Αδιέξοδο: Χωρίς πρόοδο η σύσκεψη Τσίπρα-Θεσμών – Διεκόπη το Eurogroup

Σκηνικό ρήξης για ακόμη μια φορά στις Βρυξέλλες, καθώς η σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, ενώ και το Eurogroup διεκόπη για να συνεχίσει το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πρωθυπουργός και εκπρόσωποι των δανειστών δεν κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή με αποτέλεσμα και η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να διακοπεί μόλις μετά από 50 λεπτά.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά στις 2 (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη, ενώ, οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν τελεσίγραφο σε όλες τις πλευρές για κατάθεση κειμένου συμφωνίας μέχρι αύριο 12 (ώρα Ελλάδεας).

Συνέντευξη Τύπου δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η κυβέρνηση σε άτυπη ενημέρωση αναφέρει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις νέες προτάσεις των Θεσμών, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Αναλυτικά:

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.
Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.
Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Οργιο φημών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων

Πλέον στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί ένα όργιο φημών για τις επόμενες στιγμές της διαπραγμάτευσης, καθώς, πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν και νέες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και τους Θεσμούς.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Δεν αποκλείεται, ακόμη, οι επικεφαλής των Θεσμών να έχουν διαβουλεύσεις μεταξύ τους, χωρίς τον πρωθυπουργό, ενώ, από την Αθήνα αναφέρουν ότι ίσως ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει να έχει επαφές σε πολιτικό επίπεδο την Πέμπτη, τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με τον Φρανσουά Ολάντ.

Σημειωτέον, πάντως, ότι τα μαντάτα από το Βερολίνο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση, πλέον, με το Διεθνές νομισματικό Ταμείο.

Καμία εξέλιξη στο Eurogroup

Το Eurogroup «έληξε» άδοξα κάτι για το οποίο είχαν προϊδεάσει οι περισσότεροι από τους υπουργούς Οικονομικών πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Το πνεύμα αυτό φάνηκε και κατά την είσοδο των υπουργών Οικονομικών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έκαναν δηλώσεις, ενώ, όσοι μίλησαν στα μέσα μέσα ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις κατά τη συνεδρίαση.

Πρώτος από τους υπουργούς Οικονομικών έφτασε ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν, ο οποίος μπήκε στο κτίριο χωρίς να κάνει δήλωση, όπως και ο Ιταλός ομόλογός του, Πιερ Κάρλο Παντοάν, μετά από λίγο. Το ίδιο έπραξε και ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος δεν συμμετέχει πια στις συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Γερμανία): Δεν έχω πολλά να προσθέσω. Η αίσθησή μου είναι πως δεν είμαστε πολύ πιο μπροστά από ότι τη Δευτέρα. Δεν περιμένω συμφωνία σήμερα. Το επίπεδο προετοιμασίας δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Η δουλειά τώρα ξεκινά. Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για πιθανές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Eurogroup την Πέμπτη.

Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ (Βέλγιο): Πρώτα θα πάρουμε την αναφορά των Θεσμών και θα συζητήσουμε για να δούμε πού βρισκόμαστε. Δεν μου αρέσουν όλες αυτές οι προθεσμίες. Πρέπει να φτάσουμε σε μία καλή συμφωνία για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Ο ελληνικός λαός υποφέρει. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, θα δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε κάπου αύριο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μόνο μερικώς αυτό που της ζητήθηκε για το πρόγραμμα. Δεν μπορείς να πεις ότι έχει αποτύχει ένα πρόγραμμα που δεν έχει εφαρμοστεί σωστά. Εχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Υποφέρουν. Μπορεί να φανταστείτε μία οικονομία που μειώνεται κατά 25% μέσα σε λίγα χρόνια; Είναι φρικτό. Πρέπει να το σταματήσουμε. Εχουμε την ηθική υποχρέωση».

Πίτερ Κάζιμιρ (Σλοβακία): Είμαι περίεργος πως θα μοιάζει η Ευρωζώνη μετά το τέλος αυτής της συνάντησης. Τρεις συναντήσεις του Eurogroup και δύο Σύνοδοι είναι αρκετοί για να φθάσουμε σε μια λύση για την Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος για κατάληξη στις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να είμαι.

Ντομπρόφσκις (αντιπρόεδρος Κομισιόν): Θα είναι μια μακρά νύχτα

Στουμπ (Φινλανδία): Θα εκπλαγώ εάν υπάρχει σήμερα συμφωνία

Επίσης χωρίς δηλώσεις έφθασαν στο Eurogroup Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκης.

Η δραματική Τετάρτη του πρωθυπουργού

Ωρα 13:00: Πριν συναντηθεί με τους θεσμούς, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, από την οποία τίποτα δεν έγινε γνωστό.

Ωρα 13:30: Η συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε στην 13:00 το μεσημέρι. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόφσκις.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταισενμπλουμ δήλωσε:«Πολλή δουλειά μένει να γίνει σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

Σήμερα το μεσημέρι -Λαγκάρντ: Οχι μόνο φόροι

«Το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε δεσμεύσεις για αύξηση φόρων» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη της στο γαλλικό περιοδικό «Challenges».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως δεν θέλει ένα Grexit και ότι δεν πιστεύει σε κάποια «έκρηξη» της Eυρωζώνης.

Η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ακόμα ότι η ελληνική ανάκαμψη απαιτεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά χρειάζεται και βήματα από τους Ευρωπαίους πιστωτές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

H κα. Λαγκάρντ τέλος στάθηκε και στο ασφαλιστικό σύστημα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο.

19:00 Κυβέρνηση: Φωτιά και λάβρα, Αρμαγεδδών

Με αυτές τις λέξεις περιέγραψε κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων τη νέα πρόταση που έριξαν οι δανειστές στο τραπέζι στις 5 τα ξημερώματα.

Η νέα πρόταση προκάλεσε ψυχρολουσία στην Αθήνα με την ελληνική πλευρά να την απορρίπτει σε τεχνικό επίπεδο.

Από τις 14:30 το μεσημέρι, οι κκ. Τσίπρας, Παππάς και Δραγασάκης συζητούν με τους θεσμούς και ζητούν να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν «Πρώτα τα μέτρα και μετά το χρέος», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιο σκληρή στάση κρατάει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωρα 19:00 Ελληνας αξιωματούχος στο Reuters: Θα υπάρξει συμφωνία εντός 48 ωρών

Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των επόμενων 48 ωρών εμφανίστηκε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Έλληνας αξιωματούχος (διατηρήθηκε η ανωνυμία του από το πρακτορείο) υποστήριξε ότι οι προτάσεις των δανειστών είναι απαράδεκτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα επιμένει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι δανειστές όμως αρνούνται τη συζήτηση για το χρέος και επιμένουν στην επίτευξη συμφωνίας βάσει της λίστας μεταρρυθμίσεων.

Ωρα 18:20 Ενδεχόμενο κατάρρευσης

Για ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες προειδοποιεί ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Ian Traynor.

«Η λέξη Grexit ακούγεται όλο και πιο έντονα στις Βρυξέλλες» υποστηρίζει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βρετανός δημοσιογράφος.

Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο ωθεί τις διαπραγματεύσεις σε παράταση, τονίζοντας ότι πιθανώς θα διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ωρα 15:40 Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπροσωπος καγκελαρίας): «Δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ»

«Το ΔΝΤ είναι σημαντικό τόσο για την τεχνογνωσία του όσο και τον ρόλο του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας… Οι τρεις Θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις από κοινού και να υποβάλουν κοινή πρόταση προς το Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί απόφαση», δήλωσε.

Νέα πρόταση έβαλε φωτιά στη συμφωνία

Νέα πρόταση κατέθεσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης προς την ελληνική πλευρά οι δανειστές. Οι δανειστές ζητούν τώρα από τον Αλέξη Τσίπρα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και να αλλάξει τη φορομπηχτική πολιτική.

Ωρα 12:00 Κομισιόν: Τυπικά συμφωνούμε με το ΔΝΤ -Η νύχτα θα είναι μακριά
Πηγές της Κομισιόν μιλώντας αποκλειστικά στο iefimerida.gr ανέφεραν πως και η Κομισιόν τυπικά συμφωνεί με το ΔΝΤ. Πρόσθεσαν μάλιστα πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. «Το ΔΝΤ πάντα ήταν πιο σκληρό. Η νύχτα θα είναι μακριά. Στο τέλος όλοι πρέπει να βγουν κερδισμένοι», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ωρα 12:00 Οχι από την Ελλάδα
Κάθετα αρνητική είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα αντιπρόταση των δανειστών. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επίσημος αξιωματούχος της Αθήνας χαρακτήρισε «απολύτως μη αποδεκτή» την πρόταση του ΔΝΤ.
Οι θέσεις των Θεσμών που θα παρουσιασθούν σε λίγη ώρα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του Eurrogroup ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

«Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από το πεντασέλιδό τους» σχολιάζουν με οργή κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών σε σχέση με το υπόμνημα των 5 σελίδων που είχε παραδώσει ο Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες

Συνοπτικά η πρόταση των δανειστών
Στο συνταξιοδοτικό η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Στην αντιπρότασή τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.
Ακόμη, οι Θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων φόρων 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από 0,74% που προτείνει η Ελλάδα.
Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπου η Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Ωρα 11:00 Τσίπρας: Η δεν θέλουν συμφωνία ή εξυπηρετούν συμφέροντα
Σημειώνεται πως, μιλώντας σε συνεργάτες του λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι Θεσμοί δεν αποδέχονται τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους συνεργάτες του. «Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις