Για τα παιδιά των μεταναστών και τα προσφυγόπουλα

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

Για τα παιδιά των μεταναστών και τα προσφυγόπουλα

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ έχει εντοπίσει προβλήματα που έχουν να κάνουν με παιδιά μεταναστών, ακόμη και ανθρώπων που για χρόνια ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Έτσι, παρεμβήκαμε για το θέμα να μένουν ανασφάλιστοι μαθητές – παιδιά μεταναστών όταν κλείνουν τα 18, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει με τους έλληνες συμμαθητές τους. Φαίνεται, όμως, πως υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το θέμα πως για να εγγραφούν μαθητές ζητούνταν χαρτιά – άδειες παραμονής κλπ. Έτσι παρουσιαζόταν το φαινόμενο μικρά παιδιά που στερούνται τα πιστοποιητικά αυτά να μένουν εκτός σχολείου. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις νέες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας (4/7/16). Επιπλέον, εντοπίσαμε ένα άλλο πρόβλημα που συνδέεται με την κηδεμονία. Λόγω δύσκολων οικογενειακών καταστάσεων (ορφάνια κλπ) υπάρχουν μαθητές που μεγαλώνουν με τα αδέρφια τους στην Ελλάδα επί χρόνια και φοιτούν σε σχολεία ενώ ο ένας φυσικός γονιός (κηδεμόνας) μπορεί να βρίσκεται σε άλλη χώρα. Παρουσιάζεται η τάση της διακοπής του σχολείου και της «επαναπροώθησης» του παιδιού από τους οικείους προς τη χώρα προέλευσης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του φόβου να βρεθεί παράνομο στα 18 (πχ λόγω μακροχρόνιων διαδικασιών νομιμοποίησης στην αίτηση που κάνει το ίδιο όταν ενηλικιωθεί). Είναι απαράδεκτο να μένουν παιδιά εκτός σχολείου ή να διακόπτουν τη φοίτησή τους. Ζητάμε να μην υπάρξει σχολείο που δεν θα γράψει μαθητή. Ζητάμε, επίσης, στα 18 χρόνια να παρέχονται αυτοδίκαια στα παιδιά τα χαρτιά για τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα μας.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη για τα προσφυγόπουλα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η UNICEF, στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται 22.000 παιδιά προσφύγων, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, αλλά και της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος από την ΕΕ στην οποία συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε, ειδικά εμείς οι εκπαιδευτικοί, με τις εικόνες εξαθλίωσης αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους, με τα απίστευτα βάσανα και την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται καθημερινά.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, ταυτόχρονα με την εκδήλωση της πολύμορφης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα που αφορούν και το ζήτημα της Εκπαίδευσης όλων αυτών των παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Κατά τη γνώμη μας:

  1. Το βασικό σήμερα είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, η γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας και δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής.
  2. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η καταγραφή των αναγκών, αλλά και των αιτημάτων των προσφύγων (ποιοι θέλουν να φύγουν για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ποιοι εντάσσονται στις προβλέψεις για οικογενειακή επανένωση, ποιοι προετοιμάζουν τη ζωή τους στη χώρα μας, κ.ά.).
  3. Για τα παιδιά των προσφύγων χρειάζεται άμεσα κρατική παρέμβαση εκπαιδευτικής στήριξης, δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, παίρνοντας υπόψη τη ρευστότητα για τη χώρα της τελικής εγκατάστασής τους. Με ευθύνη του κράτους πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στης Ελλάδα.
  4. Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να περιμένει, δεν δέχεται αναβολή και δεν αφορά τον Σεπτέμβρη του 2016. Για τα παιδιά αυτά η εκπαιδευτική στήριξη μέσα από διάφορες μορφές είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Είναι κρίσιμο αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζουν –όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά.
  5. Απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν.
  6. Η οργάνωση αυτής της παρέμβασης πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και συνδέονται –πολλές φορές- με σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων.
  7. Για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που θα επιλέξουν να μείνουν τελικά και να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη ένταξη τους στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια. Να αξιοποιηθούν όλα τα κατάλληλα παιδαγωγικά εργαλεία, με σχεδιασμό και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. δημιουργία τμημάτων υποδοχής), η πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού και η δημιουργία αντίστοιχα όλων των κατάλληλων υποδομών που χρειάζονται σ’ αυτή την προσπάθεια.

Αργοστόλι 08/07/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις