«Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα» από τον Γιάννο Γραμματίδη

Σε μία κατάμεστη Αίγλη Ζαππείου παρουσιάστηκε σήμερα ο νέος πολιτικός σχηματισμός «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα» από τον εμπνευστή αυτής της τόσο διαφορετικής πρωτοβουλίας, κύριο Γιάννο Γραμματίδη.

Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα η κατάθεση στη Γραμματεία του Αρείου Πάγου του καταστατικού μαζί με την ιδρυτική διακήρυξη παρουσία της εκτελεστικής επιτροπής του νέου σχηματισμού που ενώνει πολίτες της δημιουργίας και των έργων από όλη την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω διχαστικές ιδεοληψίες, ξεπερασμένες αντιλήψεις και διαχωρισμούς του χθες.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου σχηματισμού είναι ότι δεν στέκεται μπροστά σε πολίτες για να τους πείσει ή να τους υποσχεθεί, αλλά αντίθετα είναι μέρος των πολιτών, είναι οι ίδιοι πολίτες οι οποίοι δεν απαιτούν αλλά χτίζουν με συνεργασία, συνέπεια, γνώση και ικανότητα.

Σύμφωνα με τον κύριο Γραμματίδη, αντανακλά την βαθιά πεποίθηση – και κοινή λογική – ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε, να διορθώσουμε και να φτιάξουμε κάτι νέο με τους συντελεστές της αποτυχίας του χθες και με παλιά όσο και φθαρμένα υλικά. Ότι δεν μπορούμε να σπάσουμε το πολιτικό κατεστημένο που συνθλίβει τις προοπτικές της χώρας μας εδώ και δεκαετίες εάν δεν αλλάξουμε τελείως την προσέγγισή μας απέναντι στο ρόλο μας και την ευθύνη μας ως πολίτες και εάν δεν επιλέξουμε επιτέλους το αύριο των παιδιών μας από το χθες κάποιων άλλων.

Στη «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα» συμμετέχουν πολίτες από όλους τους κλάδους της οικονομίας, ιδιωτικοί υπάλληλοι, αγρότες, ναυτικοί, πολιτικοί μηχανικοί, συνταξιούχοι, απόστρατοι στρατιωτικοί, προσωπικότητες με εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, αλλά και νέοι επιχειρηματίες και φοιτητές.

Η «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα» έρχεται σε μία στιγμή που η πατρίδα μας μαστιζόμενη από μια βαθειά κοινωνική κρίση πού είναι αποτέλεσμα ανισσόροπων οικονομικών πολιτικών, ταπεινωμένη κι απαξιωμένη στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας για λόγους πού δεν την αφορούν και πού δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, σύρεται σε μια επικίνδυνη ατραπό πού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την κρατική της λειτουργία, την εθνική της υπόσταση και κυριαρχία όσο και την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Μπροστά στις ουρές συμπατριωτών μας στα κοινωνικά συσσίτια, στις τραγικές συνθήκες επιβίωσης των συνταξιούχων, των μισθωτών και των ανέργων, στη μετανάστευση χιλιάδων νέων ανθρώπων, στις χιλιάδες κλεισμένες επιχειρήσεις, στην απόγνωση όσων ζητούν το αυτονόητο, μπροστά στα λεηλατημένα από την ανικανότητα ή την διαφθορά, κρατικά ταμεία και το διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα, πολίτες από όλη την Ελλάδα δηλώνουν αποφασισμένοι να “ξεβολευτούν”, να συνδιαμορφώσουν μέσα από τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα ταλέντα τους ένα νέο οικονομικό μοντέλο και να γυρίσουν σελίδα κοιτώντας το μέλλον.

Όπως δήλωσε ο κύριος Γραμματίδης στην ιδρυτική του ομιλία, στη «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα» επιλέγουμε τον δρόμο του σεβασμού στις βασικές αξίες της δημοκρατίας, τη δικαιοσύνη, την εντιμότητα, τη διαφάνεια, την αλληλεγγύη, την ασφάλεια, την αξιοκρατία, την αριστεία, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και τη λογοδοσία, επειδή απλά, όλα αυτά ήταν τα εργαλεία που μας επέτρεψαν να πορευτούμε με επιτυχία στη ζωή μας. Επιλέγουμε τον δρόμο της Κοινωνικής Οικονομίας πού συνδυάζει τον φιλελευθερισμό με την δίκαια κοινωνική ανακατανομή εισοδήματος και φορολογικών βαρών, ως αποτέλεσμα της ορθολογικής παραγωγής πλούτου. Προτείνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο βασισμένο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πού απελευθερώνουν τις δυνάμεις των ανθρώπων μας, βασισμένο στην αξιοποίηση της τεράστιας δεξαμενής γυναικείου ταλέντου, βασισμένο στη νομοθετική σταθερότητα και στην ουσιαστική ανταγωνιστικότητα προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, την ακώλυτη άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, την ισονομία όλων των πολιτών και την δημοκρατία όλων των πολιτών. Είμαστε αποφασισμένοι να σφυρηλατήσουμε ένα νέο σύνθετο όραμα πού μόνο αυτό μπορεί να δημιουργήσει μέλλον τόσο για τα παιδιά μας πού είτε τα έχουμε ακόμα κοντά μας είτε τα περιμένουμε να γυρίσουν από την σύγχρονη μετανάστευσή τους, όσο και για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Χρωστάμε στους νέους ανθρώπους αυτή την προσπάθεια και μαζί τους την αναλαμβάνουμε.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι βασικοί πυλώνες της πρωτοβουλίας από τα στελέχη του νέου σχηματισμού Μ. Κουίδου, Π.Μπερερή, Α.Ζαΐρη, Χ. Αναστασιάδη, Τ. Σαρδέλη και Π.Δαρείο.

Γιάννος Γραμματίδης

Ο Γιάννος Γραμματίδης είναι νομικός και Διαχειριστής Συνεταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι».

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1952 κι έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Μαρία Χριστίνα. Γιός του ιστορικού κι εμβληματικού Λαρισαίου πολιτικού Χρήστου Γραμματίδη. Η οικογένειά του έλκει την καταγωγή της από την Περίσταση (σήμερα Σιάρκοϊ) της Μικράς Ασίας.

Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τους συμφοιτητές του συμμετείχε στους αγώνες κατά της Δικτατορίας με αποκορύφωμα την κατάληψη και τον αγώνα της Νομικής Σχολής του 1973 πού οδήγησε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι έφεδρος αξιωματικός.

Διετέλεσε επί σειρά ετών Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου  κι επισκέπτης Καθηγητής του Κέντρου Διεθνών Νομικών Σπουδών, Salzburg. Εξειδικεύθηκε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο διεθνές δίκαιο στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

Είναι μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνούς & Συγκριτικού Δικαίου στο Ντάλλας, Τέξας, των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων, της Ενωσης Δικηγορικών Συλλόγων Αμερικής και άλλων διεθνών οργάνων. Διετέλεσε μέλος των ομάδων διοίκησης πολλών ελληνικών διμερών επιμελητηρίων κι διεθνών εκπαιδευτικών κι επαγγελματικών φορέων.

Έχει δημοσιεύσει μακρά σειρά άρθρων, πραγματειών και σχολίων στον ελληνικό και ξένο οικονομικό και νομικό τύπο κι έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων σε ευρωπαϊκά κι αμερικανικά τηλεοπτικά μέσα, όπως και στον ελληνικό έντυπο και διαδικτυακό τύπο.

@YanosG

Γιάννος Γραμματίδης NeaPoreia_0347 NeaPoreia_0235
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις