Τι ζήτησαν και τι πήραν οι Δήμαρχοι από τον Γιώργο Κατρούγκαλο

Τις θέσεις της Α’ Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διοικητική οργάνωση των Δήμων, παρουσίασε και κατέθεσε, σήμερα, στον αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Γιώργο Πατούλη, τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Καφαντάρη, τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Μουράτογλου και τους επικεφαλής των Παρατάξεων στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Απόστολο Κοιμήση, Γιώργο Ιωακειμίδη και Δημήτρη Μπίρμπα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέθεσε στον κ. Κατρούγκαλο αναλυτικό υπόμνημα, που περιλαμβάνει τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για ζητήματα που αφορούν τη διοικητική οργάνωση των Δήμων, αλλά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε σήμερα με τον αναπληρωτή Υπουργό, κύριο Γ. Κατρούγκαλο και υπηρεσιακούς παράγοντες, για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.

Του παραδώσαμε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και συμφωνήσαμε να υπάρχει μία διαρκής επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να μην υπάρχει κανένα νομοθέτημα χωρίς προηγούμενη συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Για το θέμα της αξιολόγησης, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει αλλά με αντικειμενικό τρόπο, και θα πρέπει να αφορά όχι μόνο το προσωπικό αλλά και τις δομές.

Για τα πειθαρχικά θέματα των υπαλλήλων, θεωρούμε ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερη κουβέντα ώστε τα υπηρεσιακά συμβούλια να είναι αντικειμενικά και αμερόληπτα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και για το αν υπάρχει κάποια οικονομική μελέτη που να το στηρίζει, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε:

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα επισπευσθούν τα ζητήματα του ΑΣΕΠ μέσα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο διαχείρισης, του τι μπορεί να πάρει ο κάθε Δήμος από αυτές τις ήδη υπαρκτές καταστάσεις των προσλήψεων υπαλλήλων, όπως επίσης θα υπάρξει μία συνεργασία ΚΕΔΕ και Υπουργείων για ένα γενικότερο προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού υπαλλήλων με τα ζητήματα του 2014-2020».

Ερωτηθείς για το αν θα ανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Πατούλης απάντησε:

«Η άποψη μας είναι, ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι απαραίτητη για τους Δήμους. Ακόμα δεν έχουν καταλήξει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να συγκροτηθεί.

Επίσης, θέσαμε το θέμα που αφορά το προσωπικό ΑμεΑ του προγράμματος 3+1, ζητώντας να μπορέσουν, όσοι δεν είναι πλέον αορίστου χρόνου, να γίνουν. Το αίτημα αυτό είχε τεθεί και στην προηγούμενη Κυβέρνηση και το επαναφέρουμε γιατί θεωρούμε, ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων».

Σε άλλη ερώτηση, για το ποιον θα επιβαρύνουν οι προσλήψεις και τα νέα οργανογράμματα, την Αυτοδιοίκηση ή το Κράτος απάντησε:

«Είναι σίγουρο, ότι όποιοι υπάλληλοι αφορούν την Αυτοδιοίκηση και είναι θέμα πληρωμής από την ίδια την Αυτοδιοίκηση.

Εμείς ειδικότερα έχουμε ζητήσει από τον κύριο Βούτση την κοστολόγηση των λειτουργιών για κάθε Δήμο και βεβαίως, μέσω των ΚΑΠ, τις ανάλογες αποδοχές και απολαβές που πρέπει να έχει ένας Δήμος για να είναι ποιοτικός στις λειτουργίες του».

Για το ζήτημα της απογραφής των Δημοτικών Επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε, ότι η διάθεση είναι να ολοκληρωθεί και εκεί τίθεται και το θέμα της αξιολόγησης γενικότερα των δομών όλων των Δήμων και των φορέων τους.

Ακολουθεί επισυναπτόμενο αρχείο με τα αιτήματα της ΚΕΔΕ

epoli.grΑπαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις