ΥΠΕΣ: Οργάνωση και εκσυγχρονισμός των 325 Δήμων και 13 Περιφερειών

Η συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκειμένου να υλοποιηθεί η Δράση «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού – Πιλοτική λειτουργία», επισημοποιήθηκε με την υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας ανάμεσα στα τρία μέρη, σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου, το Υπουργείο Εσωτερικών και σημειώνει:

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Κώστα Αγοραστό, και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη. Παρών στην υπογραφή ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης καθώς και οι επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, (ΕΕΤΑΑ), του φορέα υλοποίησης της εν λόγω Δράσης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Πρόεδρος και Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος.

Η συγκεκριμένη Δράση, προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο «Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών», προϋπολογισμού 30,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014–2020.

«Κύριο μέλημα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στη συνεργασία για το εμβληματικό όπως είπε χαρακτηριστικά έργο για την απλούστευση και προτυποποίηση των λειτουργιών και των διαδικασιών των Περιφερειών και των Δήμων. Υποστήριξε ότι «η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά της Αυτοδιοίκησης». Αυτό όπως διευκρίνισε θα σφραγιστεί από τα αυτοδιοικητικά γεγονότα, όπως είναι η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου και θα επισφραγιστεί από άλλες ενέργειες όπως τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τεθούν φέτος στη διάθεση των φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης για μία πιο στοχευμένη, πιο αποτελεσματική και υποστηρικτική δουλειά, ως κυβέρνηση, απέναντι στο έργο της Αυτοδιοίκησης.

«Έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα, χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες ενδυναμώνουν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και βάζουν ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια, για την αποκέντρωση και την ενίσχυση των Αυτοδιοικητικών Θεσμών και των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης χαρίτσης.

«Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια αυτό το έργο, το οποίο ήθελε η Αυτοδιοίκηση πιστεύουμε ότι ξεκινά. Προγραμματική Σύμβαση, γιατί ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίζουμε το μέλλον των συνανθρώπων μας» τόνισε ο κ. Αγοραστός, προσθέτοντας ότι θα ήθελε «μία Αυτοδιοίκηση, η οποία να είναι απρόσωπη, απρόσωπη στην εξυπηρέτηση, να μη χρειάζεται να έρθει σε επαφή ο άνθρωπος με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τις υπηρεσίες, να εξυπηρετείται γρήγορα, ούτως ώστε να υπάρχει και το στοιχείο της αμεροληψίας, της δικαιοσύνης και της σωστής αξιολόγησης».

Από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, εξαίροντας αυτή την προσπάθεια και τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «όλοι σε αυτή τη συμφωνία, όσο μας αφορά, είμαστε αρωγοί, με υπευθυνότητα για να αποτελέσει προφανώς και την πράξη που είναι και το ζητούμενο αυτής της Συμφωνίας, της αναδιοργάνωσης και της διοικητικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού».

aftodioikisi.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις