Ανδρέας Κωνσταντάτος: Πρώτα ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα η χώρα!

Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Ύστερα απο τις νέες περικοπές στις συντάξεις, τις αυξήσεις των φόρων, τη μείωση γενικότερα του εισοδήματος των Ελλήνων, τον ορυμαγδό των λουκέτων στην αγορά, την πτώχευση μεγάλων επιχειρήσεων, (Ηλεκτρονική Αθηνών, Μαρινόπουλος, Jet Oil) ο πρωθυπουργος Αλεξης Τσιπρας μπορει να καυχάται, μόνο, οτι έκλεισε την αξιολόγηση, για την οποία όμως έδωσε “γη και ύδωρ”.
Ως κορύφωση της προσφοράς του στους Έλληνες πολιτες, θεωρείται η επέκταση του μνημονίου – τρισκατάρατου για τους Συριζαίους και τους οπαδούς του Καμμένου – για αλλα τρία χρόνια.
Όμως όλα αυτά τα θλιβερά κατορθώματα, δεν αφήνουν καλο όνομα σε κανέναν πολιτικό και επειδή ο Αλεξης Τσιπρας σκέφτεται, αν και νέος, την υστεροφημία του, ακολουθεί την πεπατημένη των πολιτικών που βάζουν τον εαυτό τους και το κόμμα , πανω απο το συμφέρον της πατρίδας.
Έθεσε ως προτεραιότητα εν μέσω κρίσης, την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Τον λόγο για τον οποιο προχωρά σε αυτές τις θεσμικές κινήσεις, τον αποκάλυψε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετα τη συνάντηση που είχε μαζί του.
«Δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως Αριστερά, γι’ αυτό όσο μπορεί θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, καθώς στα άλλα μέτωπα δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα».
Ομως η αυξημένη πιθανότητα, η χώρα να δεχθεί τη χαριστική βολή με την απλή αναλογική , καθως δεν εχει τις αντοχές της Ισπανίας ούτε την πολιτική ωριμότητα της Πορτογαλίας, να αντέξει αλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασιας, δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσιπρας δείχνει να νοιάζεται περισσοτερο, για το πως θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό των επόμενων μηνών και ετών, έτσι ώστε να διασώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτική δύναμη του τόπου και τον εαυτό του, από μια πολιτική συντριβή, παρά για τη σταθερότητα σ’ αυτή τη χώρα. Κέρδισε δυο εκλογικές αναμετρήσεις με την ενισχυμένη αναλογική, τώρα με την ψυχολογία του δεύτερου, αναζητά σανίδα σωτηρίας του κόμματος του, οδηγώντας τη χώρα σε καθεστώς οιωνεί πολιτικης αστάθειας. Κάτι ανάλογο έκανε ο Κουτσόγιωργας το 1989. Ήταν όμως άλλες εποχές και χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση στάσιμοχρεοκοπίας.
Η Ελλάδα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, έχει ανάγκη σοβαρής υπεύθυνης διακυβέρνησης , την οποία θα μπορούν να εμπιστευτούν οι ξένες κυβερνήσεις, οι ξένοι επενδυτές, οι αγορές εν γένει. Χωρίς ξένες επενδύσεις ανάπτυξη δεν θα υπάρξει. Εκτός και αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ζηλεύει ακόμα την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.
Αλλα και οι πολιτες, παρα την απατηλή ομορφιά της απλής αναλογικής, ύστερα απο έξι χρονια μνημονίων, αναζητούν σταθερότητα, πολιτικη και οικονομική, για να βγει η χώρα απο το τούνελ της μιζέριας , της φτώχειας και της οικονομικής απραξίας.
Δείτε τις έδρες που θα έπαιρναν τα κόμματα με απλή αναλογική , σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών και θα διαπιστώσετε ποσο πιο δύσκολη είναι η συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα είχαν μόνο 126 έδρες δηλαδή θα χρειαζόταν 25 ακόμα για να κάνουν κυβέρνηση.

ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,46% θα έπαιρνε 114 αντί 145 που πήρε.
■ Η Ν.Δ. με 28,09% θα έπαιρνε 15 έδρες περισσότερες και θα αύξανε τη δύναμή της σε 90 έναντι 75.
■ Στη Χρυσή Αυγή με 6,99% θα αντιστοιχούσαν 22 έδρες αντί 18.
■ Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,29% 20 έδρες αντί 17.
■ Το ΚΚΕ με 5,55% 18 έδρες αντί 15.
■ Το Ποτάμι με 4,09% 13 έδρες αντί 11.
■ Οι ΑΝ.ΕΛ. με 3,69% 12 έδρες από 10.
■ Η Ενωση Κεντρώων με 3,44% 11 έδρες αντί 9.

e-kefalonia.net
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις