Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος: “Σήμερον κρεμάται”

Eίπε : «διψώ» και του έδωσαν ξύδι.
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και είναι φυσικό όλη η ορθόδοξη υμνολογία, να μας υπενθυμίζει το σημερινό νόημα του «Σήμερον κρεμάται».
Πράγματι πάνω στο Σταυρό διαδραματίζονται σήμερα φοβερά γεγονότα που σφραγίζουν την υπέρβαση του Πάθους.
Μένοντας στο φυσιολογικό «διψώ» του Χριστού, που έχοντας πραγματικό σώμα ανθρώπου, ένοιωσε αφόρητη δίψα από την εξάντληση του Γολγοθά και των όσων είχαν προηγηθεί τις μέρες εκείνες, ο ανθρώπινος νους απορεί γιατί οι Ρωμαίοι στρατιώτες βούτηξαν ένα σφουγγάρι στο ξύδι και έβρεξαν τα χείλη του Χριστού, εκπληρώνοντας την τελευταία Του επιθυμία.
Πέρασαν χρόνια από τότε για να διασταυρωθεί και από τους Λατίνους ιστορικούς, ότι το ξύδι διατηρούσε απόκρυφες γευστικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό η διανομή ξυδιού στις Ρωμαϊκές λεγεώνες ήταν τακτικό και σύνηθες φαινόμενο, γιατί το κεκραμμένο ξύδι, όχι μόνο τους ξεδιψούσε προσωρινά αλλά αποστείρωνε το νερό, λόγω υψηλής οξύτητας.
Κινήθηκαν δηλαδή περισσότερο με ανθρωπιά και συμπόνια, παρά με κακία, μια και πίστευαν πραγματικά ότι ο Χριστός θα ξεδιψάσει. Δεν υπήρχε φυσικά άλλο μίσος για εκδίκηση, όπως πιθανώς πιστεύουν μερικοί. Εξάλλου όλα είχαν τελειώσει…
Σήμερα στους διψασμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους του πλανήτη που φωνάζουνε διψώ, οι ισχυροί αυτού του κόσμου απαντούν με συμβατικά, χημικά και βιολογικά όπλα γιατί φαίνεται ότι στους σύγχρονους εγωκεντρικούς καιρούς μας ακόμη και αυτό το ξύδι έχει ημερομηνία λήξης.

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις