Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με την παρουσία της Ένωσης Γονέων Κεφαλονιάς, χτυπώντας καμπάνα κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα κενά εκπαιδευτικών πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με πληρότητα. Να δρομολογηθούν τώρα σύγχρονες ασφαλείς υποδομές – τα έξι νέα σχολικά συγκροτήματα και προτεραιότητα το νέο σχολικό συγκρότημα στο Ληξούρι. Είναι απαράδεκτο ότι έχουν βαλτώσει οι όποιες παρεμβάσεις για επισκευές στα σχολεία και δεν έχουν γίνει ούτε τα στοιχειώδη (έξοδοι κινδύνου, προαυλισμός σε ασφαλείς χώρους κλπ). Το χειρότερο όλων είναι ότι με την επίκληση της «έλλειψης ρευστότητας» δρομολογείται η επιστροφή στην πρότερη επικίνδυνη κατάσταση των σχολείων με μικρές επισκευές (βαψίματα, σοβαντίσματα κλπ), πολύ μακριά από τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. Είναι τραγικό ότι για το σχολικό συγκρότημα που χτίζεται στο Φαραώ, παρά τις διαρκείς υπομνήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τη Περιφερειακή Αρχή, την κυβέρνηση ή άλλο φορέα που να ενημερώνει αν υπάρχει ανταπόκριση του εργολάβου στις παρατηρήσεις του ΤΕΕ που συμφωνήθηκε να υλοποιηθούν. Οι ουσιαστικοί έλεγχοι στα υπόλοιπα κτίρια ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει παρά τις διακηρύξεις, ενώ διαιωνίζεται και μονιμοποιείται η παραμονή στα ανθυγιεινά κοντέινερς. Εκπαιδευτικοί και γονείς απαίτησαν να καλυφθεί το σύνολο των μαθητών στις μεταφορές και να καταργηθούν οι σχετικές ΚΥΑ. Τέλος, κατάγγειλαν τη δέσμευση των ταμιακών διαθέσιμων των ΟΤΑ που έχει τραγικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για λειτουργικά έξοδα και θα οδηγήσει τα σχολεία σε υπολειτουργία ενώ οι γονείς θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Είναι φανερό ότι τα μέτρα που προτείνει τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και οι δανειστές για ένα νέο μνημόνιο βρίσκονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Η στήριξη όλων των δυνάμεων της ΕΕ και του κεφαλαίου στις αναδιαρθρώσεις, στην ανταγωνιστικότητα, στη διαμόρφωση νέων πεδίων κερδοφορίας θα έχουν τραγικές επιπτώσεις και θα επιδεινώσουν πολλαπλά την ήδη απαράδεκτη κατάσταση. Απαράδεκτη είναι και η αντιμετώπιση των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας από τη νέα κυβέρνηση με όρους καταστολής και αστυνομικής επιτήρησης, όπως προκύπτει από το έγγραφο της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης για τον «αστυνομικό του σχολείου» που αποκαλύφθηκε. Συνεχίζουν και ενισχύουν τις παρεμβάσεις αυτού του είδους που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέναντι στις μαθητικές καταλήψεις.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των γονέων υπερασπίστηκαν τη γραμμή των αντισταθμιστικών μέτρων για το σεισμόπληκτο Νομό, ενάντια στη λογική της «ομαλοποίησης» που προβάλλεται, προκειμένου να καμφθούν οι διεκδικήσεις. Ανέδειξαν την ανάγκη και άμεσα να παρθούν τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων των σεισμόπληκτων αλλά και την ανάγκη για συνολικά διαφορετική πολιτική που θα αντιμετωπίσει τις αιτίες των προβλημάτων, κάτι που απαιτεί άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και άλλο προσανατολισμό του σχολείου.

Στη βάση αυτή κάλεσαν σε ετοιμότητα για δράση μπροστά στο νέο μνημόνιο και κάλεσαν σε παράσταση διαμαρτυρίας σε Περιφέρεια – Δήμο τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και ώρα 13.30.

Αργοστόλι 25/06/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις