Κώστας Αντ. Πετράκης: Θράσος;

Αρκετά αινιγματικός σε ορισμένα σημεία εμφανίστηκε ο καθηγητής του ΤΕΙ και Επικοινωνιολόγος, Κώστας Αντ. Πετράκης σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε και η οποία κινήθηκε σε πολλούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται αλλά και συμμετέχει ο ίδιος ενεργά όπως την Ομαδά Μαθητεία, τον τουρισμό, το περιβάλλον, αλλά και τα πολιτικά δρώμενα.

-Πως αντιλαμβάνεστε την έννοια θράσος στην κοινωνία;

Εμένα με ενδιαφέρει το κύριο όνομα Θράσος, ο Θράσος Καστανάκης, ο οποίος έγραψε ενα μυθιστόρημα για τη ζωή ενός αξιωματικού που φτάνει, χωρίς να προδίδει την ταυτότητά του, στην Κωνσταντινόπουλη και ολολένα ξεπέφτει, ξεπέφτει, ξεπέφτει. Μέχρι που γίνεται ένα με τα πιο χαμηλού επιπέδου στοιχεία της Κωνσταντινούπολης, τον αποχωρίζονται φίλοι, γυναίκες, ξεπέφτει, αυτός ο άνθρωπος είναι αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Αλλά δεν ήρθαμε μία ωραία μέρα για να μιλήσουμε για την ΕΥΠ. Πολλοί πιστεύουν ότι έχω θράσος, όχι λατρεύω τον Θράσο. Αλλά πρέπει να υπάρχει ησυχία και νουνέχια για να ακούσεις ανάμεσα στις γραμμές τι είναι γραμμένο και τι ψιθυρίζει. Γιατί εμένα με ενδιαφέρον οι λεπτομέρειες, οι ψίθυροι, τα μικρά πράγματα και τα μεγασυστήματα, το σύμπαν, δηλαδή το τι γίνεται στον πλανήτη μας, με ενδιαφέρει. Πάντως δεν είμαι αυτός που έχει θράσος, είναι από τα πράγματα που ήθελα να ακουστούν.

-Στη συνέχεια επειδή γνωρίζουμε το ενδιαφέρον του κ. Πετράκη για τον τουρισμό και γενικά για τα τεκτενόμενα γύρω από τις εξελίξεις και ειδικότερα πόσο επηρεάζουν τα τοπικά δρώμενα, με τον τουρισμό να αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό πνεύμονα της τοπικής οικονομίας μας απάντησε για το τι βλέπει για φέτος αλλά και για το 2016. 

Μου δημιουργείται μία εντύπωση, χωρίς να μπορώ να την προσυπογράψω, μπορεί να είναι και λανθασμένη,  ότι ένας που ενδιαφέρεται σοβαρά για τα θέματα του τουρισμού και τρέχει είναι ο κ. Βαγγέλης Κεκάτος. Αλλά θες το προνόμιο των Ελλήνων να τσακώνονται μία ζωή, θες κάτι άλλο, δεν ξέρω, τον βλέπω να τρέχει μόνος. Αυτό που θέλω να πω τελικά είναι ότι είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί οι Έλληνες, είναι ολοφάνερο ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να τους στραγγαλήσουν, όπως οι δυνάμεις του άξονα, του ’40-’45, είναι πολύ αποφασισμένοι. Νομίζω ήταν ο Τζώρτσιλ που είχε πει ότι “οι Έλληνες δεν μάχονται σαν ήρωες αλλά οι ήρωες μάχονται σαν Έλληνες”. Τι βλέπω, εγώ τα πολύ σημαντικά θέματα της Κεφαλονιάς, ακόμα και αμισθί είμαι έτοιμος να τα υποστηρίξω. Αυτά όμως δεν θα τα κουβεντιάσουμε εδώ αλλά θα τα κουβεντιάσουμε με τους συνέλληνες εκτός Κεφαλονιάς. Οι μεγάλες ύαινες του τουρισμού, οι παγκόσμιες, δεν σχεδιάζουν φέτος για του χρόνου, σχεδιάζουν για φέτος και μετά από επτά χρόνια. Είναι ευέλικτες παρόλο που είναι τέραστιες εταιρείες και αλλάζουν κινήσεις ανάλογα με τα γεγονότα. Πιστεύω ότι το παιχνίδι του τουρισμού αποκλείεται να το χάσουμε γιατί εδώ είναι η Ακρόπολη, κάπου εδώ γύρισε ο Οδυσσέας, λίγο πιο πέρα είναι η Ολυμπία. Και ένα βαρκί, να πάρεις μικρό και έχει καλό καιρό, πέντε μέτρα, πας στο Κατάκολο και πας στην Ολυμπία, κοντά είναι οι Δελφοί, πιο πάνω είναι η Βεργίνα, εντάξει καλές είναι οι Πυραμίδες του Χέωπα είναι σημαντικές, αλλά εδώ είναι ο ομφαλός της γης, επιμένω σε αυτό. Και χρειάζεται τώρα να το πούμε με δυνατή φωνή, χωρίς φωνασκείες, οι τουρίστες που έρχονται εδώ  θα μεταφέρουν το μήνυμα του τι είδαν στην Ελλάδα, ότι δεν είδαν μία Ελλάδα που καταρρέει, είναι μία Ελλάδα που οι άνθρωποι αστειεύονται ο ένας στον άλλον.

-Τι βλέπετε σε τοπικό πολιτικό επίπεδο; Διαβάζετε τα δημοσιεύματα;

Πολύ κακό παρόλο που ανοίγω γραφείο, δεν παρακολουθώ, δεν διαθέτω δύο ώρες κάθε πρωϊ να δω τι παίζουν στα σάιτ, ρίχνω μιά ματιά όποτε μπορώ. Γιατί πιστεύω το λάθος των Κεφαλονιτών, αρχόντων και λοιπών, είναι η υπερβολική προσίλωση στον τόπο τους. Και βέβαια να κοιτάξεις τον τόπο σου, κάθε πρωϊ να ξυπνάει κανείς να περπατάει και να φιλάει το χώμα που πατεί όπου και αν βρίσκεται, συμφωνώ σε αυτό, αλλά αν δεν κοιτάξουμε και το σύμπαν, αν δεν κοιτάξουμε ακόμα και από τον Κρόνο την χώρα μας, δεν κάνουμε τίποτα. Δεν ωφελούμε τον εαυτό μας. Αυτό πρεσβεύω, δεν ξέρω αν κάνω λάθος. Να επιστρέψουμε λίγο στον Θράσο Καστανάκη; Ο τίτλος είναι “Η Παγίδα”. Και το έχω ακούσει μικρό παιδάκι, τόσο, από το ραδιόφωνο και με χάραξε. Δισεκατομμύρια αράχνες αυτή την εποχή στήνουν τις παγίδες τους.

-Γνωρίζουμε ότι αυτές τις μέρες έχετε ανοίξει γραφείο, πείτε μας λίγο για αυτό σας το επιχειρηματικό εγχείρημα.

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα έχει ανοίξει ένα γραφείο με αντικείμενο δραστηριοποίησης, “Εκπαίδευση, επικοινωνία και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη”, είναι πράγματα, αυτά που ξέρω. Θα μπορούσα να πω και άλλα πράγματα που έχω διδάξει αλλά δεν έχω δημοσιεύσεις από πίσω, όλοι μας θέλουμε να κάνουμε εκατό πράγματα, αλλά αυτά που τα ξέρουμε καλά μπορούμε να τα κάνουμε καλά ως ερασιτέχνες στο σπίτι μας και με την παρέα μας, δεν μπορούμε να βγούμε έξω και να ζητάμε λεφτά επειδή εσύ, υποθέτω, έβαψες το δωμάτό σου και να πας να κάνεις τον ελαιοχρωματιστή.

-Σε ποιους απευθύνεται το Γραφείο σας;

Απευθύνεται σε όλους, εκτός από πάρα πολύ μικρούς και πάρα πολύ μεγάλους. Εννοώ οικονομικά. Δεν θα πάω στην Microsoft να τους πω ότι έχω μία καλή πρόταση, ναι θα μου πούνε, πάμε να κάνουμε ένα skype να δούμε τον χώρο σου. Τι να τους δείξω ότι έχω ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι όπου μένω και αυτό είναι το γραφείο;  Όπως είπε ο κ. Πετράκης παρόλο που δεν έχει κάνει έρευνα αγοράς και μάρκετινγκ έχει μάθει να διαισθάνεται τις ελλείψεις της αγοράς και  έχει ήδη τον πρώτο του πελάτη.

-Τι υπηρεσίες παρέχει το γραφείο;

Παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης όχι απλά κατάρτισης, και κατάρτισης, αλλά η εκπαίδευση αποτελεί μία μεγαλύτερη ομπρέλα όπως χαρακτηριστικά είπε, επικοινωνίας, που σημαίνει από μικρές διαφημιστικές παρεμβάσεις, γιατί πια η διαφήμιση έχει καθίσει, το ξέρετε πολύ καλά, και συνέχισε ο κ. Πετράκης, δημοσίες σχέσεις που ξέρω καλύτερα από την διαφήμιση, κειμενογράφηση, όπου έχω και συνεργασία με ένα κειμενογράφο, πολύ φίλο και εξαιρετικό άνθρωπο. Και εταιρική κοινωνική ευθύνη, το οποίο είναι ένα πράγμα λίγο παρεξηγημένο που οι περισσότεροι πολίτες που μαθαίνουν για αυτό, λένε, α, είναι πράγματα που κάνουν οι επιχειρήσεις για να κάνουν τον καλό. Όχι δεν είναι έτσι, κάποιες επιχειρήσεις γλυστρούν σε αυτή την παγίδα, αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό. Δεν με ενδιαφέρει να αποκτήσω μία επιχείρηση για το φαίνεσθαι, πρώτα η Αυτοκράτειρα είναι τιμία και μετά φροντίζουμε να φαίνεται. Όχι πρώτα να φαίνεται και μετά να είναι τίμια.

-Πείτε μας λίγο για την Ομάδα μαθητεία.

Η Ομάδα Μαθητεία πριν από λίγες μέρες είχε την συνάντησή της, το περασμένο Σάββατο αν θυμάμαι καλά. Το καλοκαίρι κάνουμε μία παύση, γιατί άλλοι πάνε σε διακοπές, άλλοι φιλοξενούν φίλους, άλλοι θέλουν να ξεκουραστούν. Και θα σας πω κάτι όταν έκανα χορό, έχω κάνει τρία χρόνια χορό, έλεγα στην καθηγήτριά μου, δεν το έχεις σκεφτεί να κάνεις σεμινάρια, όχι μου λέει γιατί αυτά που έμαθες όλο το χρόνο και που είναι στο μυαλό σου που είναι και λίγο στο σώμα σου, όλα αυτά τώρα που θα πας στην παραλία και θα ξεκουραστείς  και που θα ξαπλώσεις θα ενωθούν, θα έρθουν σε επικοινωνία. Για να το πούμε πολύ εργαλειακά, θα στεγνώσει το μπετόν του σκαλοπατιού που έφτιαξες. Πάει καλά όμως η Ομάδα, και έχουμε επιλέξει να μην έχουμε καμία χρηματοδότηση εκτός από ψιλοπράγματα και πιθανότατα το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να πάρει και μία τυπική μορφή γιατί όπως ξέρετε ίσως, είναι μία άτυπη ομάδα, ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους, την Ελλάδα και μία σειρά από θέματα, θα δούμε. Όταν, εμείς έχουμε μαζέψει τα χρήματα για να γίνει τυπική η Ομάδα, γιατί χρειάζονται κάποια χρήματα για να γίνει τυπική η Ομάδα, για να πληρώσουμε δικηγόρους και κ.λπ. Ναι θα πάει καλά.

-Τι θα θέλατε να πείτε σαν επίλογο της συνέντευξης;

Αν απενοχοποιήσουμε το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών, γιατί αυτό είναι σύνθημα της δικτατορίας,  εύχομαι ο καθένας στα πλαίσια της ανεξιθρησκείας του που εξασφαλίζει το Σύνταγμα να κινηθεί με πίστη και έχω να καταθέσω μια προτροπή ενός φίλου όταν πήρα το διδακτορικό μου, ένας φίλος μεγαλύτερος μου, ο οποίος είναι κοινός φίλος, ο Γιάννης ο Πανούσης. Ήταν στο σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων, ήταν πρόεδρος χρόνια. Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Αυτός ο φίλος, ενεργό μέλος του  Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων όπως ήμουν και εγώ μιά εποχή, έλεγε κάτι, και τώρα μου λέει, ψηλά το κεφάλι και χαμηλά τη μύτη. Κάπως έτσι πρέπει να κινηθούμε όλοι εμείς οι συνέλληνες, αλλά ως συν-έλληνες, να συν-εννοηθούμε.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις