Συντάξεις: Ο “χάρτης” για τους νέους ασφαλισμένους- Τα ένσημα & τα όρια ηλικίας (πίνακας)

Ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ισχύει για δύο δισεκατομμύρια ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

Για τους «νέους» ασφαλισμένους υπάρχει ενιαίο καθεστώς για δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Όπως τονίζει ο Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, αρκεί μία ημέρα στον κλάδο σύνταξης, στον κλάδο ασθένειας ή στον κλάδο επαγγελματικού κινδύνου σε οποιονδήποτε φορέα για να μην ενταχθεί κάποιος στο καθεστώς των νέων ασφαλισμένων.

Το «μίνιμουμ» των ενσήμων που απαιτείται για την έξοδο στη σύνταξη είναι 4.500 (15ετία). Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του 2012 οι ασφαλισμένοι είχαν τα ένσημα και το 65ο έτος κλείδωσαν το δικαίωμα για σύνταξη (για μειωμένη έπρεπε να έχει συμπληρωθεί το 60ο έτος).

Αν δεν έχει συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, το όριο –κάτι που ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα-τότε οι ασφαλισμένοι ακολουθούν αυξημένα όρια. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 67 και μειωμένη στα 62.

oria

aftodioikisi.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις