«Μπάζει» από παντού η οικονομία

Διπλή βόμβα για χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό έριξαν χθες κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο κλίμα για την προοπτικές της οικονομίας μια μέρα μετά την έγκριση της τετράμηνης παράτασης για το ελληνικό πρόγραμμα από το Eurorgroup της Τρίτης.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης σε πρωινή ραδιοφωνική του συνέντευξη παραδέχθηκε ότι σε λίγες μέρες η χώρα μπαίνει «στο κόκκινο» .

Τα «κενά»

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Alpha o υπουργός οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα τον Μάρτιο να πληρώσει την δόση ύψους 1,4 δις ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ . Εντόπισε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το καλοκαίρι , ( δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο ) λέγοντας ότι το δημόσιο ταμείο δεν έχει τα χρήματα τα πληρώσει υποχρεώσεις χρέους συνολικού ύψους 11,4 δις ευρώ από τα οποία τα 1,9 δις ευρώ σε δόσεις δανείων του ΔΝΤ 6,7 δις ευρώ στην ΕΚΤ για την αποπληρωμή των δύο μεγάλων ομολόγων της ΕΚΤ 1,9 δις ευρώ σε τόκους και 900 εκ ευρώ σε «κουρεμένα» ομόλογα του δημοσίου.

Παρόλα αυτά όμως ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι « Η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει για μερικά δις ευρώ».

Στα 7 δις

Λίγη ώρα αργότερα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών δήλωνε σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι το δημοσιονομικό κενό για την διετία 2015-2016 έχει πλέον εκτοξευτεί από τα 2,5 δις ευρώ που υπολόγιζε προεκλογικά η τρόικα και υπολογίζεται τώρα από τα 5 έως και τα 7 δις ευρώ για την διετία 2015 – 2016!

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν θα μπορούσαμε να εφησυχάζουμε ως χώρα για έξοδο κάποια στιγμή από το μνημόνιο αλλά θα μπαίναμε ξανά ως χώρα σε τροχιά νέου μνημονίου και κατά συνέπεια της λήψης νέων επώδυνων μέτρων .

Τιτίβισμα

Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ο υπουργός οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης διέψευδε το δημοσίευμα από το twitter «Όποιος παρακολούθησε σήμερα στην τηλεόραση τις δηλώσεις μου μετά το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. κατάλαβε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αναφέρονται σε δημοσίευμα, περί δήθεν δημοσιονομικού κενού 5-7 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας».

Χθες το απόγευμα μετά την πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής πολιτικής ( ΚΥΣΟΙΠ) ο κ. Σταθάκης είπε «Πετύχαμε μια πολύ σπουδαία συμφωνία που εξασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια» ενώ αναφερόμενος στο σημαντικό χρηματοδοτικό πρόβλημα των επομένων μηνών πρόσθεσε ότι «Τώρα ξεκινούμε διαπραγματεύσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης με ομαλό και ασφαλή τρόπο».

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Τάσος Δασόπουλος

http://www.e-typos.com/
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις