Κινητοποίηση για σύγχρονα – ασφαλή σχολεία και μέτρα αντισεισμικής θωράκισης

Με αγώνες καταχτάμε το δικαίωμα σε αντισεισμική θωράκιση

και σύγχρονα ασφαλή σχολεία!!!

Με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση για τη διεκδίκηση μέτρων που αφορούν τους παλιούς και νέους σεισμόπληκτους, τον ουσιαστικό έλεγχο, τη θωράκιση των σχολείων, τις σύγχρονες ασφαλείς υποδομές. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι από την Ένωση Γονέων, το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Εργατικό Κέντρο, τον Εμποροεπαγγελματικό, την ΠΑΣΕΒΕ, το 15μελές του ΓΕΛ Ληξουρίου και την ΕΛΜΕ. Στη συνάντηση που έγινε με τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο Κεφαλονιάς – παρουσία μαθητών από διάφορα σχολεία, γονέων, εκπαιδευτικών – οι μαζικοί φορείς απαίτησαν λύσεις και πολιτικές που θα βάζουν στο επίκεντρο τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν αδυναμία να αντιμετωπίσουν ακόμη και στοιχειώδη ζητήματα (πχ κατακρημνίσεις ογκόλιθων από τη λιθιά του προαύλιου στο Δημοτικό Δειλινάτων). Αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, στην οικονομική δυσπραγία, ενώ δεν απαντούσαν σε ζητήματα όπως πχ για το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων διάθεσε τα ταμιακά διαθέσιμα στην κυβέρνηση. Ειδικότερα για τις υποδομές και τα μέτρα που αφορούν τα σεισμόπληκτα σχολεία, με όλες τις επιπλέον επιβαρύνσεις από τις πλημμύρες και τους νέους σεισμούς, εντοπίζεται οπισθοδρόμηση ακόμη και από την κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν πριν λίγους μήνες. Οι μελέτες για την αποκατάσταση των σχολείων και η πρόσθετη που έχει ζητηθεί από τον ΟΣΚ για το νέο συγκρότημα στο Ληξούρι εκκρεμούν, ενώ τα χρήματα των κωδικών για αυτά και άλλα έργα δόθηκαν στους δανειστές.

Ενδεικτικό του πόσο εκτεθειμένοι είναι οι μαθητές ήταν η αποκάλυψη του Δημάρχου πως δημοτικό σχολείο που είχε κριθεί «πράσινο» (κατάλληλο) με οπτικό έλεγχο, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη κρίθηκε κατεδαφιστέο!!!

Οι αρχές αναγνώρισαν ότι χωρίς την κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν θα γινόταν η ασφαλτόστρωση και η διαμόρφωση γηπέδου στο 2ο Δημοτικό και στο ΓΕΛ Ληξουρίου, η δημοπράτηση της εξωτερικής σκάλας διαφυγής στο ΓΕΛ Κεραμειών και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει πως μόνο ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να δώσει τη λύση. Κάτω από αυτή την παρέμβαση υπήρξε και κυβερνητική υπαναχώρηση στο θέμα των μετεγγραφών των σεισμοπλήκτων (εγκύκλιος Υπουργείου στις 17/11). Με οργάνωση και πάλη θα συνεχίσουμε πιο μαζικά, πιο μαχητικά. Να αντιπαλέψουμε τη λογική ότι «το θέμα είναι ποιος θα προλάβει να πάρει από τα λίγα που υπάρχουν». Να αντιπαλέψουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό και τη διαχείριση της εξαθλίωσης. Πλούτος υπάρχει αλλά τον λυμαίνονται οι καπιταλιστές. Να διεκδικήσουμε λοιπόν τον πλούτο που μας ανήκει. Να κάνουμε την ασφάλεια των μαθητών λαϊκή υπόθεση, ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αποχαρακτηρισμού του Νομού, ως σεισμόπληκτου.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, μαζί με άλλους φορείς, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής 27 Νοέμβρη. Οργανωτική σύσκεψη για την παράσταση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη και ώρα 6.30 μμ στο 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου.

Αργοστόλι 18/11/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις