Να γνωρίσουμε τις Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες μας προσκαλεί το Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου

Ένα πολύ ενδιαφέρον και διαφορετικό σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Απριλίου τις 11  πρωϊ στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με θέμα «Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες: Βιοποικιλότητα και Εγγενής Πολλαπλασιασμός In Vitro».

Το σεμινάριο διοργανώνει το Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στα πλαίσια των ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος αλλά και κατ επέκταση του ΤΕΙ. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με ομιλητές τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Σπύρο Κοσμετάτο, την Δρ. Παρασκευή Βασάλα και τον Δρ. Άρη Γεράκη με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για συμμετοχή στο σεμινάριο. Παρόντες κατά τη συζήτηση ήταν και φοιτητές του ΤΕΙ Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, ενώ συντονιστής και σύμβουλος επικοινωνίας της όλης εκδήλωσης είναι ο καθηγητής του ΤΕΙ, Κώστας Αντ. Πετράκης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε παραγωγούς ανθέων, φυτωριούχους, μέλη Συνεταρισμών και γενικά όσους έχουν σχέση με τα φυτά.

Ο κ. Κοσμετάτος έκανε μία αναφορά στην ίδρυση του Ιδρύματος Φωκά Κοσμετάτου στην Αθήνα και την μετέπειτα μεταφορά της έδρας στην Κεφαλονιά, και το οποίο εργάζεται για την προβολή του Πολιτισμού του νησιού μας με την βοήθεια του εκπληκτικού Μουσείου που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Αργοστολίου αλλά και του Βοτανικού Κήπου. Ο Δρ. Γεράκης μίλησε για την μεγάλη αξία των αυτοφυών ορχεοειδών, με την Ελλάδα να φιλοξενεί περίπου 235 είδη και υποείδη, ενώ στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στον Κούταβο, ο κ. Γεράκης και ο συνεργάτης του κ. Ξενοφώντας Χάλδας σε μία έρευνα που έκαναν για τις αυτοφυείς ορχιδέες, ανακάλυψαν ένα ιδιαίτερο σπάνιο είδος ορχιδέας, την βορειοαφρικάνικη Ανακαμπτίς, που έχει αναφερθεί μόνο στην Κεφαλονιά και την Κρήτη. Για το σπάνιο αυτός είδος ορχιδέας, έγινε αναφορά στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα ορχεοειδή της εύκρατης ζώνης πριν μια εβδομάδα στη Σάμο. Με τον Δρ. Γεράκη να τονίζει το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα ένας ανεξερεύνητος πλούτος που περιμένει να τον αναδείξουμε.

Η Δρ Παρασκευή Βασάλα με τη σειρά της τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στους ανθρώπους και ειδικά στους νέους, πως να μαθαίνουν και αυτό προσπαθούν να πετύχουν μέσω του Ιδρύματος Φωκά Κοσμέτατου και των επιμορφωτικών σεμιναρίων που πραγματοποιεί.

Αμέσως μετά το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν τον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς για να διαπιστώσουν από κοντά τον μεγάλο αριθμό διαφορετικών φυτών που διαθέτει, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή μαζί τους, να τα αναγνωρίσουν και να τα φωτογραφήσουν.

1-DSC08006 1-DSC08009 1-DSC08010 1-DSC08013 1-DSC08015 1-DSC08020 1-DSC08007 1-DSC08018
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις