Ναι ή όχι στην αποποινικοποίηση της κάνναβης; 4 νέοι Κεφαλονίτες πολιτικοί απαντούν

Τα ναρκωτικά αποτελούν μία από τις μάστιγες των σύγχρονων κοινωνιών, με εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως.

Tα στατιστικά για το 2017 δείχνουν ότι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών φτάνουν τα 255 εκ.σε όλο τον κόσμο, με περίπου 30εκ. από αυτούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας της χρήσης τους. Επίσης τα ναρκωτικά θεωρούνται υπεύθυνα για 200.000 περίπου θανάτους, κάθε χρόνο.

Η ιατρική κάνναβη όμως;

Ένα από τα θέματα της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες ήταν και η χρήση της ιατρικής κάνναβης, κάτι που φαινομενικά δεν έχει σχετίζεται άμεσα με το πρόβλημα, όμως στάθηκε η αφορμή να ξεσπάσει μία μεγάλη συζήτηση για το θέμα. Θέσαμε λοιπόν το ερώτημα για την χρήση ή όχι της ιατρικής κάνναβης και μαζί μ’ αυτό κάναμε και μια μικρή κουβέντα για την αποποινικοποίηση της λεγόμενης «ψυχαγωγικής» ή καλύτερα της μη ιατρικής χρήσης της.

Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι τόσο ο Γιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), όσο και ο Τάσος (ΠΑΣΟΚ) βρέθηκαν και πάλι έξω από τις κομματικές γραμμές και τάχθηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης για κάθε χρήση.

Κεφαλονίτικα Νέα: Ναι στην ιατρική κάνναβη; 

Γιάννης Βαρούχας

Βεβαίως.
– Στην αποποινικοποίηση της κάνναβης ως ναρκωτικό;
– Εγώ είμαι υπέρ

Τάσος

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Γιάννη,

Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε ένα «ναι, σε όλα» σαν πείραγμα στον Τάσο, έπεσαν γέλια στο τραπέζι, και έτσι κόπηκε η φράση του στη μέση, την ώρα που προσπάθησε να αναφέρει το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Στη συνέχεια, το παράδειγμα αυτό ξεχάστηκε, αξίζει όμως να αναφέρουμε κάποια στοιχεία.

Η Πορτογαλία αποποινικοποίησε όλα τα ναρκωτικά το 2001 και από τότε είδε τεράστια πτώση στα ποσοστά θανάτου από υπερβολική ή νοθευμένη δόση αλλά και στην ναρκο-εγκληματικότητα σε όλα τα επίπεδα. 

Μία χώρα που το 1990 έβλεπε τον 1 στους 100 κατοίκους της να κάνουν χρήση ηρωίνης και ταυτόχρονα τα κρούσματα Aids να εκτοξεύονταi, σήμερα έχει τον δεύτερο χαμηλότερο αριθμό θανάτων από ναρκωτικά σε όλη την Ευρώπη (3 θανάτους ανά 1 εκ. ανθρώπους), όταν στη Βρετανία, για παράδειγμα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 44 θάνατοι ανά 1 εκ. ανθρώπους. 

Οι κρατικές υπηρεσίες ελέγχουν την διακίνηση των ουσιών στους εξαρτημένους δίνοντας παράλληλα ένα γερό χτύπημα στα καρτέλ των ναρκωτικών. Η αποποινικοποίηση στην Πορτογαλία είναι καθολική και αφορά στην ποσότητα οποιουδήποτε ναρκωτικού βρεθεί στην κατοχή του χρήστη και αντιστοιχεί σε μία 10ήμερη προμήθεια. 

Αντί να συλλαμβάνονται, οι χρήστες ναρκωτικών διατάσσονται να παρουσιαστούν ενώπιον των λεγόμενων «επιτροπών αποτροπής», που αποτελούνται από ειδικούς νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Στα άτομα που επανειλημμένως εμφανίζονται ενώπιον των επιτροπών μπορεί να χορηγήσουν θεραπεία, που ποικίλει, από συμβουλευτική ενθάρρυνσης, έως θεραπεία αποκατάστασης με οπιοειδή. Η αστυνομία συμφωνεί με την τακτική αυτή ενώ συνεχίζει επίσης να κάνει τη δουλειά της, να συλλαμβάνει δηλαδή τους εμπόρους. Όταν επρόκειτο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη βουλή της χώρας, τα κόμματα της δεξιάς εξέφρασαν φόβους ότι η Πορτογαλία θα γινόταν κέντρο τοξικομανών από όλη την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ.
(πηγές πληροφοριών: vice.com, Spiegel)

Γιώργος Κοκκόλης

Για την ιατρική… δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Δεν έχω κατασταλάξει. Υπάρχει ένα κομμάτι της ιατρικής που προφανώς πρέπει να γίνει, άλλωστε όλα αυτά τα πράγματα τα οποία σήμερα θεωρούμε εξαρτησιογόνες ουσίες ήταν πριν από 60-70 χρόνια ελεύθερα να τα βρεις στα φαρμακεία… Απλά φοβάμαι ότι μετά ανοίγεις παράθυρα για άλλα. Κι εκεί θέλει μία προετοιμασία. Δηλαδή, επί της αρχής θα σού ‘λεγα ότι δεν είμαι αρνητικός, αλλά θα ήθελα να δω πώς θα γίνει αυτό το πράγμα στα καθ’ ημάς ήθη.

Θεωρώ ανόητο κάποιον που κάνει ένα τσιγάρο να τον πας στο τμήμα, αν δεν πειράζει κάποιον άλλον αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει ένα στοιχείο διαπαιδαγώγησης, το οποίο θα πρέπει, μέσω του νόμου να δίνεις γιατί οδηγεί σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Αν θα πάμε σε μία κατάσταση αχαλίνωτη είναι ένα ερώτημα τη κοινωνία θέλουμε να δημιουργήσουμε μ’ αυτό τον τρόπο που νομοθετούμε. Δηλαδή, αν αυτό είναι η σαλαμοποίηση για να φτάσεις σε άλλα πράγματα.

Σπύρος Καμπίτσης

Εμείς λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά, όχι στη ζωή με δόσεις, το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της κάνναβης ανοίγει τον δρόμο για άλλα πράγματα, πολύ επικίνδυνα. Και πρέπει το κίνημα να έχει το νου του τον επόμενο καιρό.
-Οπότε λες «όχι» και στα δύο;
-Να κάνω ένα μικρό σχόλιο. Ήδη γίνεται πολύς λόγος στο διαχωρισμό ιατρικής και ψυχαγωγικής κάνναβης. Όμως δεν είναι τόσο απλό. Μπορείς να απομονώσεις κάποιες ουσίες οι οποίες πρέπει να γίνουν αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης από την κάνναβη και να βγουν με αντίστοιχη μορφή στο εμπόριο. Άλλο είναι όμως να λες «ένα τσιγάρο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Από την άλλη ας θυμηθούμε πώς βγήκε η ηρωίνη. Κυκλοφόρησε ως αντικατάστατο της μορφίνης από την Bayer (σ.σ. αρχικά κυκλοφόρησε ως σιρόπι για τον βήχα). Κι έλεγαν τότε, πάρτε ηρωίνη να απεξαρτηθείτε από τη μορφίνη. Για τους μεγάλους πόνους. Θα πρέπει να αναλογιστούμε λοιπόν και πάνω στην ιατρική κάνναβη: ποιος «επενδυτής» θα τρέξει να φροντίσει αυτό το θέμα.

Στ. Αντύπας – Λ. Αθανασίου | Κεφαλονίτικα Νέα
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις