Ανησυχία στις διεθνείς αγορές από την χτεσινή πτώση πρόσφατου ρεκόρ του Dow Jones!

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές από την χτεσινή πτώση πρόσφατου ρεκόρ του Dow Jones!

Άσχημες είναι όλες οι χρηματιστηριακές ενδείξεις από την χτεσινή πτώση πρόσφατου ρεκόρ του Dow Jones κατά 666 μονάδες ή 2,54% καθώς φαίνεται τώρα ότι μετά την άνοδο ρεκόρ (+40%) από την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο 2016 θα ακολουθήσει μια βραχυπρόθεσμη περίοδος πτώσης στις διεθνείς τιμές των μετοχών.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ήταν φυσιολογική μια τέτοια πτώση:

1. Όπως επικαλούνται οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές υπάρχουν φόβοι ότι λόγω της ανόδου των μισθών στην Αμερική που έφεραν οι πολιτικές Τραμπ θα αυξηθεί ο πληθωρισμός που με την σειρά του θα αναγκάσει την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED) να αυξήσει απότομα κι άλλο τα επιτόκια.

2. Μια πτώση του Dow Jones θα είναι μια φυσιολογική τεχνική διόρθωση μετά την ιστορικά υψηλή άνοδο (+40%) που πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής των επί των ημερών μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ το Νοέμβριο 2016 παρά τις αρχικές αντίθετες επικρατούσες προβλέψεις.

3. Η ουσιαστική Προσφορά Χρήματος (Money Supply) διεθνώς παρουσιάζει πτώση μετά το πρόσφατο σπάσιμο της φούσκας των κρυπτονομισμάτων (Bitcoin κ.α.) που ποτέ δεν συμπάθησα λόγω της απουσίας οικονομικής λογικής στην για πολύ καιρό αστρονομικά μεγάλη άνοδο τους. Βέβαια, αν πραγματοποιηθούν οι χειρότεροι σημερινοί φόβοι για μεγάλη διόρθωση των διεθνών χρηματιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων και του ΧΑΑ, όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν παρά την γενικότερη ιστορικά μεγάλη άνθηση της Αμερικανικής οικονομίας με την ιστορικά υψηλή ανόδου του ΑΕΠ, την άνοδο μισθών και την ιστορικά χαμηλή ανεργία που πραγματοποιήθηκε προς όφελος όλων των Αμερικανών και κατά συνέπεια όλης της οικονομίας της γης γενικότερα!

Ως το καλύτερο σωτήριο εργαλείο, αν η πτώση επεκταθεί, βλέπω μόνο την αντίστροφη της ανοδικής τάσης στην πολιτική άνοδο των επιτοκίων από την FED (που είναι μέχρι σήμερα κάτι που δεν συζητιέται… ακόμα.) Οπότε ελπίζουμε η οποία πτώση στις διεθνείς τιμές των μετοχών να είναι μικρή και σύντομη και ότι στην συνέχεια οι διεθνείς αγορές θα συνεχίσουν την ιστορικά ανοδική πορεία τους!

Σπύρος Καγκάδης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις