Παραστάσεις διαμαρτυρίας: Να σταματήσουν τα παιχνίδια με την ασφάλεια στην ακτοπλοϊκή μεταφορά των μαθητών

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας από εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές σε Αντιπεριφέρεια και Δήμο Κεφαλονιάς, προκειμένου να καταγγελθούν – με βάση συγκεκριμένο περιστατικό – οι όροι ακτοπλοϊκής μεταφοράς επιβατών και μαθητών. Το να θεωρείται συνήθης πρακτική η υπερφόρτωση πλοίων, το να υφίστανται πλημμελείς έλεγχοι και όροι ασφάλειας ή το να εκτίθενται μαθητές σε άσχημες καιρικές συνθήκες είναι απαράδεκτα φαινόμενα. Αποδεικνύεται ότι δεν διασφαλίζει τίποτε η δήλωση των σχολικών εκδρομών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool, που, υποτίθεται, γίνεται για να υπάρχει πρόβλεψη από τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, τροχαία, λιμενικό κλπ) σε μέτρα ασφαλείας. Οι εξελίξεις δείχνουν πως η ασφάλεια των επιβατών και μάλιστα ανήλικων μαθητών γίνεται θύμα της κερδοφορίας των εφοπλιστών και του απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου που την προστατεύει. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το περίφημο «καλοκαιρινό πρωτόκολλο» πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των επιβατών που μπορεί να μεταφέρει ένα πλοίο και πραγματοποιείται μεταφορά μαθητών που ταξιδεύουν στο κατάστρωμα με κρύο, βροχή και κύματα που τα καταβρέχουν.
Οι παριστάμενοι ενημέρωσαν τις αρχές για τα περιστατικά που έζησαν και εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ξεκαθαρίστηκε ότι όλα αυτά είναι συνέπειες της λεγόμενης απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας. Δεν θα είχαμε τους κινδύνους στη μεταφορά αν υπήρχαν τακτικές – ασφαλείς – φθηνές – δημόσιες συγκοινωνίες, αν υπήρχαν συνθέσεις πληρώματος που να ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες ανάγκες, αν υπήρχαν έλεγχοι αξιοπλοΐας και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής στη θάλασσα. Απαιτείται η δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών, που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Στα παραπάνω ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ενήμερος και είπε ότι σχετικό θέμα είχε έρθει από τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είχε ληφθεί σχετική απόφαση. Παρά τις όποιες διακηρύξεις της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ) για την ανάγκη πρόληψης ανάλογων περιστατικών, το εφοπλιστικό κεφάλαιο δρα ασύδοτα, τίποτε δεν έχει αλλάξει και με τη νέα συγκυβέρνηση. Ο κύριος Δήμαρχος Κεφαλονιάς είπε ότι η ασφάλεια και η τήρηση των κανονισμών και των ελέγχων είναι το πρώτο ζήτημα. Παρά ταύτα, η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) υπερασπίστηκε με σθένος την ανάγκη «επιβίωσης» των εφοπλιστών που περνούν «δύσκολα οικονομικά» και συνέστησε «ταξίδια με μεγαλύτερα καράβια»!!!. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι θα συντάξει επιστολή προς το λιμεναρχείο και την εισαγγελία και δεσμεύτηκε να φέρει την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ-ΚΙ σαν θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Παραστάσεις έγιναν, επίσης, στον κ. Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αργοστολίου και στον αναπληρωτή του κ. Λιμενάρχη Αργοστολίου οι οποίοι και είπαν ότι θα εξετάσουν τα δεδομένα με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Εκ μέρους του κ. Αντιεισαγγελέα υπήρξε δήλωση για την προτεραιότητα της ασφάλειας των μαθητών και της ανάγκης εξακρίβωσης των πραγματικών δεδομένων.

Αργοστόλι 06/04/2015
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος                            Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης                 Φαρακλός Βαγγέλης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις