Ένα σημαντικό ερευνητικό έργο ξεκινάει στην Κεφαλονιά-Θα τοποθετηθούν σεισμόμετρα στον Κούταβο

Έγινε η παρουσίαση του πολύ σημαντικού καινοτόμου ερευνητικού έργου που πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στο Αργοστόλι στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα το έργο αυτό θα περιλαμβάνει την μόνιμη εγκατάσταση οργάνων για την παρακολούθηση και μέτρηση της σεισμικότητας, πράγμα που αναμένεται να βοηθήσει στον σχεδιασμό και την βελτίωση των αντισεισμικών κανονισμών στην χώρα μας. Το έργο αυτό θα γίνει με την συνεργασία και την χρηματοδότηση της Γαλλλικής Γραμματείας Ερευνας και θα στοιχίσει 200.000 ευρώ.

Τρία σεισμόμετρα θα τοποθετηθούν με γεώτρηση που θα γίνει στην λιμνοθάλασσα του Κουτάβου σε βάθος, 20, 40 και 60 μέτρων κάτω από την επιφάνεια, καθώς σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει θεωρείται το ιδανικότερο σημείο για την καταγραφή και ανάλυση των μετρήσεων των σεισμικών δονήσεων, την Τρίτη το πρωϊ. Η επιλογή του Κουτάβου δεν είναι τυχαία καθώς οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν τη συμπεριφορά του εδάφους κοντά σε λίμνες ή θάλασσες όπου όπως είναι φυσικό σχηματίζονται οικισμοί.

Αναλυτικές λεπτομέρειες για το πραγματικά πολύ ενδιαφέρον πείραμα ανέφεραν στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ, ο σεισμολόγος και Διευθυντής του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ, Νίκος Θεοδουλίδης, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, Σταύρο Τραυλό και τον καθηγητή του ΤΕΙ, Αγησίλαο Κονιδάρη.

Τα σεισμόμετρα θα τοποθετηθούν σε ένα οικίσκο όπως τόνισε ο κ. Θεοδουλίδης έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται παρουσιάσεις σε σχολεία και να είναι προσβάσιμα σε ερευνητικές ομάδες ή φοιτητές. Είναι σημαντικό και ενδιαφέρον να αναφέρουμε το γεγονός ότι αντίστοιχο έργο γίνεται στην Καλιφόρνια και στην Ιαπωνία. Για την άμεση και συνεχή ενημέρωση του κόσμου θα τοποθετηθεί οθόνη στην Περιφέρεια όπου ανα πάσα ώρα και στιγμή θα μπορούμε να βλέπουμε τη σεισμική δραστηριότητα. Τόσο ο κ. Θεοδουλίδης όσο και ο κ. Τραυλός θέλησαν να καθυσηχάσουν τον κόσμο λέγοντας ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το σεισμό, αντίθετα πρέπει να τον σεβόμαστε και να τηρούμε όλους τους κανονισμούς και τα μέτρα ασφαλείας.

Στη συνέχεια ο κ. Τραυλός γνωστοποίησε ότι η σύμβαση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με την Περιφέρεια είναι έτοιμη και σύντομα θα ξεκινήσει ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής.

ΣΕΙΣΜΟΙ

1-DSC00466 1-DSC00467 1-DSC00468 1-DSC00470 1-DSC00471 1-DSC00479 1-DSC00480 1-DSC00482 1-DSC00483 1-DSC00484 1-DSC00488 1-DSC00490 1-DSC00494 1-DSC00496 1-DSC00497
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις