Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στους σεισμούς του 1953

Το πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 που ετοίμασε ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος παρακολουθήσαμε νωρίτερα στο Δημοτικό Θέατρο “Ο Κέφαλος”.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων του Seanema Open Air Film Festival που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο νησί μας με τεράστια επιτυχία και απήχηση στον κόσμο ιδίως τη νεολαία καθώς αποτελεί μία καινοτόμα πολιτιστική δράση.

Το ντοκιμαντέρ προλόγισε ο ίδιος ο νέος και ταλαντούχος Κεφαλονίτης σκηνοθέτης εν όψει της επετείου που γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ημέρα του σεισμού την 12η Αυγούστου.

Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ που αποτελεί ένα οδοιπορικό στις μνήμες των επιζώντων αλλά και στα κατεστραμμένα χωριά, χωριά φαντάσματα πλέον, που θυμίζουν μία άλλη εποχή και όλα όσα χάσαμε με την καταστροφική μανία του εγκέλαδου, όπως άλλωστε ήταν και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, “Όσα χάσαμε ανάμεσα στα ερείπια”.

Την παρουσίαση προλόγισαν το μέλος του Δ.Σ. της Κοργιαλενείου Ιδρύματος, Γεράσιμος Μπάλλας ο οποίος αφηγήθηκε στον κόσμο που βρέθηκε στην παρουσίαση το πως έζησε τον σεισμό και τις μέρες που ακολούθησαν, μέρες δύσκολες, εικόνες τραγικές, μέσα στα ερείπια, οι ζωές που χάθηκαν και η στιγμή της ανοικοδόμησης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Καθηγητής Πέτρος Πετράτος ο οποίος παρουσίασε τα γεγονότα εκείνων των τραγικών στιγμών μέσα από διηγήσεις και μαρτυρίες πολιτικών κρατουμένων που περίμεναν την εκτέλεση της ποινής τους στις φυλακές που βρίσκονταν στην περιοχή του Ξενία στην Αργοστόλι και που σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές οι πολιτικοί κρατούμενοι συνέβαλαν με την βοήθειά τους στην μεταφορά και φροντίδα των τραυματιών που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Αλιβιζάτος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ευάγγελος Κεκάτος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νίκος Ανουσάκης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Αντώνης Κατσιγιάννης και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος Βασιλάτος. Ανάμεσα στο κοινό ήταν και κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ που αφηγήθηκαν και εμφανή συγκίνηση τις στιγμές που έζησαν και όλα όσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις ημέρες.

1-DSC04669 1-DSC04671 1-DSC04672 1-DSC04673 1-DSC04684 1-DSC04687 1-DSC04690 1-DSC04692 1-DSC04693 1-DSC04694 1-DSC04695 1-DSC04696 1-DSC04697 1-DSC04699 1-DSC04700
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις