Η Google ακολουθεί το ταξίδι του Νίκου Καββαδία: Έκανε χάρτη με τα μέρη που αναφέρει στα ποιήματά του [εικόνα]

Σταυρούλα Μπρούστα

Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε ακούσει στίχους του Καββαδία κι έχουμε ταξιδέψει με τις μαγευτικές περιγραφές του, από τον Βισκαϊκό, μέχρι το Αντεν και τη Νέα Ζηλανδία. Πού βρίσκονται όμως όλες αυτές οι τοποθεσίες; Η Google έχει την απάντηση.

Δεδομένου ότι συχνά στα ποιήματά του χρησιμοποιεί ιδιωματισμούς (πχ τα στενά Kara Straits πάνω από τη Ρωσία τα αναφέρει ως «Καράστρα», ή τη Χιλή «Τσίλι») είναι δύσκολο να καταλάβουμε με την πρώτη ποιες περιοχές εννοεί.

Αυτή τη δύσκολη δουλειά ανέλαβε να κάνει ένας χρήστης του Google αναλύοντας τα ποιήματα του και σημαδεύοντας στο χάρτη τις τοποθεσίες τις οποίες επισκέφθηκε στα ταξίδια του, ενώ πατώντας σε κάθε τοποθεσία εμφανίζονται οι στίχοι που την αναφέρουν.

Δείτε τον χάρτη εδώ

xarthskavvadia

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλονίτες, το Χαρίλαο Καββαδία και τη Δωροθέα Αγγελάτου της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών της Κεφαλονιάς. Σ’ αυτή τη μικρή Ρωσική πόλη, γεννιούνται και άλλα δυο παιδιά: η Τζένια (Ευγενία) κι ο Μήκιας (Δημήτρης). Ο πατέρας Χαρίλαος Καββαδίας διατηρούσε γραφείο γενικού εμπορίου διακινώντας μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων με κύριο πελάτη τον τσαρικό στρατό.

Οταν πέθανε ο πατέρας του ο Νίκος Καββαδίας μπάρκαρε σε ένα καράβι, ενώ είχε ξεκινήσει ήδη την λογοτεχνική του πορεία.

kavvadias_0 (1)

Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις