Ε.Α.Σ. : Oδηγίες προς επίδοξο ντόπιο Οινοποιό

Τόσο οι Κεφαλλονίτες και οι Θιακοί όσο και οι ξένοι επισκέπτες καταναλωτές κρασιού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην παρουσία θολώματος ή ιζημάτων στην φιάλη ιδίως στην περίπτωση του λευκού κρασιού.
Η παρουσία αιωρούμενων σωματιδίων στο κρασί επηρεάζει την γευσιγνωσία. Ένα φρέσκο κρασί, το οποίο είναι ιδιαίτερα θολό, αναδεικνύει καλύτερα τους οργανοληπτικούς του χαρακτήρες κατόπιν φιλτραρίσματος. Αντίστοιχα ένα παλιό κόκκινο κρασί πριν φθάσει στο ποτήρι πρέπει να μεταγγίζεται.
Το αποτέλεσμα της διαύγασης ενός οίνου δεν πρέπει να είναι πρόσκαιρο, αλλά πρέπει να διαρκεί, να αντέχει στο χρόνο.
Το κρασί είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο προϊόν, που μπορεί λόγω συνθετότητας και πολυπλοκότητας των χημικών του μηχανισμών να γίνει έδρα βιολογικών και χημικών μεταβολών που οδηγούν στην εμφάνιση θολωμάτων ή ιζημάτων, τα οποία επηρεάζουν το κρασί και αποτελούν αιτία εμπορικής καταστροφής εάν εμφανιστούν στο ράφι ή πολύ περισσότερο στο ποτήρι μας.
Ο Ε.Α.Σ. παρέχει δωρεάν συμβουλές στον Κεφαλλονίτη και Θιακό επίδοξο οινοποιό ώστε το κρασί του να έχει την απαραίτητη για την εμπορία του διαύγεια.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις