ΣΥΡΙΖΑ: Σημεία συνέντευξης κυβερνητικού εκπροσώπου για τον Κατρούγκαλο

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2015

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ REAL FM ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΑΝΟ ΝΙΦΛΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΒΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ
Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις χθες το απόγευμα. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα, κάλεσε συνέντευξη Τύπου, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να δώσει απαντήσεις στους δημοσιογράφους και να δεχτεί ερωτήσεις, κάτι που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν προσπάθησε ο κ. Κατρούγκαλος να κρυφτεί ή να κλείσει το θέμα, αλλά ο ίδιος έδωσε τις απαντήσεις δημοσίως και δέχθηκε ερωτήσεις ώστε να μη μείνει καμία απολύτως ψευδής αίσθηση ότι το δημοσίευμα είναι βάσιμο. Επίσης βγήκε σε αντιπαράθεση με τον δημοσιογράφο που συνέταξε και το ρεπορτάζ αυτό και νομίζω ότι οι απαντήσεις που έχει δώσει είναι αποστομωτικές και δείχνουν στην ουσία ότι όχι απλώς δεν τίθεται θέμα, αλλά τίθεται θέμα για αυτούς που βάζουν το θέμα. Μου προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση η σπουδή με την οποία έσπευσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσου ένα ρεπορτάζ, το οποίο κινείται στη σφαίρα της φαντασίας και μάλλον ο μόνος λόγος για τον οποίο πραγματικά μπορεί να είναι χρήσιμο είναι στον τομέα της λάσπης απέναντι στην κυβέρνηση.
Μα τι ηθικό ζήτημα να υπάρχει; Αδυνατώ να ακολουθήσω αυτή τη συλλογιστική. Ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν μάχιμος δικηγόρος, υπερασπιζόταν ανθρώπους που είχαν χάσει τις δουλειές τους, τους μισθούς τους, μέσα από την βάρβαρη μνημονιακή πολιτική, ποιο είναι το ηθικό ζήτημα όταν αφότου γίνεται ευρωβουλευτής σταματάει αυτού του τύπου το λειτούργημά και πολύ περισσότερο όταν είχε γίνει Υπουργός. Για το τι έκανε πριν γίνει ευρωβουλευτής ο κ. Κατρούγκαλος, όχι μόνο δεν πέφτει λόγος στον κ. Καραγκούνη, ούτε σε εμάς. Αντιθέτως είναι μια πολύ φυσιολογική κατάσταση, το να ασκεί το λειτούργημά του και να δίνει μάχες υπέρ αυτών των ανθρώπων. Με την ίδια λογική οποιοσδήποτε ήταν δικηγόρος δεν έχει το δικαίωμα να δικηγορεί προτού γίνει ευρωβουλευτής, προτού γίνει Υπουργός. Ξέρουμε βουλευτές οι οποίοι ασκούσαν το επάγγελμά τους ενώ ήταν βουλευτές και μάλιστα σε περιπτώσεις οι οποίες στρέφονταν κατά του δημοσίου και μάλιστα σε σκοτεινές υποθέσεις. Να θυμίσω ότι το κ. Βορίδης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είχε αναλάβει την περίφημη περίπτωση με τις δύο ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ( ENERGA και HELLAS POWER), που έφαγαν τα χαράτσια, που είχε πληρώσει ο ελληνικός λαός και υπερασπιζόταν αυτούς που έφαγαν τα χρήματα.
Είναι ανοικτό το θέμα, από την άποψη ότι πρέπει να ρίξουμε άπλετο φως για τους λόγους τους οποίους επιλέχθηκε να στοχοποιηθεί όχι μόνο ο κ. Κατρούγκαλος αλλά και η κυβέρνηση. Αυτό που έχει αυτή η κυβέρνηση και δεν το έχει καμία άλλη, είναι το ηθικό πλεονέκτημα και το γεγονός ότι έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο και έχουμε δεσμευτεί ότι θα αποδώσουμε δικαιοσύνη, θα χτυπήσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν έχει κλείσει για εμάς το θέμα. Τώρα ανοίγει, και θα πρέπει να λογοδοτήσουν όλοι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν τις υποθέσεις αυτές. Ο κ. Κατρουγκαλος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα, έχει δώσει αποστομωτικές απαντήσεις. Για εμάς τώρα θα αρχίσει όλη η υπόθεση της αποκάλυψης.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Νομίζω ότι αυτό που κατέστη σαφές και από τους παρευρισκόμενους στην επταμερή συνάντηση, αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής γενικότερα στις τοποθέτησης τους, ήταν ότι η δέσμευση από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, ότι κανένας δεν επιθυμεί ούτε Grexit ούτε Graccident. Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι και μετά τη συνάντηση την λεγόμενη επταμερή, τέτοιου τύπου σενάρια έχουν απομακρυνθεί, αρχίζουν να αποσύρονται από την επικαιρότητα. Το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό μετά από αυτήν τη συνάντηση και την Σύνοδο Κορυφής από ότι ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό πριν, όπου ακουγόταν διάφορα σενάρια και διάφορες απειλές και εκβιασμοί από το εξωτερικό.
Είναι σημαντικό ότι η ελληνική κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί τους ηγέτες να έρθουν στο τραπέζι και να συζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Δείχνει ότι εμείς έχουμε την ευθύνη και η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που παίρνει τις πρωτοβουλίες. Δεν περιμέναμε κανέναν να μας καλέσει. Αν έχουμε καθυστερήσει αυτό έχει να κάνει με κάποιες αμφισημίες οι οποίες υπήρχαν στην ερμηνεία της απόδοσης της συμφωνίας της 20ης του Φλεβάρη. Ο ρόλος με τον οποίο κινήθηκαν τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία ήρθαν στην Αθήνα ήταν και ένας λόγος ο οποίος δημιούργησε κακές συνεννοήσεις και ενέτεινε τις αμφισημίες, γιατί τα τεχνικά κλιμάκια ήρθαν στην Αθήνα με σκοπό να ελέγξουν εάν προχωράει η πέμπτη αξιολόγηση. Κάτι το οποίο δεν προκύπτει από καμιά απόφαση του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη. Ακριβώς γι αυτό το λόγο καλέσαμε αυτή τη σύσκεψη. Δεύτερον, γιατί πραγματικά είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε περάσει δύο νομοσχέδια τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, διότι απαντάνε στα βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ας πούμε για το πρώτο, για την ανθρωπιστική κρίση και την αντιμετώπιση της, που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω τι θα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση αν σήκωνε κόκκινη σημαία ο κ. Κοστέλο, εάν θα νομοθετούσε ή όχι. Εμείς το κάναμε, δεν τέθηκε κανένα ζήτημα. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε δύο δισεκατομμύρια, δύο μέρες μετά τον κ. Γιούγκερ. Δεύτερον και σημαντικότερο ,το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα έφερε αυτό το νομοσχέδιο και μέσα σε τρεις εβδομάδες το ψήφισε. Όχι μόνο το ψήφισε, είναι ένα νομοσχέδιο που φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να μπορέσει να ενισχύσει τη ρευστότητα στο δημόσιο τομέα και να ανακουφίσει.
Μέριμνά μας είναι σε αυτό το νομοσχέδιο να χωρέσουν όσο το δυνατό περισσότεροι. Και αν το συγκρίνεται με τη προηγούμενη ρύθμιση είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα σε πάρα πολύ κόσμο με πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις να συμμετέχει σε αυτή τη ρύθμιση. Για όλους αυτούς, γιατί το αναγνωρίζουμε, δεν θέλουμε να λέμε ότι δεν υπάρχουν, έχουν πραγματικά καταστραφεί, η μέριμνα της κυβέρνησης είναι και με επόμενα νομοσχέδια να κάνει ό τι μπορεί για να δώσει ανάσες. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δύο μήνες που είμαστε κυβέρνηση έχουν γίνει πολλά πράγματα. Είναι εξαιρετικά πυκνός ο χρόνος, δεν ζητώ δικαιολογίες, αλλά ξέρετε ότι μια νέα κυβέρνηση, που έχει να αντιμετωπίσει ένα τόσο εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα όπως είναι η διαπραγμάτευση, και μια άλλη εσωτερική πραγματικότητα τόσο ζοφερή, κάνει ότι μπορεί, όσο πιο γρήγορα μπορεί, ενδεχομένως και με αδυναμίες, ενδεχομένως και με ασυνεννοησίες, αλλά πιστέψτε μας τα πρώτα βήματα είναι ενδεικτικά.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις