Κώστας Ευαγγελάτος εισήγηση: Η ανεξαρτησία του καλλιτέχνη-ιδεολογικές και κριτικές παράμετροι

«Όψεις της Ανεξάρτητης Εικαστικής Δημιουργίας

στην Ελλάδα του σήμερα»

Συμπόσιο του Ορίζοντα Γεγονότων

 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Λεωφ. Καλλιρρόης και Φραντζή, Αθήνα, 117 43

                                          στις 13 – 14 Απριλίου 2018

Στόχος του διήμερου Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα «Όψεις της Ανεξάρτητης Εικαστικής δημιουργίας στην Ελλάδα του σήμερα» είναι η ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, τέτοιου ώστε να μπορεί να ανατροφοδοτεί το παρόν και το μέλλον και να συμβάλλει στις εξελίξεις στον χώρο του πολιτισμού, των τεχνών και της εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια του προγράμματος του Συμποσίου θα κάνει θεωρητική εισήγηση ο Κώστας Ευαγγελάτος.

Η εισήγηση του βασίζεται στον ακόλουθο άξονα προσέγγισης και κριτικής:

Ποιά άραγε η θέση του ανεξάρτητου καλλιτέχνη στο σύγχρονο εικαστικό και γενικότερα καλλιτεχνικό γίγνεσθαι;

Κορεσμένο και ανιαρό, μέσα σε μια αντιαισθητική σκοτοδίνη, ενός ανερμάτιστου πλέον «μεταμοντέρνου» φορμαλισμού, το γίγνεσθαι αυτό σε γενικές γραμμές υπηρετεί  την τεχνικά παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και την πολλαπλή έκφραση της, που βασίζεται σε μεγάλο πεδίο έκφρασης στη μεγαλοδυναμία της τεχνικής και της τεχνολογίας, που συντονίζουν και προωθούν οι πολιτιστικοί διαχειριστές κάθε μορφής με τις σχετικές πολυεθνικές εταιρείες….

Μήπως όμως όλες αυτές οι σκέψεις είναι απλά επιφανειακές διαπιστώσεις και αισιόδοξα δεχόμενοι το παρόν μπορούμε να δούμε στοιχεία αναγέννησης και ζωτικότητας; Μήπως οι καθοριστικές αξίες της τέχνης είναι υπαρκτές έστω και υπό διωγμό; Όσοι ακόμη θέτουν ερωτήματα και αμύνονται ενάντια στη μόδα, τον καταναλωτισμό και την ιδεολογική έρημο του παρόντος, που τείνει στην ισοπέδωση των κριτηρίων και την παθητική αποδοχή των αισθητικών κατασκευαστικών εφέ, ίσως γνωρίζουν τις απαντήσεις και διαισθάνονται τις πιθανές διεξόδους. Αναμφισβήτητα οι συνειδητά ανεξάρτητοι εικαστικοί δημιουργοί εν δυνάμει πρωτοστατούν με το ανάλογο ή και δυσανάλογο κόστος…

Παρασκευή 13 Απριλίου, ώρα 15:45 / Κώστας Ευαγγελάτος (Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός Τέχνης)Η ανεξαρτησία του καλλιτέχνη – Ιδεολογικές και κριτικές παράμετροι. 

ΕΜΣΤ. Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα, 117 43 (Μετρό Συγγρού-ΦΙΞ)

είσοδος ελεύθερη.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις