Αναγκαία η νομοθετική κατοχύρωση της απόλυτης προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας

Διονύσης Στραβοράβδης
Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Διοίκησης
της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Η σημερινή ημέρα (21/2/2018) σηματοδοτεί την «επίσημη πρώτη» για την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εξ’ αφορμής αυτής, σε όλη τη χώρα διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από συνδικάτα, συλλογικότητες, κινήματα και πολίτες.

Δίκαιες οι αντιδράσεις, εκφράζουν την αγωνία των πολιτών που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της περιουσίας τους για δάνεια και χρέη στα οποία αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Το θέμα των πλειστηριασμών αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας.

Και δεν αναφέρομαι σε “στρατηγικούς κακοπληρωτές”, σ’ αυτούς που έχτισαν περιουσίες πάνω σε δημόσιο χρήμα, και οι οποίου βρίσκουν τρόπους, ακόμη και σήμερα, να κερδοσκοπούν πάνω στα κοινωνικά ερείπια μιας χώρας υπό τα δεσμά της επιτροπείας.

Αναφέρομαι σε συνταξιούχους που έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στη σύνταξή τους, σε μισθωτούς που βλέπουν το μισθό τους να εξανεμίζεται ή έχουν χάσει τη δουλειά τους, σε μικρομαγαζάτορες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους ή οδηγούνται στο κλείσιμο…

Αναφέρομαι σε αυτούς που, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και ανεργίας, έχουν περιέλθει σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις προς Τράπεζες και στις υποχρεώσεις τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο ή τους Δήμους.

Με το πρόσφατο «πολυνομοσχέδιο» θεσπίστηκε, ως «προαπαιτούμενο» της τρέχουσας «αξιολόγησης», η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από σήμερα 21/2/18 όχι μόνο για οφειλές προς Τράπεζες αλλά, για πρώτη φορά, για οφειλές προς το Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία άνω των 500 €. Κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια, θα εκποιούνται πλέον με διαδικασίες «εξπρές» και μάλιστα στην εμπορική αξία τους, δηλαδή σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «αγγίζουν» ακόμη και την πρώτη κατοικία, εφόσον ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη ελάχιστη προστασία προσφέρει και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να υπαχθούν σ’ αυτόν.

Ως αιρετοί, υπηρετούντες τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, συμπαραστάτες στα λαϊκά προβλήματα και στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, έχει ασχοληθεί με το θέμα από τον Νοέμβρη του 2016, με ομόφωνη απόφασή του, και επανήλθε πριν ένα μήνα, στις 20 Γενάρη 2018, με νέα ομόφωνη απόφασή του, παίρνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της γενίκευσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και της χρήσης μέτρων καταστολής και αυτεπάγγελτης δίωξης, ως ιδιώνυμου αδικήματος, των αντιδράσεων που αναπτύσσονται.

Αυτό που ζητάμε, και θεωρούμε αναγκαίο, είναι η θέσπιση αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας και την ορθολογική διαχείριση του ζητήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ζητάμε την νομοθέτηση του ακατάσχετου για πρώτη κατοικία έως 300.000 € αντικειμενική αξία. Ζητάμε ιδιαίτερη νομοθετική προστασία όταν πρόκειται για άνεργους, βαριά ασθενείς, άτομα με αναπηρία, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και γι’ αυτούς που έχουν ιδιαίτερα πληγεί από την οικονομική κρίση.

Και βέβαια απόλυτα καταδικάζουμε κάθε κατασταλτικό μέτρο που ασκείται σε βάρος των πολιτών και των συλλογικοτήτων που κινητοποιούνται κατά των πλειστηριασμών.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις