Με «δημιουργική ασάφεια» η ένταξη του Γηροκομείου Αργοστολίου!

Δεν μας έφταναν οι «δημιουργικές ασάφειες» της νέας κυβέρνησης και του νέου υπουργού οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη σε ότι αφορά την επέκταση της δανειακής σύμβασης -του γνωστού μας μνημονίου-, φαίνεται ότι η νέα μόδα έφτασε και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από την απένταξη της Β΄ και τελευταίας φάσης του νέου Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με δελτίο τύπου που εξέδωσε, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις περί άμεσης  επανένταξης του έργου.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, αν κανείς διαβάζει προσεκτικότερα την απόφαση της Περιφέρειας για την επανένταξη του έργου του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου θα διαπιστώση ότι, το «ΕΡΓΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2014-2020»… δεν παραπέμπει σε καμιά ένταξη στο ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκό πρόγραμμα που τρέχει μέχρι το τέλος του 2015, απλά το έργο θα είναι υποψήφιο προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, γνωστό ως ΣΕΣ 2014-2020, που θα ανοίξει κάποια στιγμή τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο. Έτσι το έργο ανέγερσης της δεύτερης φάσης του γηροκομείου αναπόφευκτα σταματά εδώ, μιας και ξεμένει από χρηματοδότηση…

girokomio-argostoliou-espa
Απόσπασμα του εγγράφου της Περιφέρειας, που αφορά το Γηροκομείο Αργοστολίου.

Σε ότι αφορά έγγραφο του Δήμου Κεφαλληνίας που διέρρευσε με ημερομηνία 15/12/2014 για ένταξη στο ΣΕΣ του Γηροκομείου Αργοστολίου, μέχρι εκείνη της στιγμή δεν είχε ληφθεί η απόφαση για παράταση του ΕΣΠΑ, το παρακάτω δημοσίευμα με ημερομηνία 19/12/2014 του Euro2day.gr αποδεικνύει ότι η παράταση εξασφαλίστηκε λίγες μέρες αργότερα!

Παράταση ενός έτους για απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Συμφωνία για παράταση της περιόδου απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2016 εξασφάλισε η κυβέρνηση χθες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr. Υπήρχε κίνδυνος απώλειας πόρων εξαιτίας καθυστερήσεων σε πολλά έργα.

Σανίδα σωτηρίας για πολλά δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που κινδύνευαν να χαθούν συνιστά η συμφωνία για επέκταση της δυνατότητας απορρόφησης κονδυλίων του εν εξελίξει ΕΣΠΑ για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι το τέλος του 2016, που συνήφθη χθες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και στελέχη της ΕΕ έφθασαν χθες σε σχετική συμφωνία στις Βρυξέλλες σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κονδύλια ύψους πολλών δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 κινδύνευαν να χαθούν λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και τυχόν παράτασης της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, η χώρα μας είχε τη δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 μέχρι το τέλος του 2015.

Ομως, στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν οτι αρκετά έργα δεν θα είχαν παραδοθεί μέχρι τότε και η χώρα κινδύνευε να χάσει κονδύλια αρκετών δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τον προϋπολογισμό.

Πηγή: euro2day.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις