Νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s!!!

Σε Caa2 υποβάθμισε της αξιολόγηση της Ελλάδας η Μoody΄s από Caa1.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση με την υποβάθμιση της Τετάρτης ολοκληρώνεται η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας που είχε ξεκινήσει στις 6 Φεβρουαρίου.

Βασικοί λόγοι της υποβάθμισης ήταν η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με αν η Ελλάδα καταφέρει να έλθει εγκαίρως σε συμφωνία με τους πιστωτές, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις επερχόμενες πληρωμές ομολόγων. Όπως και οι υψηλοί κίνδυνοι εφαρμογής του ενδιάμεσου προγράμματος, με την πιθανότητα νέου μεσοπρόθεσμου, λόγω της αδύναμης οικονομίας καθώς και η εύθραυστη πολιτική κατάσταση.

Η Moody΄s υποβάθμισε σε Caa3 από Caa1 το ceiling των καταθέσεων σε ξένο και εγχώριο νόμισμα εξαιτίας του αυξημένου ρίσκου για πάγωμα καταθέσεων.

Όπως αναφέρει ο οίκος, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παρά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο μηνών, χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία στους τομείς κλειδιά και σε ένα χρηματοδοτικό πακέτο, ενώ η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώνει τους πιστωτές της και να χρηματοδοτεί παράλληλα τις δαπάνες του κράτους έχει επιδεινωθεί.

Ο οίκος τονίζει την διάθεση των δύο πλευρών για συμφωνία που θα αποτρέψει την Ελλάδα από την χρεοκοπία, ενώ όπως πιστεύει, το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτάται κυρίως από τις πολιτικές αποφάσεις, «τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα».

Η Moody’s σημειώνει πως ιστορικά, αξιολόγηση Caa2 έχει 1 στις 4 πιθανότητες να οδηγήσει σε χρεοκοπία σε ορίζοντα 2 ετών.

Όπως σημειώνεται, τα τακτικά καθαρά έσοδα, που περιλαμβάνουν και τα φορολογικά έσοδα ήταν περίπου 5% κάτω από το στόχο, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Η Moοdy’s εκτιμά ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί κατά περίπου 32 δισ. ευρώ δηλαδή (18% του ΑΕΠ ), από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014 και εκτιμώνται, στο τέλος Απριλίου, στα 132 δισ. (74% του ΑΕΠ).
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις