Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ: Θα κλείσουν οι τράπεζες;

 Τους μεγαλύτερους φόβους για τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνει δημοσίευμα του BBC.

Η ΕΚΤ αναμένεται να κλείσει τη «στρόφιγγα» του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πέστον του BBC.

«Εκτός αν ως από θαύμα οι Ελληνες καταθέτες αποφασίσουν να σταματήσουν να κάνουν αναλήψεις, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν με σοβαρά προβλήματα από τη Δευτέρα κιόλας, καθώς εξαρτώνται από τον ELA που εγκρίνεται από την ΕΚΤ αλλά παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να παρέχουν ρευστό στους πελάτες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός οικονομικός συντάκτης.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ανακοινώσει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων», ανέφερε μία πηγή στο BBC.

Η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τον τερματισμό του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας πηγάζει από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να μην βγει η Ελλάδα από πρόγραμμα την Τρίτη και επίσης να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την ίδια ημέρα, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

Οπότε, με την Ελλάδα εκτός επίσημου προγράμματος διάσωσης, θεωρείται αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα ήταν αμφίβολη η φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους και κατά συνέπεια των ελληνικών τραπεζών.

Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να κλείσει τις τράπεζες η ΕΚΤ, ως ρυθμιστής, μπορεί να συστήσει να κλείσουν όλα τα παραρτήματα των ελληνικών τραπεζών εκτός Ελλάδος ώστε να διατηρήσουν το ρευστό.

Συνάντηση των 4 συστημικών τραπεζών

Σήμερα το πρωί, πριν την τηλεδιάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών της Ελλάδας προκειμένου να εκτιμήσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί η παρούσα κατάσταση.
Οταν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση από τον Μάριο Ντράγκι για συνέχιση ή διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα γίνει σύσκεψη των διοικήσεων των 4 ελληνικών τραπεζών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τις τράπεζες από Δευτέρα:

Σενάριο πρώτο: Η ΕΚΤ συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες ως την Τρίτη που ισχύει ακόμη η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Ζητάει, όμως, ταυτόχρονα, να επιβληθούν από την ελληνική κυβέρνηση capital controls, ώστε να μπει φρένο στην εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες επιβάλλουν όριο αναλήψεων τα 200 ή 300 ευρώ ανά συναλλαγή. Ετσι, οι τράπεζες θα μείνουν ανοικτές ως το πρωί της Τετάρτης που λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος και τότε θα αποφασιστεί τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Σενάριο δεύτερο: Οι τράπεζες να αποφασίσουν σήμερα να μην ανοίξουν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το Σάββατο, έφυγαν από τα ΑΤΜ των τραπεζών πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ και αυτή η «αιμορραγία» δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού οι τράπεζες δεν έχουν επαρκή μετρητά για να ανταποκριθούν. Αν ισχύσει το σενάριο αυτό, είναι προφανές ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί, τόσο στην οικονομία όσο και στην ψυχολογία των ελλήνων καταναλωτών. Ας σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, θα υπάρχει πρόβλημα και στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, και είναι πιθανό η αργία των τραπεζών να επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο, ενώ δεν θα γίνονται συναλλαγές με κλειστές τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι χθες το βράδυ η γαλλική Liberation επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο παρουσίασε την Ελλάδα, ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls, καθώς όπως είπε, η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει τη λήψη κεφαλαιακών περιορισμών ήδη από την Δευτέρα.

 

http://www.iefimerida.gr/
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις