Το καλοκαίρι μπαίνει με… φορολαίλαπα -Τι και πόσο ακριβαίνει από σήμερα

Με… φοροκαταιγίδα κάνει ποδαρικό ο Ιούνιος και το καλοκαίρι, αφού από σήμερα τίθεται σε ισχύ μια σειρά νόμων που πετσοκόβουν τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Από σήμερα αυξάνεται ο ΦΠΑ, ο φόρος στην μπύρα, στη συνδρομητική τηλεόραση και στα ΙΧ, ενώ πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις λόγω των αυξημένων παρακρατήσεων και της νέας έκτακτης εισφοράς! Την ίδια ώρα, από σήμερα σε 11 νησιά του Αιγαίου καταργείται το καθεστώς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Αναλυτικά:

  • 1) Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 23% στο 24%

Ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%. Ετσι, επιβαρύνονται οι τιμές πολλών προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως ζυμαρικά, κονσέρβες, φρυγανιές, καφές, τσάι, μαργαρίνες, αναψυκτικά, χυμοί, ηλεκτρικά είδη κ.ά.

Εκτός αυτών, αυξάνονται οι τιμές σε ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, διόδια και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

  • 2) Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 16% στο 17% στα ακριτικά νησιά

Εκτός από το 24%, για πρώτη φορά μπαίνει και ΦΠΑ 17% (αντί 16%) στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που γλίτωσαν (έως 31.12.2016)  την κατάργηση της έκπτωσης 30% που απολάμβαναν έως πέρυσι στον ΦΠΑ.

  • 3) Τέλος ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου

Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος, Σίφνος χάνουν την έκπτωση του μειωμένου ΦΠΑ. Ετσι από σήμερα στα εν λόγω νησιά ισχύουν οι εξής συντελεστές:

α) 6% αντί για 5% σε φάρμακα και βιβλία

β) 13% αντί για 9% (ανατίμηση κατά 3,66%) σε ΔΕΗ, νερό, νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

γ) 24% αντί 16% (δηλαδή αύξηση 50%) για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού (όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ.), πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόροι, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9%.

  • 4) Κατά 20% ακριβότερη η μπύρα

Με το πρώτο κύμα έρχεται, επίσης, η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της μπύρας από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία, που προκαλεί αύξηση ως και 20% στη λιανική τιμή.

  • 5) Αυξάνεται και η συνδρομητική ΤV

Aπό σήμερα μπαίνει και τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Μαζί με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, οι λογαριασμοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 10,9%.

  • 6) Πιο ακριβό και το αυτοκίνητο

Τη στιγμή που η χρήση του αυτοκινήτου γίνεται ακόμη πιο ακριβή λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, αλλά και της επερχόμενης αύξησης του ΕΦΚ, που θα κάνουν πιο ακριβές τις μετακινήσεις, από σήμερα έρχονται μεγάλες αλλαγές και στην αγορά του αυτοκινήτου λόγω των αλλαγών στα τέλη ταξινόμησης, που πλέον θα υπολογίζονται με βάση την αξία λιανικής προ φόρων, ενώ θα επιβάλλεται και περιβαλλοντικό τέλος ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2).

Επιπλέον, θα πληρώνουν στο εξής τέλος ταξινόμησης και τα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, αμέσως μετά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, οι τιμές των αυτοκινήτων σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα αυξηθούν σημαντικά για τα αυτοκίνητα που η αξία τους είναι άνω των 15.000 ευρώ και έχουν εκπομπές ρύπων πάνω από 120 γραμμάρια CO2, ενώ αντιθέτως στα σημερινά επίπεδα με την ισχύ της απόσυρσης ή και χαμηλότερα θα πέσουν οι τιμές για τα φθηνά και με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες ΙΧ.

  • 7) Πετσοκόβονται μισθοί-συντάξεις

Για μισθωτούς και συνταξιούχους αυξάνεται η παρακράτηση φόρου από τις 27 Μαΐου 2016. Τα λογιστήρια θα επιβάλλουν κρατήσεις και σε μισθωτούς που δεν πλήρωναν καν φόρο, γιατί είχαν αποδοχές κάτω από 650 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) ή 750 ευρώ (δημόσιο ή συντάξεις). Επιπλέον στην επόμενη μισθοδοσία θα γίνει και ασφαλιστική κράτηση 0,5% επιπλέον στο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Οι κρατήσεις δεν θα γίνουν αναδρομικά, αλλά θα κρατηθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση.

  • 8) Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί

Αρχίζουν από την 1η Ιουνίου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μετά την άρση και του τελευταίου τυπικού νομικού εμποδίου, που αφορούσε στον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις