Κινήμα Αλλαγής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης: Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ευθύνη καθενός από εμάς ξεχωριστά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης με αφορμή την καθιέρωση της 5ης Ιουνίου, ως παγκόσμιας ημέρας για την προστασία του περιβάλλοντος, και της 8ης Ιουνίου, ως παγκόσμιας ημέρα για την προστασία των ωκεανών-θαλασσών, υπενθυμίζει το καθήκον που έχουμε όλοι μας σχετικά με τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου.

Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Πλαστικά υλικά καταλήγουν όχι μόνον  στο πιάτο μας, αλλά και στους πνεύμονές μας. Τα μικροπλαστικά σωματίδια που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας (πηγή: http://www.ert.gr).

Καθώς ο πληθυσμός της γης συνεχίζει να αυξάνεται, με τους περισσότερους κατοίκους να εγκαθίστανται στα αστικά κέντρα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις γίνονται πιεστικότερες παγκοσμίως. Χρειάζονται περισσότερα μέτρα για να διασφαλιστεί:

  • η διατήρηση της ποιότητας του αέρα, των θαλασσών και άλλων υδάτινων πόρων
  • η βιώσιμη χρήση της γης και των οικοσυστημάτων
  • η διατήρηση της κλιματικής αλλαγής σε διαχειρίσιμα επίπεδα.(πηγή: https://europa.eu/)

Αντίθετα με όσα κάποιοι συμπολίτες μας πιστεύουν εσφαλμένα, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ευθύνη μόνο του κράτους, αλλά και καθενός από εμάς ξεχωριστά. Είναι στο χέρι μας να παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές.

Ν.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ.ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις