Αναγέννηση του ομηρικού αμπελώνα της Foivos στην Κατωγή

Ο αμπελώνας της Foivos, wines of Greece στην Κάτωγή στο Ληξούρι, Κεφαλληνίας (στον Όμηρο χθαμαλή), είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του υπερώριμος (70 χρόνων) και δεν θέλουμε να τον θυσιάζουμε με μια αναδιάρθρωση.

Τα αμπέλια μας έρχονται από πολύ μακριά στον χρόνο και πρέπει να τα μεταφέρουμε επίσης μακριά στο μέλλον, σώζοντας τις ποικιλίες που κληρονομήσαμε από την ομηρική ακόμη εποχή.

Έχει επί αιώνες εγκλιματιστεί στην περιοχή και στο μικροκλίμα, έχει μάθε να επιβιώνει στον χρόνο και με «σοφία» παράγει την καλύτερη ποιότητα σταφυλιών, έχοντας βρει ανοσία από τους κινδύνους των ασθενειών του αμπελιού. Η φύση διδάσκει!

Στην  ποιότητα που μας δίνουν τα σταφύλια του «σοφού» υπερώριμου αμπελώνα, οφείλουμε στο μεγαλύτερο βαθμό, τα πολλά χρυσά (ολυμπιακά βραβεία) που φέραμε στο Ληξούρι και στην Κεφαλονιά. (64 διεθνή χρυσά βραβεία και διακρίσεις συνολικά!!!) και έτσι έγινε , το πιο βραβευμένο οινοποιείο της Ελλάδας στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα, την ανάδειξη του οινοποιείου Φοίβος, σαν το καλύτερο οινοποιείο της Ελλάδα (το 2012 στο Βερολίνο, στο μεγαλύτερο διεθνές event κρασιού ανάμεσα σε 12.000 κρασιά από όλον τον κόσμο!) 

Έτσι στην πρώτη φάση, αποφασίσαμε να του δώσουμε την ευκαιρία να αναζωογονηθεί -απομακρύνοντας ή κόβοντας σύριζα τα παλιά κούτσουρα- και σε δεύτερη φάση να τον αναγεννήσουμε σταδιακά από τις ρίζες του που βρίσκονται 2 και 3 μέτρα βαθειά και να κάνουμε τις απαραίτητες υποστυλώσεις σε δεύτερη φάση. Πιστεύω ότι κάνουμε το σωστό και ότι θα πετύχουμε το στοίχημα. Όπως σώθηκε η Οδύσσεια, θα σωθούν και οι ποικιλίες και τα κρασιά της: εριστάφυλλος μελιηδέας οίνος (σημερινός Σταλακτίτητης, γλυκές λιαστό Μοσχάτο Κεφαλληνίας του Φοίβου) και μελιηδύς ερυθρός οίνος, (σημερινή Μέθυση, γλυκιά λιαστή Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας  του Φοίβου).

 Νάτο λοιπόν το αποτέλεσμα της φετινής αναγέννησης του ομηρικού αμπελώνα μας! Όπου υπήρχε γερή βέργα, την αναδείξαμε κόβοντας όλες τις άλλες σύριζα (2 πρώτες φωτό) Όπου δεν υπήρχε, κόψαμε όλες τις βέργες και το φυτό βρήκε τρόπο να επιβιώσει και στον επόμενο αιώνα, νάτο το καινούργιο φιντανάκι έτοιμο! το φυτό στην 3η και 4η φωτό, είναι τουλάχιστον 100 χρονών, έρχεται από πολύ παλιά με συνεχείς προσπάθειες αναγέννησης (ισχυρίζομαι από το 1.200 π.Χ.) και καταφέραμε να πάει στο μέλλον! Σε αντάλλαγμα για την φροντίδα που του δίνουμε, μας δίνει εξαίρετα σταφύλια με το παλιό του DNA, δασκαλεμένο όμως από τον χρόνο.

foivos vine vine2Νάτο και το επόμενο αποτέλεσμα -δεύτερη φάση-της φετινής αναγέννησης του ομηρικού αμπελώνα μας! Όπου υπήρχε γερή βέργα, την αναδείξαμε κόβοντας όλες τις άλλες σύριζα. Όπου δεν υπήρχε, κόψαμε όλες τις βέργες και τον γέρικο κορμό και το φυτό βρήκε τρόπο να επιβιώσει και στον επόμενο αιώνα, νάτο το καινούργιο φυντανάκι έτοιμο! Σε αντάλλαγμα για την φροντίδα που του δίνουμε, θα μας δώσει εξαίρετα σταφύλια με το παλιό του DNA, δασκαλεμένο όμως από τον χρόνο. Στην 4τη φωτογραφία δημιουργήσαμε φυτώριο με τις ποικιλίες του αμπελώνα μας, για να συμπληρώσουμε τα τυχόν κενά της αναγέννησης.

vine7 vine6 vine5 vine4

υποτιθέμενος διάλογος 3 φυτών στον αμπελώνα ΦΟΙΒΟΥ:

Το μικρό αμπέλι ρωτάει το μεγάλο: Πως σε λένε? Μοσχάτο, εσένα? Μοσχατέλλα. Πόσο χρονών είσαι? Δεν θυμάμαι παιδί μου, είμαι πολύ μεγάλος, εσύ πόσο με κάνεις? τι να σου πω, αφού εγώ είμαι 80 χρονών δεν θα είσαι εσύ τουλάχιστον 200 χρονών! Κι αυτό το μαύρο-κόκκινο μεγάλο φαίνεται! είναι σαν εσένα παππού, μαυροδάφνη, αλλά δες με τι δύναμη ξαναγεννιέται!…

image003 image002 image001
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις