Συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών των σχολείων για το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή εργασία

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει τις μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των καθαριστριών των σχολείων μιας σειράς περιοχών ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, ανακοίνωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε: «Ανανέωση των συμβάσεων μόνο για 4 μήνες», παρατείνοντας τη μακροχρόνια εργασιακή τους ομηρία.

Αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τη συνέχιση της εργασίας τους, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι συμβάσεις δεν θα έχουν διάρκεια 10 μήνες, αλλά θα ξεκινούν την επόμενη σχολική χρονιά από την 1η Σεπτέμβρη και θα λήγουν στις 31 Δεκέμβρη 2015.
Αρνητικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέρριψε στη Βουλή τροπολογία για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Αντίθετα, όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, σκοπός της κυβέρνησης είναι από τις 31 Δεκέμβρη να γίνει προκήρυξη των θέσεων με διαδικασίες ΑΣΕΠ και κριτήρια που δεν θα διασφαλίζουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο εν λόγω αναπληρωτής υπουργός, ότι: «είναι πολύ πιθανό πολλές από τις υπάρχουσες εργαζόμενες να μη γίνουν μόνιμες…».
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο δημιουργώντας κλίμα εφησυχασμού, αναμονής και να καλλιεργήσει προσδοκίες μέχρι τον Δεκέμβρη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και για τα ζητήματα των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία και στις εταιρείες καθαρισμού, παραπέμποντας τη λύση των προβλημάτων τους στις 31 Δεκέμβρη του 2015.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ συμπαρατάσσεται με την απόφαση των καθαριστριών να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, που άμεσα συνδέεται με το θέμα της σχολικής υγείας αλλά και των όρων εργασίας μέσα στις σχολικές μονάδες. Υπάρχει εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Απαιτούμε:
• Ανανέωση των συμβάσεων για όλη τη σχολική χρονιά. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
• Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.
• Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.).
• Να φύγουν οι εταιρείες καθαρισμού και τα συνέργεια – εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος, με πλήρη και σταθερή εργασία.
• Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/τριών για καθαρά σχολεία.
• Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
• Καμία σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αργοστόλι 22/05/2015
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

 

Ο Πρόεδρος

 

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις