Ε.Α.Σ. : Τρία στα τέσσερα μέλια περιέχουν φυτοφάρμακα

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι τρία στα τέσσερα δείγματα μελιού παγκοσμίως βρέθηκαν να περιέχουν νεοκοτινοειδή φυτοφάρμακα, αν και σε ποσότητες εντός των ορίων ασφαλείας για την ανθρώπινη διατροφή.

Συγκεκριμένα, σε νέα μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Εντουαρντ Μίτσελ του Ελβετικού Πανεπιστημίου του Νοϊσατέλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science» ανέλυσαν 198 τυχαία επιλεγμένα δείγματα μελιού από τοπικούς παραγωγούς και στις έξι ηπείρους της Γης, όπου τα εν λόγω φυτοφάρμακα έχουν απαγορευθεί από το 2013.

Στο 30% των μελιών βρέθηκε ένα νεοκοτινοειδές, ενώ στο 45% ανιχνεύθηκε ένα κοκτέιλ από περισσότερες από δύο διαφορετικές τέτοιες ουσίες. Το 10% των μελιών περιείχε τέσσερα ή πέντε φυτοφάρμακα.

Τα νεοκοτινοειδή πρωτοεμφανίσθηκαν εδώ και περίπου είκοσι χρόνια και σήμερα αποτελούν το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς παρασιτοκτόνων φαρμάκων. Ονομάσθηκαν έτσι επειδή βασίζονται στη χημική δομή της νικοτίνης, ενώ η προστατευτική δράση τους οφείλεται στο ότι εκτίθενται στο κεντρικό νευρικό σύστημα των καταστροφικών για τα φυτά εντόμων, προκαλώντας τους παράλυση και θάνατο. Οι μέλισσες απορροφούν τα φυτοφάρμακα μαζί με τη γύρη και το νέκταρ των φυτών.

Ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν συσχετίσει την χρόνια επίπτωση των ουσιών αυτών στις μέλισσες με τη διαρκώς παρατηρούμενη μείωση του πληθυσμού και την επιδείνωση της υγείας των μελισσών.

Η νέα διεθνής επιστημονική έρευνα βρήκε ότι στο 1/3 των μελιών (34%) η ποσότητα των φυτοφαρμάκων είναι αρκετή για να βλάψει τις μέλισσες.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις