Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε ο Πλαστικός ωκεανός

Μεγάλο ενδιαφέρον και κινητοποίηση από την τοπική κοινωνία προκάλεσε η παρέμβαση για την πλαστική ρύπανση των θαλασσών που πραγματοποιήθηκε στο «Bees Knees The Bar» την περασμένη Δευτέρα. Την εισήγηση του Γιάννη Βαρούχα και την τεκμηριωμένη τοποθέτηση του Κώστα Πρέντζα, διαδέχθηκαν δύο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που κέρδισαν την προσοχή του κόσμου που γέμισε το μαγαζί μέχρι να γίνει το αδιαχώρητο. Ωστόσο, αυτό που μάλλον είχε τη μεγαλύτερη αξία ήταν η ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε, πρόκειται για μία πρακτική που ακολουθούμε σε όλες τις παρεμβάσεις μας, και που κρίνεται ως η πλέον επιτυχημένη όλων των εκδηλώσεών μας καθώς είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολλές και σημαντικές απόψεις συμπολιτών μας.

Παράλληλα, μέσα από τη δράση μας αναδείχτηκε το «καυτό» ερώτημα, που μας έχει απαχολήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, για το αν όντως ακολουθείται από το Δήμο Κεφαλονιάς η ορθή πρακτική της ανακύκλωσης. Παρά τις μη πειστικές, ομολογουμένως, απαντήσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς στη δημοσιότητα από τη δημοτική αρχή, στη συζήτησή μας αποδείχτηκε ότι επικρατεί μεγάλη δυσπιστία μεταξύ των πολιτών. Η δική μας τοποθέτηση ήταν ότι θα πρέπει όλοι να ανακυκλώνουμε καθολικά, και παράλληλα να διεκδικούμε διεξοδική ενημέρωση από τις υπεύθυνες αρχές.

Στο κομμάτι της θαλάσσιας ρύπανσης έγινε συνείδηση σε όλους μας ότι η καταστροφή που έχουμε επιφέρει είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη. Θα πρέπει άμεσα να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τις θάλασσές μας προκειμένου αυτές να έχουν το χρόνο να αποβάλλουν μετά από πολλά χρόνια τα πλαστικά με τα οποία τις έχουμε δηλητηριάσει. Στο μεταξύ δε θα πρέπει να ατονίσουν και οι προσπάθειες των πολιτών, αλλά και των συλλογικοτήτων, για εθελοντικούς καθαρισμούς κατά τη χειμερινή περίοδο προκειμένου να μην επιστρέφουν τα πλαστικά πίσω στις θάλασσες(και όχι για να βρουν τις παραλίες μας καθαρές οι τουρίστες όπως κάποιοι νόμισαν).

Όλοι μαζί λοιπόν διαπιστώσαμε ότι η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει πρακτικές μικρές, που όμως στο άθροισμά τους γίνονται τρομακτικές. Γι’ αυτό ενώσαμε τις φωνές μας ενάντια στις πλαστικές σακούλες, ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια, ενάντια στα πλαστικά μπουκάλια και γενικά σε όλα τα πλαστικά μιας χρήσης που μπορούν να βρουν θαυμάσια και υγιεινά αντικατάστατα!

Θερμές ευχαριστίες θέλουμε να εκφράσουμε : Στο Μιχάλη τον Κουγιανό και τους συνεργάτες του για την παραχώρηση του πολύ όμορφου και φιλόξενου μαγαζιού τους. Στους αθλητές του Α.Σ.Κ. Νικόλα Βαλλιανάτο, Κώστα Τσαπρούνη και Ηλία Αγγελάτο των οποίων η παρουσία και η παρέμβαση μας έδωσε μεγάλη τιμή και χαρά. Στο Μύθος Εστίασης για την παραχώρηση των συνεδριακών καθισμάτων. Στα AB food market για τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες που μας διέθεσε για να δωρίσουμε στον κόσμο που ήταν μαζί μας. Στο Γεράσιμο Ιακωβάτο για την τεχνική υποστήριξη. Στα καταστήματα Σπαθής για το κέρασμα που μας προσέφεραν. Στον Παναγή Καβαλλιεράτο για τις φωτεινές και υπέροχες φωτογραφίες του. Στη Μαρία Δήμα που μας χάρισε λίγο από το μουσικό της ταλέντο και στο Σπύρο Γκατζούνα για το συντονισμό των προβολών. Στους δημοσιογράφους Σπύρο Αλεβιζόπουλο και Λουκά Αθανασίου, από τα «Kefalonianews» και «Κεφαλονίτικα νέα» αντίστοιχα, για την κάλυψη με το δικό τους «φακό» αλλά και τη δική τους «πένα». Περισσότερο όμως απ’ όλους θέλουμε να ευχαριστήσουμε εσάς που για μία ακόμη φορά συμπαρασταθήκατε μαζικά στο εγχείρημά μας, και κάνατε ένα μεγάλο μαγαζί να φαίνεται πολύ μικρό για να μας χωρέσει! Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Plastic Free Greece για τη δωρεάν παραχώρηση των ντοκιμαντέρ «A plastic Ocean» και «Straws» με ελληνικούς υπότιτλους.

Η ενασχόλησή μας γύρω από την πλαστική ρύπανση δεν θα περιοριστεί σε αυτήν την παρέμβαση, αλλά ήδη έχουμε προτάσεις από συλλογικότητες που θέλουν να την επαναλάβουμε και σε άλλα σημεία του νησιού. Γεγονός που το θεωρούμε ιδιαίτερα αισιόδοξο και που θα το επιδιώξουμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας με όποιον μας απλώσει γέφυρα συνεργασίας. Η ενασχόλησή μας με τον πολιτισμό δεν αποτελεί μία πολυτέλεια αλλά μία ανάγκη και υποχρέωση όλων μας.

Στο παρακάτω σύνδεσμο της σελίδας μας μπορείτε να βρείτε μερικά από τα βίντεο της εκδήλωσης καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον Παναγή Καβαλλιεράτο.

Π.Ε.Κ.
https://www.facebook.com/dialogos.diadrasi/
Κιν.Εν.Κατ.
https://www.facebook.com/groups/519226528099673/
Αργοστόλι, 31/01/2018
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις