Η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο -Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια

Στα… βαθιά νερά του ασφαλιστικού και των «κόκκινων» δανείων πρέπει να «κολυμπήσει» η κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές, ψάχνοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή για συμμάχους, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.

Το κεντρικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, παρά το εορταστικό πνεύμα των ημερών, μόνο εφησυχασμός δεν επικρατεί. Αντιθέτως, η κυβέρνηση προετοιμάζεται εντατικά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Το μήνυμα, άλλωστε, του Αλέξη Τσίπρα, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς ήταν ότι πρέπει άπαντες να ανεβάσουν στροφές για να γίνουν και τα τελευταία βήματα που συνιστούν προϋπόθεση της αξιολόγησης.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά»
Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι το ασφαλιστικό να έχει κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και έως τις 15 Φεβρουαρίου να έχει λυθεί και το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Όπως αναφέρει στέλεχος από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, “μέχρι τις 15 Γενάρη το ασφαλιστικό πρέπει να έχει ψηφιστεί”, ξεκαθαρίζοντας, για άλλη μια φορά ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις”.

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, θα έχει προηγηθεί και το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Νταβός, για το ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δημιουργήσει θετικό κλίμα για τις ελληνικές προσπάθειες μέσα από τις κατ’ ιδίαν επαφές που αναμένεται να έχει με τους Ευρωπαίους και όχι μόνο αξιωματούχους.

Ψάχνοντας για … συμμάχους
Διάθεση συναίνεσης, πάντως, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να… βάλουν πλάτη στις ψηφοφορίες και στα μνημονιακά μέτρα που έρχονται δεν φαίνεται να υπάρχει.
Για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός επιμένουν στη στήριξη από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι τυχόν στήριξη από μεμονωμένους βουλευτές κομμάτων “θα ήταν εννοείται καλοδεχούμενη”.

Με δεδομένο, πάντως, ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, το “βάρος” εξακολουθεί να πέφτει στις Κοινοβουλευτικές Ομάδας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Το πολιτικό μασάζ στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι σε πλήρη εξέλιξη (παραμονές Χριστουγέννων ο Αλ.Τσίπρας είδε βουλευτές από τη Στερεά Ελλάδα) και αναμένεται να συνεχιστεί -πιθανότατα από βδομάδα- με τους βουλευτές της Αττικής. Μόλις χθες πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης δήλωσε πως “οι 153 θα ψηφίσουν ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια”.

Κομματικές πηγές τέλος, εκτιμούν πως “η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συμπαγής και πλήρως συνειδητοποιημένη”, εξηγώντας ότι στην παρούσα φάση δεν θα τορπιλίσει κανείς την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Πηγή:   http://www.iefimerida.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις