Η δίωξη του επιχειρείν ναρκοθετεί τη χώρα

«Η ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΝΑΡΚΟΘΕΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ»

του ΧΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Με την Οικονομική και ευρύτερη Κοινωνική Κρίση να ταλανίζει την χώρα για μία οκταετία ήδη, έχει αναπτυχθεί ένας ιδιαίτερα εκτεταμένος Πολιτικός διάλογος για το τί έφταιξε, ποιοί και πώς μας οδήγησαν ως εδώ, αλλά και ποιές θα ήταν άραγε οι πιο ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές Πολιτικές στην προσπάθεια ανάταξης της Χώρας. Το πολυεπίπεδο αυτό ερώτημα βρίσκει αναμφίβολα αρκετές διαφορετικές απαντήσεις, που πηγάζουν από το σημείο που ξεκινάει κανείς να το εξετάσει, τόσο από ιδεολογική σκοπιά όσο και από την καθαρότητα αντίληψης και πληροφόρησης που ο ίδιος διαθέτει.
Επιχειρώντας κατά τον τρόπο αυτό να ανιχνεύσουμε τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην δημιουργία αλλά και την διατήρηση αυτής της αδιέξοδης κατάστασης για τη Χώρα και τους Πολίτες, δεν μπορούμε παρά να εστιάσουμε σε κάποιες κυρίαρχες παθογένειες που διαχρονικά χαρακτηρίζουν και οριοθετούν την Ελληνική Οικονομία και , επακόλουθα, την  Ελληνική Κοινωνία κατά την ευρεία έννοια.
Έτσι λοιπόν, και κατά γενική ομολογία, θα διαπιστώσουμε ότι χαρακτηριστικά όπως η γιγάντωση του Δημόσιου Τομέα, η έλλειψη διαφάνειας στην Δημόσια Διοίκηση και η διαχρονική υποστήριξη συμφερόντων ομάδων που είναι σε θέση να ασκήσουν έντονη κοινωνική πίεση, απετέλεσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκαν οι Πολιτικές προτεραιότητες των Κυβερνήσεων κατά την τελευταία τεσσαρακονταετία. Πολιτικές που χρηματοδοτήθηκαν από αλόγιστο εξωτερικό και εσωτερικό δανεισμό, χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό, με άμεσο επακόλουθο την οικοδόμηση ενός οικονομικού μοντέλου στηριγμένου στην δεσποτική παρουσία του «Κράτους-Πατερούλη», όπου το 65% του οικονομικού κύκλου και το 60% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον Κρατικό κορβανά. Ταυτόχρονα τα παραγωγικά και ανταγωνιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας όπως ήταν φυσικό ατόνησαν, η προσπάθεια και η δημιουργία υποχώρησαν μπροστά στο «εύκολο βόλεμα» και κλασσικές Ελληνικές Αξίες όπως η αριστεία, η δημοκρατική αλληλεγγύη και η προσαρμοστικότητα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.
Όταν όμως, ως απόρροια της διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Κρίσης και κάποιων αλόγιστων χειρισμών από πλευράς Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος, οι Αγορές απέστρεψαν το πρόσωπό τους από την Ελλάδα, και το φάσμα της άτακτης χρεωκοπίας έκανε την απειλητική εμφάνισή του στην Ελληνική πραγματικότητα, τότε το εύθραυστο και αστήρικτο οικονομικό μοντέλο της χώρας κατέρρευσε, χωρίς τίποτα να είναι έτοιμο για να το αντικαταστήσει. Και τότε, σαν επιστέγασμα όλης αυτής της πολύχρονης αδιέξοδης διαδρομής που είχε προηγηθεί, επιλέχθηκε ο χειρότερος και πλέον αναποτελεσματικός δρόμος για την αντιμετώπιση της Κρίσης, δηλαδή η επιδρομή του Κράτους στην μόνη πηγή πλούτου της πραγματικής οικονομίας, την Επιχειρηματικότητα.
Αλλεπάλληλες αυξήσεις ονομαστικών συντελεστών Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ, επιβολή ενός ισοπεδωτικού και χωρίς καμία ανταπόδοση Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σε βάρος των Παραγωγικών και Εμποροβιομηχανικών αλλά και Αγροτικών Μονάδων, έκτακτες εισφορές που απέκτησαν μόνιμο χαρακτήρα και γενικότερα μία άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή σε βάρος του Ιδιωτικού Τομέα και ιδιαίτερα του Επιχειρηματικού κόσμου, είναι η συνταγή που συνομολογούν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις υπό την πίεση αναμφίβολα και των Εταίρων-Δανειστών. Και σαν επιστέγασμα όλων αυτών, έρχεται η εφαρμογή ενός κατ’ ευφημισμό «Ασφαλιστικού Συστήματος», το οποίο συνθλίβει τους Επαγγελματίες, τους Εμπόρους και τους Αγρότες, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα και χωρίς την παραμικρή ένδειξη βιωσιμότητας, μιας και δομήθηκε με μόνο κριτήριο την άμεση ροή δημοσίων Εσόδων, αποστραγγίζοντας και την τελευταία σταγόνα ρευστότητας από μία Αγορά που αργοπεθαίνει μέσα σε καθεστώς διαρκούς μείωσης της Κατανάλωσης και παντελούς έλλειψης Τραπεζικής Χρηματοδότησης.
Και διερωτάται εύλογα κανείς, αν είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν οι Κυβερνώντες ότι με τον τρόπο αυτό ναρκοθετούν την μόνη δυνατή πηγή πραγματικού πλούτου, την Ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, που με την σειρά της θα προσφέρει την μόνη δυνατή λύση στο Δημοσιονομικό αδιέξοδο και στην στήριξη του Κοινωνικού Κράτους.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε οι Πολίτες να αναλάβουν με τις επιλογές τους την χάραξη νέας πορείας προς την σωστή κατεύθυνση, πριν η Πατρίδα μας βιώσει μη αναστρέψιμες καταστροφές.Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις