Διάλογος, αλλά προς το παρόν σε ασύμβατες γραμμές

Του Γιάννη Αγγέλη

Η χθεσινή παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Jack Lew, με «συστάσεις» τόσο προς την Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες για την εύρεση «λύσης», αποτελεί το τελευταίο «επεισόδιο» ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών που έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ακόμα καταφέρει να κάνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα.

Το επόμενο 24ωρο εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικό για το αν τελικά θα υπάρξει δυνατότητα συμφωνίας τη Δευτέρα, καθώς οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν στο Eurogroup δύο λίστες, μία η κάθε πλευρά, με τα σημεία που εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει προσέγγιση και τα σημεία απόλυτης διαφωνίας (σ.σ. βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ σήμερα στο «Κεφάλαιο»).

Ο… βηματισμός αυτός κάνει κάποιους έμπειρους σε τέτοιες διαπραγματεύσεις αξιωματούχους στην Κομισιόν να εκτιμούν ότι ίσως χρειασθεί και νέα έκτακτη συνάντηση του Eurogroup, προς το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να καταλήξει η συμφωνία, αν βέβαια γίνει δυνατό την Δευτέρα να συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο προσέγγισης.

Πάντως μετά την Σύνοδο Κορυφής υπήρχαν διιστάμενες απόψεις για την… τύχη της συμφωνίας, καθώς κύκλοι προσκείμενοι στην γερμανική Καγκελαρία δήλωναν ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει να σταθεί λίγο στο… πλάι αφήνοντας άλλες χώρες της Ευρωζώνης να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα.

Επίσης διπλωματικοί κύκλοι κοντά στην βελγική κυβέρνηση εμφανίζονταν έντονα δυσαρεστημένοι και … αμήχανοι μπροστά στην «επιθετική» επικοινωνιακή τακτική του έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός παράγοντας ενισχύει την έμμεση παρουσία του στην διαδικασία του διαλόγου, αυξάνοντας τις πιέσεις για συμφωνία, ενώ ο κ. Regling, επικεφαλής του ESM, επιμένει ότι η μη συμφωνία και η ρήξη θα ήταν η πιο “ακριβή” απάντηση στην κρίση αυτή για όλες τις πλευρές.

Πάντως στην Ελλάδα η εκτίμηση του κ. Παπαδημούλη ότι “δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να υπάρξει ρήξη” στις σχέσεις Ελλάδας-Ευρωζώνης, φαίνεται να διαπερνά τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου που άρχισε την “τεχνική διαπραγμάτευση” ενόψει της συνάντησης του Συμβουλίου την Δευτέρα. Την ίδια στιγμή όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, μέσα από τον “κορμό” της Κυβέρνησης, επιμένουν ότι “κάποιοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο …”, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ σήμερα το «Κεφάλαιο».

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα η προσέγγιση των δύο πλευρών μέχρι την συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα μπορεί να κάνει κάποια βήματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, προϋποθέσεις βεβαιότητας για συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες δηλώσεις του ολλανδού προέδρου του Eurogroup κ. Dijsselbloem -παρά την απρόσμενα ήπια για τα δικά του δεδομένα συμπεριφορά- καταγράφουν “απαισιοδοξία” για την δυνατότητα συμφωνίας στην επικείμενη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών σε 48ώρες στις Βρυξέλλες.

Παρ΄ όλα αυτά, επειδή η “μέθοδος” της Ευρωζώνης είναι να αποφεύγει τα αδιέξοδα, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κεφαλαίου” στις Βρυξέλλες, έχουν ήδη προετοιμασθεί όπως προαναφέρθηκε για το ενδεχόμενο σύγκλισης νέου έκτακτου Eurogroup, είτε στο τέλος της επόμενης εβδομάδας μετά την τακτική συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ, είτε στις αρχές της εβδομάδας που ακολουθεί.

Αξιοπρόσεκτο στοιχείο στην συνολική εικόνα είναι ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ εδώ και μερικές ημέρες αποφεύγουν τις ηχηρές δηλώσεις, πέρα από τις συγκρατημένα αισιόδοξες δηλώσεις Lagarde πριν από το Eurogroup και τις συνήθεις παρεμβάσεις του πορτογάλου αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Constancio. Έτσι κι αλλιώς η ΕΚΤ θα πάρει έμπρακτα θέση την Τετάρτη που συγκαλείται το ΔΣ και θα επανεξετάσει μεταξύ άλλων το θέμα του ELA στην Ελλάδα…

Το δε ΔΝΤ “σιωπά” περιμένοντας αποτελέσματα από την πλευρά των ευρωπαίων διαχειριστών της κρίσης.

Από την πλευρά των τεχνικών στελεχών της πάλαι ποτέ “τρόικας”, που τώρα πλέον θα αποκαλούνται ως αυτό που είναι, δηλαδή εκπρόσωποι των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ), έχουν αρχίσει να “τρέχουν” τα μοντέλα υπολογισμών για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και τα “νούμερα” δεν προϊδεάζουν για ομαλές συζητήσεις.

Πηγή:www.capital.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις