποιες τυχόν διαφορές υπάρχουν, φιλοδοξούμε να αφυπνίσουμε, να προλάβουμε και να ευαισθητοποιήσουμε, την νεολαία κυρίως, στο θέμα της μάστιγας του καιρού μας, που είναι τα ναρκωτικά» τόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλαιτσάτος.

Από την πλευρά του ο κ.Ματσούκας επισήμανε ότι το 2018 έχει υιοθετηθεί από την Ελληνική Αστυνομία ως «Έτος Δράσεων κατά των Ναρκωτικών». «Αν θέλουμε λοιπόν να καταπολεμήσουμε ριζικά την τοξικομανία και τις εξαρτήσεις, θα πρέπει να δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα, ατομικά και συλλογικά. Να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας όπως την σημερινή και να δώσουμε ουσιαστικό νόημα στην 26η Ιουνίου, όχι μόνο ως Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους, αλλά υιοθετώντας την ως την ημέρα εκκίνησης από τον καθένα μας πραγμάτωσης του ελάχιστου που περνάει από το χέρι του» είπε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων, Ταξίαρχος Ιωάννης Ματσούκας

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξη – Κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών και του Aids, Σπύρος Δολιανίτης, ενώ το κοινό γοήτεψε η μουσική παρουσίαση της επιτυχημένης μουσικοθεατρικής παράστασης «Dust in the wind», υπό τη σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Πέτρου Γάλλια, βασισμένη στο θεατρικό έργο του αείμνηστου Νίκου Μώρου «Είσαι καλά βρε;» με τη συμμετοχή νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών.

Οι συντελεστές της μουσικής παράστασης που καταχειροκροτηθήκαν παρουσίασαν μουσικά αποσπάσματα από ένα επίκαιρο θεατρικό έργο που περιστρέφεται γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα και προβλήματα, όπως είναι τα ναρκωτικά. Το έργο που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Απρίλιο, οπότε και πρωτοπαίχτηκε στο Δημοτικό Θέατρο, έδειξε ότι υπάρχει ο δρόμος της δημιουργίας, της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, της φιλίας και του έρωτα, μακριά από τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από πολίτες κάθε ηλικίας που έσπευσαν από νωρίς στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση, ενώ το παρόν έδωσαν , ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Πρόξενος της Ιταλίας στην Κέρκυρα, Dr. Giancarlo Bringiotti, οι αντιπεριφερειάρχες της ΠΙΝ, Νικολέτα Πανδή, Αλέκος Μιχαλάς, Διονύσιος Στραβοράβδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραίτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας, διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών, ο αντιπρύτανης Θεόδωρος Παππάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Μουζακίτης, η αδελφή του αείμνηστου Νίκου Μώρου Ισμήνη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου. 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΠΙΝ με μηνύματα από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τους κερκυραίους Ολυμπιονίκες Σπύρο Γιαννιώτη και Μαρία Γεωργάτου, ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις.

Υ.Σ

Επισυνάπτονται, η ομιλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και φωτογραφίες από την εκδήλωση

Ομιλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, Κέρκυρα 22/6/2018

στην εκδήλωση κατά των ναρκωτικών με τον τίτλο «Χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά»

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή εκδήλωση, ως ένα πρώτο βήμα στη συνεργασία μεταξύ θεσμών, φορέων και της κοινωνίας σε ένα ζήτημα που ταλανίζει τη σύγχρονη εποχή: τους εθισμούς και τα ναρκωτικά πρωτίστως.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, με τους λαούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να ταλανίζονται από γενικευμένη λιτότητα, κρίση αξιών και θεσμική έκπτωση, η προσπάθεια που κάνουμε στα Ιόνια νησιά για να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας μεταξύ της ΠΙΝ, της Αστυνομικής Δ/νσης και της κοινωνίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Γιατί μέσα από τη χείρα συνεργασίας που απλώνουμε, μέσα από το δικό μας παράδειγμα και την απόφασή μας να βάλουμε στην άκρη όποιες τυχόν διαφορές υπάρχουν, φιλοδοξούμε να αφυπνίσουμε, να προλάβουμε και να ευαισθητοποιήσουμε, την νεολαία κυρίως, στο θέμα της μάστιγας του καιρού μας, που είναι τα ναρκωτικά.

Η σημερινή εκδήλωση, που συνδιοργανώνουμε, είναι ιδιαίτερη. Ιδιαίτερη γιατί αποφασίσαμε να μην αναλωθούμε σε επετειακές ομιλίες και τυποποιημένες διοργανώσεις. Αποφασίσαμε να δώσουμε το λόγο στη δημιουργία, στα νέα παιδιά και στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και του πολιτισμού, δείχνοντας έτσι το δρόμο που μπορεί κανείς να ακολουθήσει, ως διέξοδο στις εξαρτήσεις.

Η ενίσχυση της πολιτιστικής, της αθλητικής και της κοινωνικής προσφοράς είναι ο τομέας που εμείς ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνειδητά έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε, με ενίσχυση της καλλιτεχνικής δράσης, των αθλητικών διοργανώσεων, των υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού, της προάσπισης του εθελοντισμού και της προσφοράς.

Επιπλέον πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ, με την πλήρη χρηματοδότηση και στήριξή μας, για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτησιακές συμπεριφορές στον μαθητικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα αυτά, θα ανακοινωθούν σε εκδήλωση που πραγματοποιούμε με το Κέντρο Πρόληψης Νίκος Μώρος την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 8μ.μ. στην Ιατροχειρουργική εταιρεία και πιστεύω ότι θα είστε κοντά μας και σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις και με τα υπόλοιπα Κέντρα Πρόληψης στα άλλα νησιά μας, ώστε τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής έρευνας που διενεργήσαμε να διαχυθούν στην τοπική κοινωνία, και εντέλει να αντιμετωπίσουμε κατάματα το θεριό των εξαρτήσεων, να δούμε τα χαρακτηριστικά του και να βρούμε τρόπους καταπολέμησής του.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαστε εδώ σήμερα σε μια εξαιρετικά σημαντική για εμάς, εκδήλωση, που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν υπήρχε η στήριξη και η άψογη συνεργασία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Δ/ντη Ιονίων Νήσων, ταξίαρχου Ιωάννη Ματσούκα.

Κύριε ταξίαρχε οφείλω και από αυτό το βήμα να σας ευχαριστήσω. Φυσικά η συνεργασία αυτή είναι το επιστέγασμα της καλής συνεργασίας μεταξύ μας και της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης.

Οφείλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε το σύλλογο ΣΤΗΡΙΞΗ για την συνεργασία, την αμέριστη βοήθεια και την πολύ καλή δουλειά που επιτελεί στους τομείς της ευαισθητοποίησης, της παροχής βοήθειας και της ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις και τις συνέπειές τους.

Ιδιαίτερη μνεία θα μου επιτρέψετε να κάνω στην καλλιτεχνική επιμέλεια και τον Πέτρο Γάλλια που ήρθε από την Αθήνα για να βρεθεί κοντά μας. Μια συνεργασία που θα επιδιώξουμε να συνεχιστεί με περισσότερες όμορφες στιγμές πολιτισμού. Μαζί του και αυτά τα ταλαντούχα νέα παιδιά, ζωντανό παράδειγμα ότι οι δημιουργικές ενασχολήσεις προσφέρουν τα μέγιστα στο μέλλον της νεολαίας μας κι εντέλει στο μέλλον της χώρας μας.

Άφησα για το τέλος γιατί θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά την οικογένεια του Νίκου Μώρου για την ευγενική και ανιδιοτελή παραχώρηση του έργου του για την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Θέλω να πω δύο λόγια κλείνοντας αυτή τη σύντομη ομιλία μου: ο Νίκος Μώρος, πολυγραφότατος, ταλαντούχος και εξαιρετικά επίκαιρος ακόμη και σήμερα, σε ζητήματα τοξικομανίας και ουσιών, έφυγε το 1996 από κοντά μας.

Υπήρξε ένας διανοούμενος ψυχίατρος, με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση, που θέλω να πιστεύω ότι σήμερα θα ήταν πολύ περήφανος για την εκδήλωση αυτή και για τις συνεργασίες που αναπτύσσονται με πυρήνα το έργο του.

Με αυτά τα λόγια, σας καλωσορίζω στην εκδήλωση, εύχομαι η συνεργασία αυτή να αποτελέσει την απαρχή κι άλλων σημαντικών εκδηλώσεων και καλώ τον Πέτρο Γάλλια στη σκηνή για το καλλιτεχνικό σκέλος της εκδήλωσης».
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις