Κινητικότητα στο αίτημα για μείωση του κόστους μετακίνησης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

Κινητικότητα στο αίτημα για μείωση του κόστους μετακίνησης:

Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια και παράσταση από την ΕΛΜΕ και την Επιτροπή Αναπληρωτών

Την Τετάρτη 29 Μάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, μετά από κοινή πρωτοβουλία ΕΛΜΕ – Επιτροπής Αναπληρωτών και πρόσκληση της Αντιπεριφέρειας Κεφαλονιάς, σχετικά με την ανάγκη παροχής έκπτωσης στις μετακινήσεις εκπαιδευτικών – ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να διευκολυνθεί η στελέχωση σχολείων και νοσοκομείων. Όπως είναι γνωστό το κόστος στις μετακινήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Νομού, αποτελεί για την Κεφαλονιά και όλες τις νησιωτικές (ή και άλλες μειονεκτικές περιοχές) αποτρεπτικό παράγοντα για τη στελέχωση σχολείων, νοσοκομείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Για το σοβαρό αυτό πρόβλημα κλήθηκαν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, οι εταιρίες των πορθμείων και το ΚΤΕΛ. Σημειώνουμε, πως από πλευράς ΕΛΜΕ-ΚΙ, είχε διατυπωθεί το αίτημα να κληθούν και οι αεροπορικές εταιρίες. Επιπλέον, είχαν προσκληθεί από την Αντιπεριφέρεια, πέρα από το σωματείο μας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ), το Σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αργοστολίου, ο Δήμος Κεφαλονιάς, ο Δήμος Ιθάκης και άλλοι φορείς.

Από πλευράς εταιριών παραβρέθηκε εκπρόσωπος της IONIAN GROUP. Είπε πως η εν λόγω εταιρία κατανοεί το πρόβλημα και βλέπει θετικά μια τέτοια κίνηση. Ζήτησε να υπάρξει συμβολή της ΕΛΜΕ-ΚΙ στην αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων (πχ τάξη μεγέθους μετακινούμενων εκπαιδευτικών). Επιπλέον, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας της ΕΛΜΕ και ενημέρωσε για επαφές που έχει τόσο με την μία εκ των πορθμειακών γραμμών Ληξούρι – Αργοστόλι η οποία, επίσης, καλύπτει και την Ιθάκη, ενώ είπε πως το ΚΤΕΛ έχει δεσμευθεί ήδη για μείωση στο κόστος των εισιτηρίων κατά 25%. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να δώσουν τα σχολεία τον αριθμό των εκπαιδευτικών που αφορά η ρύθμιση και τρεις λίστες: α) με τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται εκτός Νομού β) με όσους χρησιμοποιούν τις γραμμές του ΚΤΕΛ από και προς τα σχολεία τους και γ) με όσους μετακινούνται τακτικά από και προς το Ληξούρι. Το αίτημα να ισχύσουν αντίστοιχα μέτρα και για τους υπάλληλους της ΠΙΝ που, επίσης, επιβαρύνονται με το κόστος των μετακινήσεων μετέφερε μέλος του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων στην ΠΙΝ. Τη σύσκεψη στήριξε, με απόφασή του, και το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών του Νομού.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ και η Επιτροπή έδωσαν το «παρών», συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους αναπληρωτές και άλλους που διαβιούν μακριά από τις εστίες τους και πραγματοποίησαν παράσταση. Διατύπωσαν ξεκάθαρα τα αιτήματα για δωρεάν μετακινήσεις από και προς τα σχολεία εντός Νομού και για 50% έκπτωση στις υπόλοιπες. Εκ μέρους της Επιτροπής Αναπληρωτών δηλώθηκε ο αριθμός των αναπληρωτών Α΄ βάθμιας και Β΄βάθμιας. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τα σχολεία να ενημερώσουν ΑΜΕΣΑ την ΕΛΜΕ (mail ή τηλέφωνο στην Ελ. Μεμελετζόγλου 6986879487 ως και Παρασκευή 31/3) για τον αριθμό των μονίμων μετακινούμενων εκτός Νομού εκπαιδευτικών. Επίσης, να είναι σε ετοιμότητα για άμεση παράδοση λίστας με τους μετακινούμενους συναδέλφους, προκειμένου να την παραδώσουμε στην IONIAN GROUP εφόσον αποφασίσει σχετικά ή όποια άλλη εταιρία ενδεχομένως ακολουθήσει.

Σημειώνουμε πως αποδείχτηκαν, επί του παρόντος, «λόγια του αέρα» οι δηλώσεις – διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής προς τις νησιωτικές ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για παροχή κεντρικής έκπτωσης στους δημόσιους λειτουργούς.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί και τα σωματεία εκείνα που, για οποιοδήποτε λόγο, δε μπόρεσαν να παραβρεθούν να συντονιστούν μαζί μας προκειμένου να υλοποιηθεί ένα αίτημα ρεαλιστικό και αναγκαίο. Ταυτόχρονα, το συνολικό πλαίσιο των διεκδικήσεων για τις νησιωτικές περιοχές που έχουμε διατυπώσει, μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει κόντρα στις πολιτικές που διαλύουν κάθε δικαίωμα στο βωμό των κερδών.

Αργοστόλι 30/03/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

 

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις