Στα 15 δισ. ευρώ η φιλοξενία τύπου… Αirbnb στην Ευρώπη

Της Στεφανίας Σούκη

Ο πλέον δυναμικός κλάδος της οικονομίας του διαμοιρασμού στην Ευρώπη είναι αυτός της φιλοξενίας με τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες, αφού ο συνολικός όγκος των συναλλαγών για καταλύματα υπολογίζεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- στα πέριξ των 15,1 δισ. ευρώ για το 2015. Το νούμερο αυτό είναι το ήμισυ και πλέον από το σύνολο των 28 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται συνολικά ο όγκος συναλλαγών στους 5 σημαντικότερους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας του διαμοιρασμού (φιλοξενία, μεταφορές μεταξύ ιδιωτών, συνεργατική χρηματοδότηση, κατ’ απαίτηση οικιακές υπηρεσίες και κατ’ απαίτηση επαγγελματικές υπηρεσίες), σύμφωνα με την καταγραφή της PricewaterhouseCoopers.

Ειδικά ως προς τον κλάδο της φιλοξενίας, η γνωστή εταιρεία συμβούλων επισημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά παρουσιάζει τις υψηλότερες επιδόσεις, ως γεωγραφική περιοχή, στο κομμάτι της μίσθωσης κατοικιών (παράνομως ή νομίμως) από ιδιώτες σε τουρίστες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις καταχωρήσεις του μεγαλύτερου ”παίκτη” της αγοράς:

Οι καταχωρήσεις κατοικιών μέσω της πλατφόρμας Airbnb στην Ευρώπη ξεπερνούν το ήμισυ επί του συνόλου των καταχωρήσεων της γνωστής εταιρείας. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή λόγω της έλλειψης του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου (σ.σ. το οποίο καταρτίζεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού και -κατά τις νεότερες εκτιμήσεις- θα μπορούσε να προωθηθεί προς ψήφιση το Σεπτέμβριο) κυμαίνεται στα πέριξ των 270 εκατ. ευρώ.

“Εν μέσω αυτής της τεράστιας ανάπτυξης, η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ως εκκολαπτήριο καινοτομίας για τη συνεργατική οικονομία. Όμως, για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, θα χρειαστεί να διαμορφώσει ένα πιο ισορροπημένο, συντονισμένο και δυναμικό ρυθμιστικό πλαίσιο στα 28 κράτη μέλη της”, αναφέρουν οι αναλυτές της PwC.

Σημειωτέον ότι με βάση πρόσφατο Ευρωβαρόμετερο το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών ηλικίας 25- 39 ετών έχουν χρησιμοποιήσει υπηρεσίες της λεγόμενες οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) κι έχουν τρείς φορές περισσότερες πιθανότητες να τις χρησιμοποιήσουν στο άμεσο μέλλον σε σχέση με τους πολίτες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η PwC υπολογίζει ότι τα έσοδα για τις πλατφόρμες στον τομέα της φιλοξενίας με βάση τις προμήθειες που λαμβάνουν οι ίδιες αντιστοιχούν σε 1,15 δισ. ευρώ, με το 85% επί του συνόλου των συναλλαγών να κατευθύνεται στους παρόχους των υπηρεσιών. O κλάδος της φιλοξενίας επίσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει σε όγκο συναλλαγών τα 100 δισ. ευρώ έως το 2025, όπως και τρείς ακόμη κλάδοι (μεταφορές μεταξύ ιδιωτών, συνεργατική χρηματοδότηση, κατ’ απαίτηση οικιακές υπηρεσίες), πλήν του κλάδου των επαγγελματικών υπηρεσιών.

sharing.JPG

Από την έρευνα που πραγματοποίησε η PwC στις εννέα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 275 εταιρείες συνολικά στην οικονομία του διαμοιρασμού, με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία να έχουν ”συνεισφέρει” με πάνω από 25 εταιρείες έκαστη, ενώ κάτω από 25 έχουν η Σουηδία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο.

http://www.newmoney.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις