Πρόσκληση για συμμετοχή στα Εργαστήρια Ινδονησιακού ΒΑΤΙΚ

Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ

ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΚΟΥ ΒΑΤΙΚ  ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : Τμήμα  Επικοινωνίας, Κοινωνικών και Πολιτισμικών Θεμάτων  της Ινδονησιακής  Πρεσβείας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού στην  Κεφαλονιά.

Μέρος του  Διεθνούς  Προγράμματος  Τεχνών  2015 με  τίτλο:

<< Αριστουργήματα της Προφορικής και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας >>

ΤΟΠΟΣ :  Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού στην Κεφαλονιά.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Το πρόγραμμα  είναι ανοικτό σε συμμετοχές από τα νησιά Κεφαλονιά / Ιθάκη και από  όλο τον Κόσμο. Αποδεκτά είναι άτομα ή ομάδες, ερασιτέχνες ή εμπειρογνώμονες, σχολεία, φοιτητές  και  καλλιτέχνες. Οι συνεδρίες θα οργανωθούν  για συγκεκριμένες κατηγορίες , με βάση την εμπειρία, την ηλικία, τις καλλιτεχνικές  απαιτήσεις και την  καλλιτεχνική εμπειρία των συμμετεχόντων.

Διδάσκοντες: Επαγγελματίες στην τέχνη του Ινδονησιακού BATIK- προσωπικό της Ινδονησιακής  Πρεσβείας στην Αθήνα.

ΘΕΜΑ: Βασικές τεχνικές  ΒΑΤΙΚ , Θεωρία και Πρακτική εφαρμογή.

ΧΡΟΝΟΣ : Ιούνιος  2015 , από Τρίτη  9  έως Πέμπτη  11 Ιουνίου 2015 .

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μέρη:

 1. Εισαγωγή / οπτική παρουσίαση της Ινδονησιακής τέχνης του BATIK
 2. Πρακτική εφαρμογή τεχνικής ΒΑΤΙΚ.

 Κάθε  ημέρα  διδασκαλίας  θα αποτελεί  ένα πλήρες /αυτοτελές  πρόγραμμα ,το οποίο θα περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική εφαρμογή.

 Πρόγραμμα 

Τρίτη    9/06 /2015 :  09.00 π.μ. – 15.00μ.μ,Τετάρτη[πρόγραμμα αφιερωμένο στα σχολεία] 9/06/2015 :  09.00π.μ.- 13.30 μ.μ, Πέμπτη 11/06/2015:  09.00π.μ- 13.30 μ.μ.[Περιλαμβάνονται  διαλείμματα για καφέ]

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ: αίτηση συμμετοχής μπορεί να γίνει από κάθε ενδιαφερόμενο, κάθε εργαστήριο θα περιορίζεται στα 12 άτομα. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: ανοικτή μέχρι συμπλήρωσης των θέσεων.

 – τηλεφωνικά  στο :  +30 26710 41126

– Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:   , .

– Από τη διαδικτυακή  Διεύθυνση: http://goo.gl/forms/q2f8aD9uzk)

ΤΕΛΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ : 10 ευρώ, το ποσόν  θα προσφερθεί πλήρως στο Ορφανοτροφείο της Κεφαλονιάς. Συμμετοχές για σχολεία γίνονται δεκτές χωρίς καμία χρέωση.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ : Το εργαστήριο  είναι ευγενής  δωρεάν προσφορά   από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Ινδονησίας στην Αθήνα  για την Κεφαλονιά , Ιθάκη και τη Διεθνή Καλλιτεχνική  Κοινότητα.

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ  ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ευγενική χορηγία της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Ινδονησίας στην Αθήνα .

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.ionionartscenter.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ,      

INDONESIAN BATIK WORKSHOP

 

 1. DESCRIPTION OF BATIK

Indonesian batik is a traditional handcrafted textile rich in intangible cultural values, passed down for generations in Java and elsewhere since the early 19th century, and more widely since the mid 1980s. Batik patterns and motifs process deep symbolism related to social status, local community, nature, history and cultural heritage.

In October 2009, UNESCO designated Indonesian batik as a Masterpiece of Oral and Intangible Heritage of Humanity.

 1. EQUIPMENTS
 2. Canting
 3. Wax
 4. Small Wok
 5. Small stove
 6. Cotton material cloth
 7. Wood ring
 8. Cotton buds
 9. Colors
 10. Bucket
 11. Gloves
 1. BASIC STEPS OF MAKING BATIK

Batik is made by applying dots and lines of hot wax to cloth using a copper pen-like instrument (canting tulis). The wax is later removed by boiling and/or scraping, repeating the process for each color. The entire process is carried out by hand, mostly as cottage industry.

Step 1 Waxing

Apply the wax over the penciled-in outline of the pattern. In general, the original cloth is white or beige.

Step 2 Coloring

 Coloring cloth in the area of the cloth where the wax was not applied, using cotton buds or the cloth is dyed in the watering color. In this case, after the cloth is dry we apply a water glass to keep the color. The area of the cloth where the wax was applied, in Step 1 will remain white.

Step 3 Drying

 After the cloth dry, the wax removed by boiling.

Organized by:

Department of Information, Social and Culture, Embassy of Indonesia in Athens,                  in cooperation with Ionion Center for the Arts and Culture, Kefalonia.

indonisia2 Ιindonisia

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΚΟΥ ΒΑΤΙΚ

 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚ

Το Ινδονησιακό ΒΑΤΙΚ είναι ένα παραδοσιακό χειροποίητο ύφασμα, που η διαδικασία δημιουργίας του, προϊόν της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, έχει περάσει από γενιά σε γενιά στην Ιάβα και αλλού, από τις αρχές του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μετά. Τα σχέδια και τα μοτίβα του ΒΑΤΙΚ περικλείουν βαθύ συμβολισμό, σχετικό με την κοινωνική διαστρωμάτωση, την τοπική κοινότητα, τη φύση, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Τον Οκτώβριο του 2009, η UNESCO, συμπεριέλαβε το Ινδονησιακό ΒΑΤΙΚ στα αριστουργήματα της Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 1. Canting
 2. Κερί
 3. Μικρό Γουόκ
 4. Σκεύος Θέρμανσης Κεριού
 5. Βαμβακερό Ύφασμα
 6. Τελάρο
 7. Μπατονέτες
 8. Μπογιές
 9. Κουβάς
 10. Γάντια

Γ. ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΑΤΙΚ

Το ΒΑΤΙΚ δημιουργείται με το να σχεδιάσουμε τελείες και γραμμές από ζεστό κερί πάνω σε ύφασμα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο που μοιάζει με πένα, το canting tulis. Το κερί στη συνέχεια αφαιρείται αφού βράσουμε ή το ξύσουμε από το ύφασμα και η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για κάθε νέο χρώμα που θέλουμε να συμπεριλάβουμε στο σχέδιο. Η όλη διαδικασία γίνεται με το χέρι, γι’ αυτό και θεωρείται ένα είδος οικοτεχνίας.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΚΕΡΙ

Σχεδιάζουμε το περίγραμμα του μοτίβου πάνω στο ύφασμα με τη χρήση του canting, που περιέχει ζεστό κερί.

 1. ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ  

Με τη χρήση μπατονέτας, χρωματίζουμε το ύφασμα στα σημεία που δεν είναι καλυμένα από κερί ή βουτάμε το ύφασμα σε χρωματισμένο νερό. Στην τελευταία περίπτωση, αφού το ύφασμα στεγνώσει, περνάμε τις χρωματισμένες περιοχές με στερεωτικό για να διατηρηθεί το χρώμα. Η περιοχή του υφάσματος την οποία στο πρώτο βήμα είχαμε καλύψει με κερί, μετά την αφαίρεσή του, θα παραμείνει λευκή.

 1. ΣΤΕΓΝΩΜΑ

Αφού το ύφασμα στεγνώσει, αφαιρούμε το κερί τοποθετώντας το σε βραστό νερό.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ/ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ της

ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ -AΘΗΝΑ

Σε συνεργασία με το

ΙΟΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις