Το Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου στο Αργοστόλι και η Κοινωνική Οικονομία

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ  ΚΑΙ  Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ  «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ» ΤΟΥΣ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΑ ΧΕΡΙΑ»

                                      

                                                                  Δρ Σοφία Αράβου-Παπαδάτου

                                                                 Πρόεδρος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής

 

Αρχικά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους συνεκθέτες – καλλιτέχνες στο Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου, που με εμπιστεύτηκαν να αναλάβω ως πρόεδρος της τριμελούς προσωρινής συντονιστικής επιτροπής.  Μαζί με την Αναστασία Αποστολοπούλου –Παπαδάτου, αγιογράφο και πρόεδρο του Ομίλου Ουνέσκο στα νησιά μας, και τον Μαρίνο Παυλάτο, ξυλογλύπτη από τα Διλινάτα, θα οδηγήσουμε στη δημιουργία της πρώτης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ στην Κεφαλονιά, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με στόχο την αλληλέγγυα οικονομία της αυτοδιάθεσης.

Έχουν γραφτεί αρκετά για το Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου, που στεγάζεται στο κτίριο του ΕΒΕΚΙ στο Αργοστόλι, με πρωτοβουλία όλων των εκθετών, προκειμένου να αναδείξουμε την Τέχνη, τη Χειροτεχνία και την Οικοτεχνία, αλλά και τη νέα μορφή οικονομίας.

Η Κοινωνική ή Αλληλέγγυα Οικονομία, αποτελεί τον τρίτο δρόμο ανάμεσα στον Ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο. Σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλει σε ποσοστό 22% στο ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα, μόνο στο 2%. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αποτελεί βασικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και προορίζεται να αντιμετωπίσει το  υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της νεολαίας σήμερα, την ανεργία, εισάγοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία στην οργάνωση της παραγωγής, επιδρώντας με τον τρόπο αυτό και στην οργάνωση της ίδιας της κοινωνίας.

Το Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου παρουσιάζει στις 9 Ιουλίου το πρώτο πνευματικό δημιούργημα του χώρου, το βιβλίο «Τα Χέρια», εμπνευσμένο από τα ξυλόγλυπτα του Μαρίνου Παυλάτου, τα έργα από μέταλλο του Γιώργου Κοσμάτου και βασισμένο στους μύθους που ακούσαμε από τον μελισσοκόμο Παναγή Κουνάδη (Μάντζο). «Τα Χέρια» περιγράφουν  μια μυθοπλασία που βασίζεται στην αλληγορία του ασυνειδήτου μας, ως δημιουργικού σπηλαίου ξεπεράσματος φόβων και προκαταλήψεων.

Ως συγγραφέας του βιβλίου σας καλώ να συμβάλλεται με την παρουσία σας, στην ανάδειξη του Χειροτεχνικού Κέντρου Ιονίου και στην προώθηση της νέας μορφής Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας που στηρίζουμε. Να δικαιώσουμε τους ανωτέρω στόχους, προς όφελος όλων. Να χτίσουμε κάτι νέο, χωρίς να διαλύσουμε προϋπάρχουσες δομές, αλλά με συντονισμένες προσπάθειες να τις βελτιώσουμε.

Ευχαριστώ θερμά!
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις